Browsing: Vesti

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatra da Srbija u Ohridu nije trebala da prihvati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. „Gospodin Vučić je prihvatio da Kosovo bude član svih međunarodnih institucija i to je ono odakle je pošla ta inicijativa – da se krene prvo sa Savetom Evrope“, kazala je ona u razgovoru za Kim radio.

“Srpska Pravoslavna Crkva nikada nije bila, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija već jeste i ostaje duhovna majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom sveta. Srpska Pravoslavna Crkva ni u Republici Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primenjivati politička merila”, saopštio je Sveti Arhijerejski Sabor SPC.

Odbijajući ulazak na Kosovo srpskog patrijarha Porfirija kosovska vlada je ne samo prekršila sporazum iz dijaloga 2014. godine o zvaničnim posetama, već se i jasno, potpuno oglušila o važnost koju Srpska pravoslavna crkva ima za deo građana Kosova, izjavio portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

“Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu Knjiga o Milutinu, jeste odraz straha i panike”, saopštio je glumac Nenad Jezdić nakon odluke kosovskih vlasti da zabrane ekipi ove predstave Zvezdara Teatra ulazak na Kosovo.

Vlasti u Prištini, na čelu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, zabranile su da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo, čime su onemogućili da se ova predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kamion parkiran u blizini privatne kuće, zapaljen je preksinoć u opštini Zubin Potok, saopštila je danas Kosovska policija.

Trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima. Pojedinci sa kojima smo razgovarali su naveli da to “nije problem” jer većina meštana plate i penzije podiže u centralnoj Srbiji, gde ih i konvertuje u evro.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog proroka Jeremiju, rođenog šest vekova pre Hrista, nedaleko od Jerusalima. Smatra se zaštitnikom od zmija otrovnica. U nekim krajevima stari ljudi veruju da se danas ne valja češljati da se ne bi izazivale zmije tokom leta.