Broj vesti u arhivi za Avgust 2022: 595
Prema poslednjim informacijama Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata od kovida-19 obolelo je devet osoba.
 • 02.08.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno posle tenzija na Kosovu.

 • 02.08.2022
Jedno od dva bila je greška Aljbina Kurtija: ili "recipročne mere" ili to što ih je suspendovao i to nakon što se odlukama javno usprotivio američki ambasador, smatra Andrea Lorenco Kapuzela (Lorenzo Capussela), nekadašnji šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
 • 02.08.2022
U srpskim sredinama na Kosovu je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje, zabeleženo 16 slučajeva zaraze koronavirusom.
 • 02.08.2022
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Aljbin Kurti danas naredio otmicu vozača sanitetskog vozila Dejana Spajića, koji je prevozio lekove i infuziona sredstva iz Leposavića za Kosovsku Mitrovicu.
 • 02.08.2022
Prema prognozama metereologa na centralnom Kosovu će danas preovlađivati promenljivo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Popodne mogući kratkotrajni pljuskovi.
 • 03.08.2022
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
 • 03.08.2022
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je kosovska policija, posle sedam sati, pustila na slobodu vozača saniteta Dejana Spahića.
 • 03.08.2022

U poslednje četiri godine predstavnici Srpske listi su zbog mnogih razloga,najmanje jednom godišnje najavljivali napuštanje kosovskih institucija, ali se sve završavalo samo na najavama. Međutim, najnovija poruka predsednika ove partije je da će institucije napustiti kad to od njih zatraži narod koji ih je izabrao.

 • 03.08.2022
Zamenik premijera Kosova zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi razgovarao je sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom o poslednjim događajima na severu i energetskoj situaciji.
 • 03.08.2022
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
 • 03.08.2022
Kosovska policija demantovala je, kako je navela, "razne lažne informacije" da su sinoć hapsili građane na severu Mitrovice i "maltretirali" ih tokom vršenja policijskih dužnosti.
 • 03.08.2022
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je deset pozitivnih slučajeva koronavirusa. Кrizni štab apeluje na meštane da pojačaju mere prevencije u zaštiti od virusa, posebno nakon povratka sa godišnjih odmora.
 • 03.08.2022

U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 17 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.313.

 • 03.08.2022
Premijer Kosova Albin Kurti je obavio telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i obavestio ga "da su građani dobro obavešteni o merama pri dolasku na Kosovo, da su one u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i da je njihova primena koordinirana sa međunarodnom zajednicom", a da je "Vlada Srbije pokušala da izgradi lažan i negativan narativ uz pomoć ruske države", saopšteno je medijima iz Kabineta premijera Kosova.
 • 03.08.2022
Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu od 4.210 testiranih uzoraka registrovana su 1.562 pozitivna slučaja na koronavirus, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
 • 03.08.2022

U naselju Kišnica, kod Gračanice, gde je postavljena dvojezična tabla sa oznakom ovog etnički mešovitog mesta, danas je crnom bojom precrtan naziv na srpskom jeziku, saopštili su iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 • 03.08.2022
Premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvori ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način.
 • 03.08.2022
Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu, okupljeni oko platforme Empirika apeluju na sve strane da mirnim putem reše krizu na severu Kosova nastalu zbog najave početka sprovođenja odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama (sa oznakama gradova na Kosovu) na RKS i uspostavljanja reciprociteta pri korišćenju ličnih karata koje izdaje Republilka Srbija.
 • 03.08.2022
Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je jutros u Podgorici.
 • 03.08.2022
Srpska lista je potvrdila da je potpredsednik te stranke Milan Radoičić, kog traže kosovski organi vlasti, bio na barikadama na severu Kosova tokom poslednjih nemira.
 • 03.08.2022
Srbija nijednim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za Kosovo, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.
 • 03.08.2022
Odgovor na pitanje da li je Srbija u stanju da diplomatskom akcijom ili inicijativom spreči uvođenje recipročnih mera na Kosovu od strane tamošnjih vlasti, dao je američki ambasador u Prištini, koji je rekao da Sjedinjene Američke Države stoje iza čitavog kosovskog postupanja. To je objasnio time da je takvo postupanje reciprocitet, a to znači da je to osovina i praksa suverenih država, kazao je Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču i član spoljnopolitičkog saveta SRCE Zdravka Ponoša.
 • 03.08.2022

Centralna tema sastanka, između premijera Kosova, Albina Kurtija i nerezidentnog ambasadora Katara, Ali bin Hamad Al-Marija, bio je potencijal za povećanje bilateralne saradnje, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

 • 03.08.2022
Podignute tenzije u odnosu Beograda i Prištine, Srba sa severa i Vlade Kosova, te većinskih Albanaca prema njihovim susedima Srbima rezultirale su nizom ozbiljnih i manje ozbiljnih incidenata koji su se dešavali svakog dana počev od protekle nedelje. Život "malog čoveka", kako i obično, ostaje zarobljen između političkih parola i teških optužbi zvaničnika, pa još uvek nema nikakvog uputstva ili preporuke Srbima sa severa koji poseduju samo lične karte Republike Srbije.
 • 03.08.2022
Poslanici Skupštine Srbije izabrali su sinoć potpredsednike i članove radnih tela parlamenta, sledeći dogovor sa konsultacija poslaničkih grupa pre konstitutivne sednice.
 • 03.08.2022
Prema poslednjim informacijama Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata od kovida-19 obolelo je još deset osoba.
 • 04.08.2022
Danas će biti sunčano i veoma toplo vreme, uz povremenu pojavu oblačnosti.
 • 04.08.2022

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

 • 04.08.2022
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
 • 04.08.2022
Potpredsednik Skupštine Srbije i bivši šef Pregovaračkog tima za razgovor s Kosovom Borko Stefanović izjavio je da se problem oko kosovskih registarskih oznaka može rešiti samo kompromisom da automobili sa svim tablicama mogu da se kreću svuda bez upotrebe nalepnica.
 • 04.08.2022
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
 • 04.08.2022
Nakon objavljivanja teksta pod nazivom "Multietnička peticija" za loše ponašanje albanskog policajca u Goraždevcu ili suspenziju komandira, ko na koga vrši uticaj?, Momir Bulatović, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu, došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne pretnje šefu deska ove medijske kuće Miliću Petroviću.
 • 04.08.2022
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenjer podsetio je predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se njegov potpredsednik Milan Radoičić nalazi na crnoj listi sankcija Ministarstva finansija SAD.
 • 04.08.2022

Opšta politička i bezbednosna situacija, sa posebnim akcentom na najnovija dešavanja kada je u pitanju sever Кosova, bile su glavne teme sastanka održanog danas između ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Кosovu, Džefrija Hovenijera, navodi se u saopštenju.

 • 04.08.2022
Srpska lista je odbacila tvrdnje ambasadora SAD u Prištini o navodnoj umešanosti potpredsednika te organizacije Milana Radoičića u ilegalne aktivnosti i izrazila očekivanje da ambasador za svoje tvrdnje predoči jasne dokaze, a ne paušalne ocene.
 • 04.08.2022
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
 • 04.08.2022
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
 • 04.08.2022
Novinska agencija Beta ponavlja poziv za učešće na regionalnom konkursu za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2021. do 31. maja 2022.godine.
 • 04.08.2022
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
 • 04.08.2022