Broj vesti u arhivi za Mart 2020: 440
Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da je vrlo važno postići konačni sporazum sa Srbijom kako bi što pre došlo do fomiranja Komisije za istinu i pomirenje.
 • 04.03.2020
Jedna osoba je jutros primećena u motoru autobusa koji je saobraćao na relaciji iz pravca Prištine ka Gnjilanu. Prema rečima komandira policijske stanice u Gračanici u pitanju je migrant koji već duže vreme boravi na Kosovu, a koji je pokušao da se iz migracionog centra prebaci na drugu lokaciju.
 • 04.03.2020
Predstava "Ženidba" koju je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada režirao Milan Karadžić, biće izvedena večeras po 30. put. "Verovatno još od devedesetih godina prošlog veka na repertoaru nismo imali predstavu sa tim brojem izvođenja", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.
 • 04.03.2020
Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se pismima visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelu i predsednici EK Ursuli fon der Lajen, i obavestio ih da od 15. marta počinje ukidanje takse na srpske i proizvode iz BiH.
 • 04.03.2020
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Кosova, Dalibor Jevtić, ambasadorka Hrvatske na Кosovu, Danijela Barišić su razgovarali o planovima ministarstva za rešavanje problema hrvatske i drugih nevećinskih zajednica, posebno raseljenih i povratnika.
 • 05.03.2020
U Domu Kulture Gračanica će sutra (petak) biti održana tribina na temu „Paralela Crna Gora - KiM (opstanak naroda i crkve u uslovima majorizacije)“.
 • 05.03.2020
Ministarka za administraciju lokalne samouprave Emilija Redžepi dočekala je ambasadorku Hrvatske Danijelu Barišić. Redžepi je tokom sastanka istakla da je neophodna podrška lokalnim samoupravama, "pogotovo opštinama u kojima žive nevećinske zajednice".
 • 05.03.2020
U centru Gračanice, nedaleko od policijske stanice, sinoć je obijena prodavnica mešovite robe. Prodavac Milan Ristić je za RTV Kim kazao da još nije utvrdio tačnu materijalnu šetu nakon pljačke i da se nada da će policija otkriti počinioca. Uprkos mnogobrojnim pozivima upućenim policijskoj stanici više informacija o slučaju nismo uspeli da dobijemo. 
 • 05.03.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu američkom časopisu "Forin polisi", da se nada da će Priština ukinuti takse, da će se to desiti na pritisak SAD i da će biti nastavljen dijalog sa ciljem potrage za mogućim rešenjem.
 • 05.03.2020
Ministarka za administraciju lokalne samouprave Emilija Redžepi sastala sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i direktorkom USAID-a Lisom Magno sa kojima je razgovarala o trenutnoj situaciji na Kosovu.
 • 05.03.2020
Na poslednjoj sednici Vlade Srbije održanoj 27. februara donet je niz kadrovskih rešenja u Privremenim organima opština na Kosovu za 12 mesta. Tijana Bojković tvrdi da o smeni sa mesta člana PO Kosovo Polje nije unapred obaveštena.
 • 05.03.2020
Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne remeti aktivnosti Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK, jer će u suprotnom, tvrdnje o zločinima ostati "trajna mrlja na Kosovu".
 • 05.03.2020
Na sednici Skupštine Kosova, održanoj u ponedeljak 2. marta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH, niko od poslanika “Srpske liste” nije zatražio reč kako bi izneo svoj stav po tom pitanju. Oni su nakon prvih izlaganja predsednika parlamentarnih grupa, čak napustili sednicu.
 • 05.03.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je 56 bivših vojnika Oslobodilačke vojske Kosova koji su, kako se navodi u odluci, bili deo ratnih sukoba od početka do njihovog kraja.
 • 05.03.2020
„Kosovo bi bilo bolje mesto da žene imaju više moći“, kazala je u emisiji „Dogovor!?“, Zana Hodža iz "Artpolisa". Aleksandra Dimitrijević iz Institucije ombudsmana i Tijana Simić Lavali iz NVO "Žensko pravo" smatraju da su žene ugrožene u svim sferama društva i da ih sistem ne štiti.
 • 05.03.2020
Kik boks klub “Panišer” u Gračanici postoji od 2016. godine. Iako radi u skromnim uslovima, ovaj klub beleži zapažene rezultate. Na Prvenstvu Centralne Srbije u Aleksincu članovi “Panišera” su osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju.
 • 06.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju jasno rečeno da SAD neće nastaviti s podrškom Prištini ukoliko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu, dodajući da je jasno stavljeno do znanja da Kurtijeva odluka da zadrži takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine šteti kosovskoj ekonomiji.
 • 06.03.2020
Nakon što je na samom početku 2020. godine TV Mir iz Leposavića isključena iz sistema najveće kablovske mreže na Severu Kosova – VGN iz Kosovske Mitrovice, usledilo je isključenje i iz kablovske mreže provajdera iz Leposavića – Impuls, a od nedavno ostali su i bez internet konekcije.
 • 06.03.2020
Parlamentarna komisija za vode Kosova obišla je danas nekoliko lokacija na Brezovici gde se izvode radovi na izgradnji mini hidrocentrala. Meštanin i borac za očuvanje reka Stojan Josimovć kaže za RTV Kim da očekuje da će nakon uzimanja informacija ova komisija doneti neko konkretno rešenje.
 • 06.03.2020
Američka privredna komora saopštila je da je bezuslovno ukidanje taksi u skladu sa zahtevom predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea, drugih visokih zvaničnika američke administracije i ambasade SAD na u Prištini, od presudnog značaja i dokaz posvećenosti izuzetno dobrim odnosima sa SAD.
 • 06.03.2020
Nakon što je kompanija MTS D.O.O kupila najveće kablovske operatere na severu Kosova, „VGN“ iz Kosovske Mitrovice, i „Impuls“ iz Leposavića, Televizija Mir je isključena iz kablovske mreže.
 • 06.03.2020
Kosovska policija uhapsila je jednu osobu kod Gnjilana pod optužbom da je u kavezu pokušao da prošvercuje lava, javljaju prištinski mediji.
 • 06.03.2020
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavom postepenog ukidanja taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, stvorio je prostor za dogovor, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose iz Beograda.
 • 06.03.2020
Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv Zorana Vukotića, optuženog za navodno delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i silovanja tokom rata na Kosovu.
 • 06.03.2020
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je registrovan prvi slučaj koronavirusa u Srbiji. Kako je ministar objasnio, reč je o čoveku koji ima 43 godina i koji je boravio u više navrata u Budimpešti. On se oseća dobro, rekao je Lončar.
 • 06.03.2020
Ombudsman Hiljmi Jašari razgovarao je sa neformalnom grupom za odbranu jezera Badovac koja ga je informisala o njihovoj posvećenosti zaštite životne sredine i vode uopšte, ali i predstavila planove za budućnost u pogledu hidrocentrale, kamenoloma i zaštite jezera, kazala je za RTV Kim zamenica Ombudsmana Marija Radulović.
 • 06.03.2020
Na Kosovu 270 žena vojnika služe u Kforu, misiji koju predvodi NATO, a koja deluje od 1999. godine pod mandatom UN-a. "Prisustvo žena u vojnim kontingentima predstavlja dodatnu vrednost u vidu olakšanja dijaloga sa lokalnim ženama u okviru mirovnih međunarodnih misija", saopšteno je iz Kfora.
 • 07.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel napisao je na Tviteru da na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu nije razgovarano o podeli Kosova ili razmeni teritorija.
 • 07.03.2020
Kosovska vlada, odnosno njen predsednik Aljbin Kurti, vodiće dijalog sa Beogradom, prvi je od pet principa koji se tiču dijaloga u trogodišnjem programu kosovske vlade, usvojenom na sednici u Prištini.
 • 07.03.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je saglasan sa izjavom Aljbina Kurtija da ništa doneseno pod pritiskom ne vredi, ali podseća kosovskog premijera da još manje vredi sve što je rezultat direktne sile, "kao što je bilo u slučaju otimanja Kosova Srbiji agresijom NATO-a".
 • 07.03.2020
Tokom 2019. godine Opština Obilić je primila samo jednu žalbu koja se odnosila na kršenje Zakona o upotrebi jezika, kazao je potpredsenik ove lokalne samouprave Slaviša Jakovljević. On navodi da je jedan od problema u ovoj opštini neobaveštenost građana o njihovim pravima.
 • 07.03.2020
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
 • 08.03.2020
Na pomoćnom objektu škole "Miladin Mitić" u Preocu, nadomak Gračanice jutros je osvanuo grafit dvoglavog orla nacrtan u bojama albanske zastave crnim i crvenim sprejom.
 • 08.03.2020
Nakon što je Italija zbog širenja koronavirusa uvela karantin u severnom regionu Lombardiji, gde živi skoro 16 miliona ljudi, prištinske vlasti odlučile su da otkažu sve letove iz severne Italije.
 • 08.03.2020
"Cveće je lepo, ali mi želimo rodnu ravnopravnost na mestima odlučivanja, u imovinskim pravima, u mirovnim pregovorima i u zapošljavanju".
 • 08.03.2020
Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Dom kulture „Gračanica“ organizuju Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević – “Carski glasovi“.
 • 08.03.2020
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena. Gordana Đorić kazala je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da bi zajednice više napredovale da su žene na rukovodećim položajima. Ružica Simić ističe da se žene još uvek suočavaju sa predrasudama, i da nemaju ista prava kao muškarci.
 • 08.03.2020
Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da postoji "veliko interesovanje određenih ljudi" da ometaju proces postizanja konačnog mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine.
 • 08.03.2020
Zemljoradnička zadruga je prošle nedelje u saradnji sa poljoprivrednim apotekama iz opštine Gračanica organizovala predavanje za poljoprivrednike iz oblasti proizvodnje pšenice i kukuruza.
 • 08.03.2020
Skupština Kosova je povodom 8. marta, Dana žena, održala sednicu, u cilju podizanja svesti u društvu o ženama koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu.
 • 09.03.2020