Broj vesti u arhivi za Mart 2023: 401
O sinoćnom gostovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u pisali su i regionalni mediji.
 • 01.03.2023
Iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije poručili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinio državni udar prihvativši francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
 • 01.03.2023

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Džoana pozdravio je nove korake Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa i pozvao na dalji napredak.

 • 01.03.2023
Predsednik SAD-a Džozef Bajden pozvao je predsednicu Kosova Vjosu Osmani na Drugi samit o demokratiji.
 • 01.03.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak uveče je rekao da je podržao, ali ne i prihvatio evropski plan za Kosovo, ali je naveo i da se ide u njegovu implementaciju, na osnovu čega se može smatrati da je plan prihvaćen, rečeno je na predstavljanju Apela javnih ličnosti da se prihvati evropski predlog za Kosovo i Srbiju.
 • 01.03.2023
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
 • 01.03.2023
Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, doneta je odluka da se iz budžeta izdvoje finansijska sredstva u vrednosti od 300.000 evra, kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pretpelo štetu tokom nedavnih poplava.
 • 01.03.2023
Odnose između Kosova i Srbije treba normalizovati, a normalizacija se može postići uzajamnim priznanjem, rekao je kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti u obraćanju na Ekonomskom forumu u Skoplju.
 • 01.03.2023

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom naveo je da je neophodna primena svih do sada postignutih sporazuma.

 • 01.03.2023
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na potvrđivanje prvostepene presude Apelacionog suda u Prištini bivšem predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću kojom je osuđen na godinu dana zatvora, zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti, navodeći da je ova presuda "direktni je pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini".
 • 01.03.2023

"Sramna, nelegalna, antisrpska odluka Apelacionog suda kojom se član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević kažnjava kaznom od godinu dana zatvora zbog javno izrečenog stava, je najbolji dokaz u kakvim neuslovima žive Srbi na Кosovu i Metohiji, koji se graniči sa aparthejdom pod rukovodstvom režima Aljbina Кurtija", saopštila je Srpska lista povodom potvrđivanja presude Ivanu Todosijeviću.

 • 01.03.2023
Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti ocenio je da evropski sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom nije povoljan za Kosovo, dok je premijera Aljbina Kurtija nazvao „tipičnim prevarantom“.
 • 01.03.2023
Iako je ispunio uslove za odlazak u penziju još pre tri godine, direktor OŠ "9. Maj" u Rapči (opština Dragaš na Gori) Serani Vebija je još uvek na toj poziciji. Međutim, kako Radio Kim saznaje, priprema se imenovanje novog direktora, odnosno povratak Ramadanija Merdžana koji je 2017. godine smenjen sa te pozicije zbog radnog angažovanja dvojice nastavnika sa falsifikovanim uverenjima o stečenom visokom obrazovanju.
 • 01.03.2023
Kosovska policija u današnjem izveštaju registrovala je četiri slučaja, koja su se dogodila u prethodna dva dana u opštinama na Severu.
 • 01.03.2023
Kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da Beograd ne bi trebalo da prihvati Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, jer je, prema njegovim rečima, protivustavan.
 • 01.03.2023

Bivši komandir Kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić, priznao je krivicu za krivično delo „neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona, drugih finansijskih obaveza“, rekavši da usled nesporazuma nije tačno prijavio prihode za 2020. godinu.

 • 01.03.2023

Izložba „Sretenjski ustav“ otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, a cilj je bio upoznavanje posetilaca sa tekstom Prvog srpskog ustava donetog u Kragujevcu 1835. godine.

 • 01.03.2023
Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izjavom da će se protiviti članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama prekršio član 4. sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.
 • 01.03.2023

Prvog dana marta očekuje se pretežno oblačno vreme sa kratkotrajnom kišom u jutarnjim satima, na velikim nadmorskim visinama kiša sa snegom.

 • 01.03.2023
Izložba slika i crteža  akademskog slikara Nebojše Jocića, otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
 • 01.03.2023

Na drugoj redovnoj sednici SO Gračanica direktori Odeljenja za budžet i finansije i ekonomski razvoj i integracije, kao i direktorica Odeljenja obrazovanja i kulture izložili su izveštaje za 2022. godinu. Na sednici se govorilo i o izveštaju o radu Kancelarije za zajednice i povratak za prošlu godinu. 

 • 01.03.2023
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
 • 01.03.2023
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da su "skandalozne i politikantske" izjave aktulenog šef države Aleksandara Vučića o evropskom planu za Kosovo i o opoziciji u Srbiji.
 • 01.03.2023
Najpoznatiji dramski pisac sa Kosova, Jeton Neziraj, čiji su komadi prevedeni i igrani na više od 15 jezika, i koji je beogradskoj pozorišnoj publici dobro poznat po predstavama koje su ovde gostovale, inače i upravnik Teatra Qendra Multimedia u Prištini, objavio je tekst 21. februara na portalu „Sbunker“ pod naslovom „Pozorište kao politička mašinerija (1)“, koji je uznemirio ovdašnju kulturnu javnost.
 • 02.03.2023
U tuči do koje je došlo danas u severnom delu Mitrovice, najmanje dve osobe su povređene, potvrđeno je Kontakt Plus radiju u Kosovskoj policiji regiona Sever.
 • 02.03.2023

Jedna od tri žene zaposlene u medijima u Srbiji doživela je seksualno napastvovanje, dok je sedam od deset doživelo diskriminaciji zbog svog izgleda ili godina. U kosovskim medijima jedna od četiri žene je žrtva seksualnog uznemiravanja pokazuju podaci ankete o položaju žena u medijima u Srbiji i na Kosovu koju je uradila Inicijativa za mirne promene (PCI).

 • 02.03.2023
Кancelarija za Кosovo i Metohiju dostavila je misiji Euleksa na Kosovu garancije Vlade Republike Srbije kojima se traži da se uhapšenim Srbima Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću omogući da se do okončanja postupka brane za slobode.
 • 02.03.2023

U novom izdanju emisije „Dogovor!?“ gosti su predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi. Tema je evropski plan, odnosno Sporazum o normalizaciji odnosa. Međutim, sagovornici su se bavili i drugim temama ali i međusobnim optužbama.

 • 02.03.2023
Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), biće funkcionalan tek naredne godine, potvrđeno je na internet stranici ovog sistema. ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine.
 • 02.03.2023

Predsednik skupstinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže je Srbija prihvatila da razgovara o evropskom predlogu kao konceptu, "s tim što bi predlagači želeli da on bude identičan sa eventualnim sporazumom". Dodaje da će glavna bitka biti za plan implementacije, kojim će se utanačiti šta će se iz predloga primeniti. "Nećemo da implementiramo članstvo Kosova u UN i njegovo priznanje i de fakto i de jure", ističe Drecun i navodi da će to pisati u planu implementacije.

 • 02.03.2023

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano, izjavio je da evropski predlog, o kome su u Briselu u ponedeljak razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, nije tekst koji treba da bude potpisan

 • 02.03.2023

Eparhija raško-prizrenska i Mitropolija crnogorsko-primorska saopštile su da će se svakog petka uveče služiti akatist Presvetoj Bogorodici za verni narod i svetinje na Kosovu i Metohiji.

 • 02.03.2023
Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na sednici Skupštine Kosova izjavio kako "osnovni sporazum Kosova i Srbije" (Sporazum o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije) predstavlja važan korak u regulisanju međunarodnih spoljnih odnosa, kako je naveo: "dve nezavisne države".
 • 02.03.2023
Centralna izborna komisija odlučila je da ponovo raspiše konkurs za visoke opštinske izborne zvaničnike za četiri opštine na severu, odnosno Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.
 • 02.03.2023

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da bi potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma, odnosno evropskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, "generacijski unazadilo Srbiju na evropskom putu".

 • 02.03.2023

Naredni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija biće održan 18. marta u Ohridu, uz posredstvo EU, potvrdio je u Briselu visoki zvaničnik EU.

 • 02.03.2023
Aleksandru Jevtiću iz Кorminjana, kod Кosovske Кamenica, na Badnje veče je, zbog loše instalacije, izgorela gotovo sva hrana za stoku, kao i objekat gde je skladištena. Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje" saopštila je da je ovo bio veliki udarac za tridesetrogodišnjeg poljoprivrednika koji već godinama živi isključivo od uzgoja ovaca, te pozvala sve koji su u pirlici da mu pomognu.
 • 02.03.2023
Na centralnom Kosovu danas će preovlađivati pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom.
 • 02.03.2023
Sporazum koji proističe iz evropskog predloga je dobar sporazum i za Kosovo i Srbiju, region i Evropu i doneće opipljive rezultate. Sadašnji komentari i kritike na predlog su preuranjeni, jer proces pregovaranja još uvek traje. Nadamo se da bi u predstojećim danima mogli da imamo sporazum koji će da uključuje i politički deo i aneks o implementaciji sa jasnim rokovima i ciljevima za sprovođenje ovog sporazuma i prethodnih sporazuma - kazao je šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog u intervjuu za Radio Kontakt Plus.
 • 02.03.2023
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa zamenikom premijera Severne Makedonije Bojanom Maričikom. "Radujem se sledećem sastanku u okviru dijaloga u Ohridu kasnije ovog meseca", napisao je Lajčak.
 • 02.03.2023