Broj vesti u arhivi za Avgust 2023: 548
„Dogovor između Srbije i Kosova postoji, a to je Ohridski sporazum. Naš fokus je na tome da ga obe strane primene. To podrazumeva nekoliko stvari: za Vladu Kosova da pokuša da deeskalira tenzije na severu i stvori okruženje u kojem obe države mogu da primene ono što je dogovoreno. Sa druge strane, tražimo i od Vlade Srbije da primeni svoje obaveze kojih ima mnogo“, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer nakon donacije telesnih kamera Kosovskoj policiju u Generalnoj direkciji KP Prištini.
 • 01.08.2023
Školski raspust traje, a neki mladi Srbi sa Kosova taj period iskorišćavaju da kao sezonski radnici zarade novac za letovanje i druge potrebe. Najviše sagovornika Kim radija je odlučilo da privremeni posao potraži u Srbiji.
 • 01.08.2023

Кosovski policajci su od strane vlade SAD dobili novu opemu u vidu 250 telesnih kamera i 113 kamera ugrađenih u automobile. "Ova donacija je dokaz podrške Policiji Кosova", rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

 • 01.08.2023
Tokom poslednjih vremenskih nepogoda u Peći su stradali žena i dete. Požari, oluje i grad koji su u letnjem periodu učestaliji stvaraju veliki problem građanima i institucijama.
 • 01.08.2023
Pred nama je sunčan i topao prvi avgustovski dan sa najvišom dnevnom temperaturom od 32 stepena Celzijusa.
 • 01.08.2023
Danas je počelo zajedničko patroliranje policije Kosova i Albanije radi povećanja bezbednosti u drumskom saobraćaju u Albaniji, saopšteno je iz Policije Kosova.
 • 01.08.2023
Predsednik Privredne komore (PK) Kosova Ljuljzim Rafuna smatra da nedostaje otvoren i pošten dijalog između privrednika i Vlade Kosova.
 • 01.08.2023
Novinari različitih medija na Kosovu su bojkotovali konferenciju za novinare ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari na kojoj je govorila o suspenziji sertifikata za rad televizije Klan Kosova.
 • 01.08.2023
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
 • 01.08.2023
Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je u Beogradu sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje o pitanjima zaštite prava pritvorenih Srba na Кosovu.
 • 01.08.2023
Ministarstvo lokalne uprave Kosova počelo je pripremu procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama na severu i pripremu za vanredne izbore u tim opštinama.
 • 01.08.2023
Elizabet Gauin (Elizabeth Gowing) je dala ostavku na posao u Kancelariji za pitanja zajednica koja funkcioniše u okviru Kabineta premijera Kosova. Kako Kim radio saznaje, njena odluka je reakcija na dodelu pola miliona evra na poslednjem konkursu Kancelarije za pitanja zajednica.
 • 01.08.2023
“U ime svog branjenika Svetomira Bačevića koji je odlukom Osnovnog suda u Prištini osuđen za navodno izvršeno krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Vrhovnom sudu Кosova sam uputio zahtev za vanredno ublažavanje kazne”, izjavio je advokat Dejan A. Vasić.
 • 01.08.2023
Svega devet dana od potpisivanja ugovora sa lobističkom kućom KARV komunikejšn, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić potpisao je ugovor sa još jednim lobistom, firmom BGR Gavrment Afers. Srbija će, shodno ugovoru, ovu firmu platiti najmanje 600.000 dolara za godinu dana, ne računajući dodatne troškove.
 • 01.08.2023
Lista čudnih neželjenih efekata korišćenja vejpa nastavlja da raste, a lekari sada upozoravaju na "vejp jezik".
 • 01.08.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće u radnu posetu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog u sredu, 2. avgusta 2023. godine.
 • 01.08.2023
Francuski državljanin Remi Lusidi, poznat po bavljenju ekstremnim sportovima, poginuo je nakon pada sa 68. sprata jedne stambene zgrade u Hongkongu. I on je samo jedan od mladih ljudi koji su odlučili da zarad objava na društvenim mrežama rizikuju svoje živote. Pokušaji da se snime atraktivni videi i razni izazovi na društvenim mrežama doveli su do smrti više mladih osoba, kako u Srbiji, tako i u svetu.
 • 01.08.2023
Šefica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Кusari Ljilja rekla je da Кosovo beleži najnižu stopu inflacije od juna 2021. godine.
 • 02.08.2023
Evropska federacija novinara (EFJ) ocenila je da su incidenti i nepoštovanje rada novinara u Srbiji u porastu, zbog čega je predsednica te organizacije Maja Sever pozvala vlasti u Srbiji da poštuju ulogu i misiju medija u demokratskom društvu.
 • 02.08.2023
Cena nekretnina će narednih 10 godina rasti prosečnom godišnjom stopom od devet odsto, navode u zajedničkoj studiji minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku iz Lucerna.
 • 02.08.2023
Svinje zaražene afričkom kugom koje su pre par dana uništene u Klokotu, danas su zakopane u selu Grnčar u opštini Klokot. To je izazvalo veliki revolt meštana ovog sela koji su povodom odluke nadležne inspekcije iz Prištine izašli da mirno protestuju i pokušaju da spreče zakopavanje. Jake snage Kosovske policije potom su rasterale okupljene, a bilo je i koškanja sa meštanima.
 • 02.08.2023
Bivši član Upravnog odbora RTK Aljbinot Maljoku je najavio da će pokrenuti postupak pred redovnim sudom protiv poslanika resornih odbora Skupštine Kosova koji su 2021. godine doneli odluku o smenjivanju Upravnog odbora RTK.
 • 02.08.2023
Prema najnovijim podacima kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na graničnom prelazu Merdare zadržavanja od sat i po do dva.
 • 02.08.2023
Pri manastiru Draganac smeštenom u Kosovskom Pomoravlju, u periodu od 27. do 31. jula održana je Druga Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrbeljanović“. Cilj pokretanja ove škole-kampa je povezivanje dece iz enklava sa decom iz drugih delova Srbije i dijaspore, čuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i obnova prosvetiteljskog života Novog Brda sa okolinom, poručili su iz manastira.
 • 02.08.2023
Ukoliko se dokaže da je MTS d.o.o. nezakonito kupio najmanje četiri kablovska operatera u srpskim sredinama na Kosovu, biće kažnjen novčanom kaznom do deset odsto ukupnog profita ostvarenog bilo gde u svetu u poslednjih godinu dana.
 • 02.08.2023
Skoro godinu dana nakon potpisivanja u Istanbulu, Rusija je 17. jula odlučila da ne obnovi Inicijativu za crnomorsko žito (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Kako je istakao generalni sekretar UN, ova inicijativa je bila „svetionik nade u svetu kome je očajnički potrebna“.
 • 02.08.2023
Do sada je inspekcija opštine Severna Mitrovica obustavila radove na oko devet lokacija, zbog nedostatka relevantne dokumentacije koja je potrebna za početak građevinskih radova, potvrđeno je za KoSSev iz opštine Severna Mitrovica čitavih osam dana od poslednjih plombiranja radova u gradu.
 • 02.08.2023
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer je izjavio kako njegova zemlja želi da Srpska lista igra svoju političku ulogu na suverenom i nezavisnom Kosovu, što je podstaklo direktora Kancelarije za KiM da mu odgovori kako “kako su granice na Kosovu i Metohiji - granice Srbije”.
 • 02.08.2023
Pretežno sunčano i prijatno toplo jutro osvanulo je na centralnom Kosovu. Tokom dana prema najavama meteorologa biće uslova za naoblačenje sa kišom.
 • 02.08.2023

Na današnjem ročištu za ubistvo lidera GI “SDP” Olivera Ivanovića u Osnovnom sudu u Prištini, državni tužilac Burim Ćerkini prosledio je sudiji Valjonu Kurtaju dokazni video materijal od 61 gigabajt. Naredno ročište zakazano je za kraj oktobra.

 • 02.08.2023
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
 • 02.08.2023
Generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža, komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća, šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano i predstavnici Kancelarije EU razgovarali su o aktuelnoj situaciji na severu Kosova.
 • 02.08.2023
U crkvi posvećenoj Svetom proroku Iliji u Velikoj Hoči danas je služena sveta liturgija povodom obeležavanja praznika posvećenog ovom svetitelju.
 • 02.08.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između Srbije i Severne Makedonije nema otvorenih pitanja a da između dva naroda postoje bratski odnosi.
 • 02.08.2023
Ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići je potvrdio da se za septembar priprema administrativno uputstvo na osnovu kog će građani na severu Kosova putem peticije zatražiti smenu aktuelnih gradonačelnika.
 • 02.08.2023
Centralna izborna komisija (CIK) spremna je da organizuje nove izbore u opštinama na severu Kosova kad god to zatraže nadležne institucije, izjavio je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.
 • 02.08.2023
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je "targetiranje i pretnje" redakcijama medija na srpskom sa severa Kosova i pozvalo nadležne da reaguju tim povodom.
 • 02.08.2023
Suspenzija licence Klan Kosova, najveće privatne televizijske stanice, zbog greške u registraciji je svakako nesrazmerna u odnosu na stvarni prekršaj. Činjenica da su u dozvoli gradovi na Kosovu bili navedeni kao da su u Srbiji već je ispravljena, iako je za to trebalo nekoliko nedelja, pa je (to) trebalo da bude dovoljno da vlada poništi odluku o zatvaranju stanice, smatra američki ekspert za politiku i dugogodišnji kolumnista Džeruzalem posta (Jerusalem Post) dr Alon Ben-Meir.
 • 02.08.2023
Bljerim Velja, šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, naveo je da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković najbolje zna gde su granice jer uvek traži dozvolu za ulazak na Kosovo.
 • 02.08.2023
Državljanin Švajcarske E.N.se sumnjiči da je 1. avgusta posle ponoći, nakon svađe, žrtvu bacio kroz prozor sa šestog sprata hotela u ulici Majke Tereze u Kosovu Polju.
 • 02.08.2023