Broj vesti u arhivi za Februar 2023: 542
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u Vašingtonu da Priština ne treba da ostane talac Zajednice srpskih opština i da je rešenje ovog pitanja, kako je istakao, jedini način da se postigne konačan dogovor između Beograda i Prištine.
 • 01.02.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi bilo dobro da se na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije o KiM postigne što veće jedinstvo, ali da u to ne veruje.
 • 01.02.2023

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

 • 01.02.2023

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

 • 01.02.2023
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da Kosovo treba da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali da ona ne treba da ima izvršna ovlašćenja i da ne sme biti entitet poput Republike Srpske. 
 • 01.02.2023
Prvi februarski dan biće najtopliji ove nedelje uz smenu sunca i olblaka , a zatim sledi svežije vreme uz povremene padavine.
 • 01.02.2023
Kosovska policija po treći put produžava rok za prijem policijskih službenika. Ovoga puta, taj rok je do 10. februara.
 • 01.02.2023

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je na konferenciji za medije da ovo ministarstvo od 6. febraura otvara dva poziva: prvi za izgradnju kuća za porodice kojima je neophodna, a drugi za renoviranje objekata i kuća. Osim izgradnje i renoviranja, ova institucija će zajednicama pomoći i dodelom nasmeštaja, bele tehnike, električnih uređaja, prehrambenih i higijenskih paketa ali i dodelom grantova do 5.000 evra.

 • 01.02.2023
Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, u okviru zvanične posete SAD, sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara, ujedno i specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
 • 01.02.2023

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

 • 01.02.2023
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
 • 01.02.2023

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

 • 01.02.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da “formiranje Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nije moguće, jer je to protivustavno”.

 • 01.02.2023
Po mišljenju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova jučerašnji sastanak u ambasadi SAD u Prištini koji je bio posvećen formiranju Zajednice srpskih opština bio je produktivan ikao bez zaključaka.
 • 01.02.2023

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, kojim se predviđa odbacivanje "nemačko-francuskog plana", jer ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

 • 01.02.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

 • 01.02.2023

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

 • 01.02.2023
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
 • 01.02.2023

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da će izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom u periodu od 1. septembra prošle godine do 15. januara, biti jedina tačka dnevnog reda posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu. U tom izveštaju se ne pominje francusko-nemački plan za rešavanje kosovske krize, ali je Orlić naglasio da će predsednik Vučić odgovarati na sva pitanja poslanika.

 • 01.02.2023
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
 • 01.02.2023
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
 • 01.02.2023
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
 • 01.02.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je, kada je upoznat sa francusko-nemačkim predlogom, ponudio parlamentarnim strankama da dođu na konsultacije, da im ukaže na sve činjenice, ali, kako navodi, najveći deo njih nije bio zainteresovan.
 • 01.02.2023

Vrednost koeficijenta na osnovu Zakonu o platama biće 105 evra, saopšteno je na današnjoj sednici Vlade. Zakon koji stupa na snagu za nekoliko dana reguliše pitanje plata za preko 82.000 službenika u javnom sektoru.

 • 01.02.2023
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
 • 02.02.2023
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
 • 02.02.2023
Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu počela je danas aplauzom parlamentarne većine predsednku Srbije Aleksandru Vučiću koji, na poziv predsednika parlamenta prisustvuje zasedanju.
 • 02.02.2023
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
 • 02.02.2023

„Potrebno je da se ponašamo u skladu sa onim što je realna situacija – misleći o našim interesima, ne samo političkim, već i drugim“, ocenio je u razgovoru za Glas Amerike Dalibor Jevtić, jedan od potpredsednika Srpske liste i gradonačelnik Štrpca.

 • 02.02.2023
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
 • 02.02.2023
Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara počeće u 10 časova. Sednici će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 • 02.02.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas poslanicima francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a tokom njegovog obraćanja u Skupštini deo opozicije je razvio transparente na kojima je pisalo "Vučiću, izdao si Kosovo", "Ne ultimatumu, ne kapitulaciji", transparent sa slikom Olivera Ivanovića sa porukom "Odgovaraćete".

 • 02.02.2023

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • 02.02.2023
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
 • 02.02.2023

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o Kosovu, u trenutku kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao poslaniku Dveri Ivanu Kostiću, došlo je do incidenta, kada se u sali deo opoziciji sukobio sa poslanicima vladajuće koalicije.

 • 02.02.2023

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

 • 02.02.2023
Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
 • 02.02.2023
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
 • 02.02.2023
Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novinarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.
 • 02.02.2023
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
 • 02.02.2023