Broj vesti u arhivi za April 2022: 490
U Skupštini Kosova (SK) je održan konstitutivni sastanak za formiranje ad hok komisije za izbornu reformu i potpisana zajednička deklaracija o njenom uspostavljanju, objavio je na Fejsbuku predsednik SK Gljauk Konjufca.
 • 13.04.2022
Predstavnici ministarstva spoljnih poslova Kosova i Grčke potpisali su u Prištini dokument kojim se formalizuje njihova saradnja, saopštila je Vlada Kosova.
 • 13.04.2022
Muzička grupa iz Leposavića "Socijalno nezbrinuti" predstaviće publici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici svoje nove autorske pesme. Nastup ovog benda zakazan je za petak 15. april 2022. godine u 20 časova.
 • 13.04.2022
Samostalni sindikat privatnog sektora Kosova (SSPS) ne odustaje od zahteva da minimalna plata bude najmanje 400 evra, dok je dodatni razlog za taj zahtev nedostatak radne snage, izjavio je predsednik tog sindikata Jusuf Azemi.
 • 13.04.2022
Radovi na sportskom poligonu u koji je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložila tri miliona dinara su završeni, tereni su opremljeni neophodnim sportskim rekvizitima i juče zvanično predati na korišćenje meštanima Lapljeg Sela.
 • 13.04.2022
Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Darko Dimitrijević je podneo ostavku na mesto predsednika ogranka UNS-a na Kosovu i izneo razloge zbog kojih se odrekao mandata stečenog u decembru prošle godine na Izbornoj skupštini DNKiM održanoj u Gračanici.
 • 13.04.2022

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 880, a infekcija je potvrđena kod 23 osobe.

 • 13.04.2022
Turistička ogranizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa opštinskim Odeljenjem za omladinu i sport organizuje prvi Vaskršnji turnir u stonom tenisu. Sav ostvareni prihod biće doniran porodicama nastradalih rudara iz rudnika "Soko" kod Sokobanje.
 • 13.04.2022
Regulatorna uprava za vodoprivredu upozorila je na sudske postupke protiv svih koji koriste vodu iz javne mreže bez dozvole vodosnabdevača.
 • 13.04.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da šire "ogoljenu mržnju prema Srbima i Srbiji" i da imaju najizrazitiju ulogu u kampanji laži protiv zvaničnog Beograda.
 • 13.04.2022
Poslanik vladajuće većine u Skupštini Kosova Armend Muja je naveo da se na osnovu izveštaja Svetske banke može reći da je siromaštvo na Kosovu tokom 2021. smanjeno sa 23 na 19 procenata. Član Predsedništva Demokratske partije Kosova i bivši ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci podseća da je inflacija na Kosovu tokom marta povećana na 10 odsto, a najavu pomoći Vlade Kosova građanima od sto evra naziva "malom milostinjom".
 • 13.04.2022
Učenici Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu zahvaljujući svojim talentima, radu i trudu ostvaruju značajne uspehe na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nedavno su Danijel Eminović, Dina Škrijelj i Milena Dimitrijević doneli još tri nagrade u svoju školu.
 • 13.04.2022
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan–Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.
 • 13.04.2022
Nakon svežeg jutra, dan pred nama će biti sunčan i topao, sa najvišom dnevnom temperaturom do 20 stepeni.
 • 13.04.2022
Ministarstvo pravde je iznelo ozbiljne optužbe na račun Specijalnog tužilaštva Kosova navodeći da širi propagandu i manipuliše u slučaju Astrita Deharija, bivšeg aktiviste pokreta Samoopredeljenja koji je pronađen mrtav 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu.
 • 14.04.2022
Na kraju današnje statusne konferencije u predmetu „Šalja“ pred Specijalnim većima Kosova u Hagu, imajući u vidu najnovije podneske strana u postupku, sudija za prethodni postupak Nikola Giju, naložio je da se promeni kalendar za nastavak ovog procesa, koji je definisan na prethodnoj konferenciji.
 • 14.04.2022
Specijalno tužilaštvo Kosova obratilo se saopštenjem u kome se navodi da je "jasno stavilo do znanja Ministarstvu pravde, ali i široj javnosti, da niu komentarisali izveštaj, već samo objavili zaključke izveštaja veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, Švajcarska, u vezi sa slučajem Astrita Deharija".
 • 14.04.2022
Izložbu "Jasenovac, logor smrti, zemlja živih", koja je otvorena sinoć u Galeriji umetnosti Priština - Gračanica Doma kulture u Gračanici, ne čine slike, dokumenta, arhivska građa, već osam audio priča o žrtvama logora Jasenovac. Publika je angažovana savremenim metodama, pa je putem veb aplikacije kojoj su posetioci pristupali sa svojih mobilnih telefona, omogućen vrlo ličan i upečatljiv doživljaj.
 • 14.04.2022
Svim ljubiteljima folklora, poštovaocima kulture i kulturne baštine Kosmeta i građanima Leposavića i okoline KUD “Kopaonik” iz Leposavića, tradicionalno priprema veličanstven koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kazao je za program Radija Kosovska Mitrovica umetnički direktor KUD “Kopaonik” Đorđe Lakušić, koji je i rukovodilac Saveza amatera Kosova i Metohije.
 • 14.04.2022
Pitanje bezbednosti za srpsku zajednicu na Kosovu i posle dve decenije od zaršetka oružanih sukoba predstavlja prioritet. Zašto je to tako, možda najbolje potvrđuje činjenica da je u periodu od pre dve godine na Kosovu zabeleženo blizu 200 incidenata, a samo od početka 2022. je registrovano blizu 30. Ovo su podaci do kojih je došla NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice. Do većine Albanaca na Kosovu ove informacije uopšte ne dopiru, kaže Bekim Bljakaj iz kosovskog Fonda za humanitarno pravo.
 • 14.04.2022
Učenici prištinske gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice postavili su štandove sa slatkišima i raznim pecivima, ali i napitcima od čije prodaje bi mogli da prikupe bar deo sredstava. Akciji „Doručak sa gimnazijalcima“ su se odazvale i pojedine institucije.
 • 14.04.2022
Monaško bratstvo Visokih Dečana osudilo je izjave pojedinih albanskih političara s Kosova da su Srbi uništili sopstvene crkve.
 • 14.04.2022
"U srpskim sredinama na Kosovu Kosovu i Metohiji trenutno je aktivno šest slučajeva korona virusa", izjavila je za Radio Kontakt Plus, epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Desanka Novaković.
 • 14.04.2022
Tužilaštvo za organizovani kriminal otkazalo je ročište Bobanu Bogdanoviću, prijatelju ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka, koji je bio pozvan da 15. aprila u svojstvu građanina da izjavu u vezi sa njegovim navodima o ubistvu političara Olivera Ivanovića.
 • 14.04.2022
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom istakao da je srpski narod na Kosovu izložen svakodnevnim napadima i pritiscima.
 • 14.04.2022
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu su na koronavirus testirana 883, a infekcija je potvrđena kod 14 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
 • 14.04.2022
Predsednik Saveza privrednih komora Severne Makedonije Trajan Angeloski ocenio je da je Otvoreni Balkan jedna od retkih prilika da region sam proizvede ekonomski rast na duži rok.
 • 14.04.2022
Nedelja bez automobila u Albaniji, isključenja struje na Kosovu, redovi ispred banaka u Bosni i Hercegovini... Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Balkan mora ekonomski da se prilagodi novoj stvarnosti.
 • 14.04.2022
Nakon vedrog i hladnog jutra, dan biti sunčan i topao sa najvišom dvenom temperaturom oko 20 stepeni.
 • 14.04.2022
Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogao bi da bude pozvan kao svedok u Specijalnom sudu za zločine OVK ako se smatra da doprinosi suđenjima koja su u toku, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
 • 14.04.2022
Glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) izvešće u ponedeljak, 18. aprila od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica" predstavu "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića. 
 • 14.04.2022

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još sedam osoba, pa je ukupan broj žrtava od početka epidemije porastao na 15.913 saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 • 14.04.2022
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je želju da poseti opštine na severu.
 • 15.04.2022

Na Fejsbuk strani LIDL Srbija nepoznati hakeri su na mesto naslovne fotografije na kratko postavili zastavu Kosova.

 • 15.04.2022
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svećlja izjavio je da Policija Kosova ima planove kako da postupi "u svakoj situaciji" po pitanju "međusobnog priznanja" registarskih tablica sa Srbijom. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini kazao da je optimista da će u Briselu "delegacije Kosova i Srbije postići dogovor o registarskim tablicama".
 • 15.04.2022

Direktorica Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić i direktorica Turističke organizacije Gnjilane Verica Maksimović potpisale su danas sporazum o saradnji, koji ima za cilj formalizaciju i ozvaničenje buduće intenzivnije poslovno -tehničke saradnje između ove dve organizacije saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice.

 • 15.04.2022
Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Armend Mehaj i ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska potpisali su Memorandum o razumevanju u saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti, kojim će biti regulisan pravni okvir i aktivnosti za sprovođenje sporazuma.
 • 15.04.2022
Učenici nižih razreda Osnovne škole „Braća Aksić“ u Lipljanu organizovali su Vaskršnji bazar. Ovaj događaj humanitarnog karaktera održan je u porti Crkve svetih Flora i Lavra u ovom gradu.
 • 15.04.2022
Zavod za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, neprekidno od 2004 godine, vrši ispitivanje kvaliteta vazduha na teritoriji kosovskomitrovičkog okruga. Ispitivanjem su obuhvaćene sve opštine, u Kosovskoj Mitrobvici postoje tri merna mesta, u Zvečanu dva, po jedno u Zubinom Potoku, Leposaviću i Lešku, potvrdila je za program Radija Kosovska Mitrovica Rada Vučetić, šef odeljenja za humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.
 • 15.04.2022
Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović podsetila je da se u aprilu navršavaju 24 godine otkako su se dogodile prve pojedinačne i masovne prisilne otmice i surova ubistva na Kosovu i Metohiji.
 • 15.04.2022