Broj vesti u arhivi za Mart 2022: 525
Inicijativa za mirovne promene (PCI) organizovala je danas u Prištini ceremoniju dodele nagrada novinarima albanskih redakcija na temu multietnički suživot.
 • 03.03.2022
Organizacije civilnog društva i mediji okupljeni oko platforme Open reagovali su povodom izjave zamenika ministra odbrane Kosova Šemsija Silje (Shemsi Syla) da "Srbija mobiliše svoje rezerviste na Kosovu".
 • 03.03.2022
Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, od kovida-19 obolele su još tri osobe, a jedna osoba iz Peći je preminula, saopštio je Krizni štab Kosovska Mitrovica.
 • 03.03.2022
Uprava za istraživanje teških zločina u Prištini, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Uroševcu za kontrolu kuća i pratećih objekata, danas je sprovela akciju "Brezovica 3" na 12 različitih lokacija u četiri grada. Uhapšeno je ukupno osam lica, a konfiskovani su oružje i municija, auto, mobilni telefoni, saopšteno je iz Osnovng tužilaštva u Uroševcu.
 • 03.03.2022
Prema najnovijim informacijama Кriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica u protekla dva dana na kovid-19 je testirana 21 osoba, od kojih je jedna pozitivna.
 • 03.03.2022
Posle napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija i njene države clanice su Moskvi uvele brojne sankcije koje sežu od finansija, preko energetike i tehnologije, pa do sporta i kulture.
 • 03.03.2022
U Prištini i okolini će danas preovladavati delimično oblačno vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 7 stepeni. Tokom dana očekuje se kiša, a na planinama sneg.
 • 03.03.2022
Aplikacija koju je Ukrajina predala za dobijanje stausa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja pokretanje konkretng procesa, ali pristup procesu proširenja nije promenjen, bez obzira na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi ta država, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.
 • 03.03.2022
Jehor Černijev, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog rekao je za Radio-televiziju Kosova (RTK) da "trenutno nije pravo vreme" da se govori o razmatranju priznanja Kosova od strane Ukrajine. On je dodao da Ruska Federacija pokušava da ubije Zelenskog, ali da je on još uvek u Kijevu.
 • 03.03.2022

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova na kovid-19 su testirana 1.552 građana, a pozitivno je 69 lica.

 • 03.03.2022
Poslanici Skupštine Kosova su sa 94 glasa usvojili Rezoluciju kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i pruža podrška toj zemlji i njenom narodu za otpor prema ruskoj agresiji.
 • 03.03.2022

Na zahtev predsednika Skupštine Kosova, poslanici su na današnjoj sednici odali poštu žtrvama u Ukrajini.

 • 03.03.2022
Od ruske invazije na Ukrajinu, kosovski zvaničnici koriste svaku priliku da situciju preokrenu u svoju korist. Poslednjih dana, gotovo svakodnevno, predstavnici vlasti u Prištini zagovaraju ideju o članstvu Kosova u NATO i prizananju od strane preostalih pet članica EU. Izgovori su moguća invazija od strane Srbije i jačanje uticaja Rusije na Balkanu.
 • 03.03.2022
Na službenom vozilu koje koristi Radio Kosovska Mitrovica, a koje vozi glavna i odgovorna urednica Maja Fićović, kao i na ulaznim vratima zgrade u kojoj se nalazi radio u Kosovskoj Mitrovici, ostavljene su preteće poruke. U porukama se poručuje "Stoko, ne parkiraj kola ovde" i "Ne parkiraj kola na parkingu, polomiću vam kola".
 • 03.03.2022
Agresivna, huškačka i militantna retorika Aljbina Кurtija ne služi stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Кosovu i Metohiji, već joj je direktni cilj stvaranje tenzija i destabilizacija prilika, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 • 03.03.2022
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminula je 31 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 15.059, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
 • 03.03.2022
Crveni krst Gračanica u saradnji sa Zavodom za transfuziju svake godine više puta organizuje dobrovoljno davanje krvi. Za ove akcije tradicionalno vlada veliko interesovanje meštana.
 • 03.03.2022
U interesu je Evropske unije da se prava Srba na Kosovu poštuju i da nisu diskriminisani, jer su oni njegov sastavni deo, poručila je danas iz Severne Mitrovice Viola fon Kramon. Evropska izvestiteljka u razgovoru za KoSSev je odbacila pokušaj povlačenja paralele situacije u Ukrajini i Kosova. „Mislim da ne možemo da upoređujemo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju“, kazala je ona.
 • 04.03.2022
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu izricanje mere pritvora u trajanju od 30 dana osmorici juče uhapšenih u akciji "Brezovica 3", kojima je odlukom državnog tužioca određena mera zadržavanja do 48 sati.
 • 04.03.2022
Pripadnici policijske stanice Zubin Potok uočili su u selu Bube u opštini Zubin Potok na kolovozu drvene prepreke koje su onemogućavale normalno kretanje vozila.
 • 04.03.2022
Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija - ekonomski rast na nuli uz inflaciju.
 • 04.03.2022
Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je rekao da nikada ne treba da isključiti mogućnost srpske agresije na teritoriju Kosova, da u odnosima sa Srbijom uvek treba gledati najgori scenario, pa zato treba voditi računa i podići nivo KBS-a artiljerijskim oružjem.
 • 04.03.2022
Stausna konferencija u predmetu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu zakazana je za danas, 4. marta 2022. godine u 14:30 časova.
 • 04.03.2022
Nakon hladnog jutra, maksimalna dnevna temperatura do 7 stepeni Celzijusa. Tokom dana, osim eventualno na Šar planini, neće biti padavina iako nas popodne očekuje naoblačenje.
 • 04.03.2022
Nepoznate osobe ispisale su tokom noći grafite UČK na kućama Ljubinke Grbušić i Nebojše Morače u selu Suvi Do kod Lipljana, saznaje RTV Kim. U međuvremenu je ustavnovljeno da su grafiti ispisani na još dve kuće u selu.
 • 04.03.2022
Tim za škole doneo je odluku da i od ponedeljka, 7. marta, u svim osnovnim i srednjim školama koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije učenici pohađaju nastavu neposredno, odnosno, po prvom modelu.
 • 04.03.2022
Korisnici kosovskih penzija i socijalnih davanja i dalje ne moraju da se javljaju kancelarijama uprava radi potvrde identiteta, obnavljanja dokumenata i nastavka primanja novca.
 • 04.03.2022
U poslednja 24 sata u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 su testirana 1.324, a infekcija je potvrđena kod 52 lica.
 • 04.03.2022
Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK) je saopšteno da će nedeljom prestati sa testiranjem na kovid-19 i izdavanjem rezultata.
 • 04.03.2022
Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je rekla da nema razloga za zabrinutost za bezbednost na Balkanu zbog rata u Ukrajini.
 • 04.03.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije preko svog naloga na Instagramu i poručio im da će Srbija sačuvati mir i stabilnost, kao i da ne nasedaju na "trikove, besmislice i provokacije koje govore da nemamo dovljno nafte, naftnih derivata, da proveravaju skloništa, da neće biti dovoljno hrane". "Biće dovoljno hrane, dovoljno benzina, dovoljno svega što nam je potrebno u budućnosti", poručio je Vučić.
 • 04.03.2022

U selu Suvi Do u opštini Gračanica su tokom noći ispisani grafiti UQK (UČK) na četiri kuće. Vlasnici kuća, koji su natpise primetili rano jutros, kažu da poruke na zidovima nisu jedine provokacije kojima su izloženi.

 • 04.03.2022
Bezbednost na Kosovu je stabilna i nema mesta panici, izjavila je predsednica Komisije za nadzor Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Ganimete Musljiu.
 • 04.03.2022
Na suđenju optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića danas su svedočila dva policajca, od kojih je jedan bio angažovan u Obaveštajnoj jedinici. Obojica su ostala pri ranijim iskazima datim Tužilaštvu. Odbrana optuženih smatra da ovi svedoci nisu relevantni za slučaj, niti mogu da doprinesu da se rasvetli ubistvo srpskog političara. Ksenija Božović, saradnica ubijenog, napustila je sudnicu izrevoltirana svedočenjem, ali i vođenjem čitavog sudskog procesa.
 • 04.03.2022
Prema najnovijim podacima, u centralnoj Srbiji od posledica kovida-19 je preminulo 29 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 15.375, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
 • 04.03.2022
VUČIĆ JE U PRAVU, RUSIJU IZBACUJU IZ UN! Zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije, prenosi portal Srbija danas. Tekst je inicijalno objavio Informer pod naslovom ZAPADNI MEDIJI POTVRDILI INFORMACIJE ALEKSANDRA VUČIĆA! Gardijan: Rusiju će izbaciti iz UN! Da li je baš tako?
 • 04.03.2022
Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na KiM još jedna osoba je preminula od posledica kovida, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica. Preminulo lice je iz opštine Leposavić.
 • 05.03.2022
Dok traje rat u Ukrajini, na Balkanu cene rastu. Građani prazne police, mada vlasti upozoravaju da hrane ima dovoljno.
 • 05.03.2022
"Nakon prošlogodišnje mini turneje sa predstavom "Antigona" u Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru, koja je imala veoma dobar prijem, dogovorili smo, i evo, uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, realizujemo, u okviru manifesticije Dani mimoze, ove godine još jedno gostovanje Narodnog pozorišta u Prištini sa predstavom ’Ribarske svađe’", rekao je za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić.
 • 05.03.2022
Javna diskusija o Ukrajini je sva o konfrontaciji. Ali znamo li kuda idemo? U životu sam video četiri rata koja su počela sa velikim entuzijazmom i javnom podrškom, svi za koje nismo znali kako da ih završimo i od kojih smo se u tri jednostrano povukli. Test politike je kako se ona završava, a ne kako počinje, napisao je američki političar i diplomata Henri Kisindžer u tekstu o ukrajinskoj krizi na današnji dan 2014. godine za Vašington post.
 • 05.03.2022