Broj vesti u arhivi za Maj 2022: 527

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od poslednjeg preseka stanja u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.007.

 • 03.05.2022
Cilj nemačkog kancelar Olafa Šolca koji će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem je da da doprinos rešavanju kosovskog, ključnog nerešenog pitanja na Zapadnom Balkanu, kako bi se sprečilo da se,u vreme rata u Ukrajini, otvore dodatni frontovi u Evropi, smatra bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.
 • 03.05.2022

Kosovska policija je saopštila  da su dvojica muškaraca osumnjičena za pucnjavu iz vatrenog oružja na jezeru kod Gračanice i da je meta napada bio policajac.

 • 03.05.2022

Iako su mišljena o nastavku dijaloga podeljena, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i specijalnom izaslaniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, može dovesti do “pomaka dijaloga sa mrtve tačke”, smatraju sagovornici RTV Kim.

 • 03.05.2022
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici i Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu je obeležilo Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine", čitanjem proglasa i "berbom" karikatura i citata. 
 • 03.05.2022
U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine.
 • 03.05.2022
„Većina slobodnih srpskih medija na Kosovu, danas je na ivici egzistencije. Međutim, džaba im sva sloboda ovog sveta ako nemaju osnovna sredstva za rad i opstanak“, ovom rečenicom novinar Budimir Ničić opisao je situaciju u kojoj se nalaze urednički nezavisni mediji na srpskom.
 • 03.05.2022
Čitanje konvencionalnih knjiga nesumnjivo razvija intelekt, imaginaciju, obogaćuje rečnik i poboljšava komunikacione veštine. Međutim, savremeno doba oličeno u razvoju digitalnih komunikacija, ekspanzije društvenih mreža, dostupnosti svih sadržaja u sažetoj formi na internetu, polako ali sigurno potiskuje knjigu, slažu se stručnjaci iz oblasti jezika i književnosti i bibliotekarstva.
 • 04.05.2022
Na današnji dan pre 42 godine, u Ljubljani je preminuo doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.
 • 04.05.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Berlinu, gde će se sastati sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.
 • 04.05.2022
Na centralnom Kosovu će tokom dana preovladavati sunčano i toplije vreme uz povremenu, ne preteranu, oblačnost.
 • 04.05.2022
Ombudsman je u svom poslednjem izveštaju preporučio Ministarstvu finansija, rada i transfera da izmeni i dopuni Zakon o računovodstvu, finansijskom izveštavanju i reviziji.
 • 04.05.2022
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
 • 04.05.2022
Za pet dana, od 29. aprila do 3. maja, u okviru Urgentne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, zbrinuto je 117 pacijenata koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama.
 • 04.05.2022
U poslednja 24 sata preminulo je šest lica od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.013.
 • 04.05.2022
Ivan Vučković radi u Centru za kulturu "Sava Dečanac" 17 godina na poslovima referenta za medijsko predstavljanje, a više od 20 godina radi kao novinar za različite medije. Smatra da ga iskustvo, kao i činjenica da je osmislio i organizovao veliki broj kulturnih manifestacija u opštini Leposavić kandidujU za poziciju direktora Doma kulture u ovoj opštini.
 • 04.05.2022
Grupa novinara iz zemalja Balkana i Evroazije (bivše sovjetske republike) nalazi se u jednonedeljnoj studijskoj poseti Švedskoj. Posetu organizuje medijski institut Fojo sa ciljem pružanja podrške u uspostavljanju boljih uslova rada novinara u ovim delovima sveta.
 • 04.05.2022
U Pećkoj patrijaršiji, nakon svete arhijerejske liturgije, održana je redovna sednica sinoda Srpske pravoslavne crkve, a potom sednica Patrijaršijskog upravnog odbora. Patrijarh je obišao i manastir Visoki Dečani, odakle je poručio da je razgovor način za rešavanje svih problema.
 • 04.05.2022
Đurđevdan je posebno bio u fokusu devedesetih godina 20. veka, ulaskom u začarani krug izolacije koja je, nažalost, do današnjih dana, uslovno rečeno, aktuelna. Živimo i preživljavamo treću deceniju, dok Đurđevdan budi veliko interesovanje, osim kod Goranske i ostalih naroda i zajednica, upravo zbog autentičnosti i lepote ove tradicije, piše građanski aktivista i novinar sa Gore Fatir Berzati.
 • 04.05.2022
Od januara do marta iz Srbije je na Kosovo izvezeno 32,2 miliona evra robe, saopštila je Agencija za statistiku Kosova. To je više od jedne trećine uvoza svih zemalja članica CEFTA sporazuma i za deset miliona evra više u odnosu na isti period prošle godine.
 • 04.05.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je važna uverenost nemačkog kancelara Olafa Šolca u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana i da je u današnjem razgovoru naveo da to ne treba da bude iluzija ili fatamorgana, što je veoma pozitivno obećanje za sve građane Zapadnog Balkana.
 • 04.05.2022
Nemački kancelar Olaf Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da tema priznanja Kosova treba da bude deo dijaloga sa Srbijom.
 • 04.05.2022
Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht sutra će boraviti u Beogradu, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, potvrđeno je FoNetu u Ambasadi Nemačke u Srbiji.
 • 04.05.2022
Kik boks klubu “Šakal” je večeras u sportskoj hali u Lapljem Selu predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila donaciju u vidu tatami podloge za treninge.
 • 04.05.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zvaničnicima vlade Nemačke, u pokušaju oživljavanja dijaloga Beograda i Prištine.
 • 04.05.2022
Još nije poznato kada će početi proces popisa stanovništva, stanova i domaćinstava na Kosovu, koji je trebalo da bude održan 2021. godine. Čelnici Kosovske agencije za statistiku saopštili su da je ova institucija izvršila sve neophodne pripreme, ali zbog pandemije i situacije sa centralnim i lokalnim izborima, ovaj proces je odložen na neodređeno vreme.
 • 04.05.2022
Direktor RTV Kim Isak Vorgučić ocenio je za N1 da je moguće da će dijalog Beograda i Prištine biti "restartovan" uz podršku Berlina, ali je naglasio da se bilo kakvko omekšavanje stava premijera Kosova Aljbina Kurtija ne bi dobro prihvatilo u Prištini, naročito kada je u pitanju medijacija EU.
 • 04.05.2022
Zadužbina "Milan Mladenović" raspisala je konkurs za nagradu "Milan Mladenović" za 2022. godinu pod sloganom "Prijavi svoju stvar" na kome mogu da učestvuju autori i izvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavije, saopšteno je iz te zadužbine.
 • 04.05.2022
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirana 394, a infekcija je potvrđena kod tri lica.
 • 04.05.2022
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
 • 05.05.2022
Pred nama je sunčan i topao dan sa maksimalnom temperaturom do 23 stepena.
 • 05.05.2022
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule četiri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.015, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
 • 05.05.2022
Radovi na auto-putu Niš - Merdare su intenzivirani, a ministar saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović očekuje da će za dve godine biti završen prvi deo puta kada će se spojiti Prokuplje i Niš najkvalitetnijom saobraćajnicom, a potom nastaviti dalje do Kuršumlije.
 • 05.05.2022
Nakon završenih sastanaka nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, kao i njihovog zajedničkog sastanka - večere sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, sagovornici RTV Kim smatraju da se u Berlinu nije čulo ništa novo ni preterano značajno u pokušaju oživljavanja dijaloga.
 • 05.05.2022
Carina Kosova je pojasnila kako je roba u privatnom prtljagu putnika regulisana Zakonom o carini i akcizama Kosova.
 • 05.05.2022
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, u većinski albanskim sredinama na koronavirus je  testirana 789, a infekcija je potvrđena kod 16 lica.
 • 05.05.2022
Nakon razgovora u Berlinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu održao sastanak sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht u okviru njene posete regionu.
 • 05.05.2022
Srpski patrijarh Porfirije izjavio je da su Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji baština Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svetinje srpskog naroda, ali da se sve što je duhovno nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili na jedan narod.
 • 05.05.2022
Sutra, 6. maja, pravoslavni vernici praznovaće Svetog Pobedonosca Georgija – Đurđevdan. Vaskrs smo proslavili u nedelju 24. aprila, nakon čega dolazi takozvana Svetla sedmica. Ta nedelja spada u red trapavih sedmica u kojima se ne posti sredom i petkom. Ali nakon nje, u svim ostalim nedeljama koje slede, prema crkvenim propisima, sreda i petak su posni dani.
 • 05.05.2022
Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri je uklonio i bacio glasačku kutiju u koju je bilo predviđeno da se ubace glasovi poslanika za izbor članova Ustavnog suda.
 • 05.05.2022