Broj vesti u arhivi za Februar 2022: 522
Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitku Srbiji povodom obeležavanja Dana državnosti - 15. februara.
 • 15.02.2022
Dan nakon što je u Starom Gracku napadnuto dvoje maloletnih Srba, ulice ovog mesta su puste. Rastimir Dabić otac napadnute devojke, za RTV Kim kaže da su uplašeni za svoju bezbednost. Meštani Starog Gracka danas nisu bili raspoloženi da govore za medije, što zbog straha, a što zbog činjenice „da nemaju ništa dobro da kažu“.
 • 15.02.2022

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je 28 novih slučajeva infekcije od 89 testiranih uzoraka, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

 • 15.02.2022
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu je na koronavirus testirano 3.139 lica, a infekcija je potvrđena kod 373 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
 • 15.02.2022
Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova napravilo je strategiju za nova priznanja "kako bi se izgradio sistemski pristup državama koje ga nisu priznale". U međuvremenu, sačinjena je i lista prioriteta za članstvo u međunarodnim organizacijama.
 • 15.02.2022
Sve je više građana koji se javljaju Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica i zahtevaju odštetu zbog ujeda pasa, usled čega je ova institucija pokrenula inicijativu za rešavanje problema pasa lutalica. Razgovara se o izgradnji azila, međutim, aktivisti za zaštitu životinja tvrde da to nije rešenje, već da bi trebalo da se postepeno rešava problem u kombinaciji sa sterilizacijom i kastracijom pasa, ali i uz poštovanje Zakona. „Previše je toga nagomilano jer problem nije rešavan 20 godina. Ništa ne može da se reši u toku noći, ali od nečega mora da se krene“, poručuju iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“.
 • 15.02.2022
Najbolji teniser sveta Novak Đoković dao je za Bi-Bi-Si prvi veliki intervju posle deportacije iz Australije u kojem je otkrio da će žrtvovati trofeje i šansu da postane najbolji u istoriji "belog sporta" ukoliko vakcinacija bude obavezna za nastupe na turnirima. Đoković je istakao i da nije antivakser kako ga mnogi na zapadu predstavljaju, ali da veruje u slobodu izbora.
 • 15.02.2022
Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je danas da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza pa je u tom  kontekstu izrazila nadu da će imati podršku holandske države za dobijanje iste.
 • 15.02.2022
Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je danas u manastiru Gračanica litugiju na praznik Sretenje, a u nastavku i opelo povodom smrti gračaničke monahinje Vasilije.
 • 15.02.2022
Prema najnovnijim podacima kosovskog Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na kovid-19 testirano je 4.320 osoba, a infekcija je potvrđena kod 508 građana.
 • 16.02.2022
Danas se navršava dvadeset jedna godina od miniranja autobusa "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva. Tada je poginulo dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu.
 • 16.02.2022
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden poručio je u čestitki povodom Dana nezavisnosti Kosova, 17. februara, da su SAD nepokolebljivi partner Kosova i ponovio podršku ove zemlje naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.
 • 16.02.2022
Krizni štab Opštine Gračanica saopštava da se postepeno smanjuje broj inficiranih koronavirusom, te da je u poslednja dva dana obolelo 12 osoba.
 • 16.02.2022
Opština Gračanica obavestila je putem svog portala poreske obveznike na teritoriji ove lokalne samouprave da je neophodno izvršiti ažuriranje ličnih podataka. Na opštinski portal koji je u potpunosti na ćiriličnom pismu linkovana je lista obveznika koji treba da "osveže" svoje podatke, a u kojoj su pojedina imena i prezimena Srba, kao i mesta u kojima žive i poseduju imovinu - albanizovana. Vrlo često je IĆ na kraju prezimena napisano kao IQ, a zaglavlje dokumenta je na samo albanskom jeziku.
 • 16.02.2022
Pomen žrtvama bombaškog napada na autobus Niš ekspres služen je u Lapljem Selu u crkvi Svete Petke. Porodica, prijatelji i lokalni zvaničnici odali su poštu stradaloj Mirjani Dragović. Počinilac zločina nad 14 Srba ni posle 21 godinu nije pronađen, ni kažnjen. Nadležne insitucije su davno odustale od ovog slučaja, a porodicama žrtava i preživelima ostaje bol, sećanje i gorčina zbog nezadovoljene pravde.
 • 16.02.2022
Na mestu gde je nekada bila stara trošna kuća Zorana Đorđevića, konačno je iskopan temelj za izgradnju nove. Predstavnici PO Opštine Priština, obišli su Đorđeviće, a prema Zoranovim rečima, obećali da će nova kuća biti završena za mesec dana. 
 • 16.02.2022
Predsednik Upravnog odbora Regulatorne kancelarije za energiju (RKE) Imer Fejzulahu je potvrdio da se nove tarife za struju obračunavaju od 9. februara, kako je ranije odlučeno.
 • 16.02.2022
Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Beogradu da Grčka želi da vidi sve zemlje regiona u EU, a posebno Srbiju. On je istakao da se stav Grčke ne menja po pitanju Kosova.
 • 16.02.2022

Žitelji Kosova su nezadovoljni ekonomskom situacijom i ambijentom u kojem žive, te bi polovina njih, otišla u inostranstvo ako bi im bilo omogućeno.

 • 16.02.2022
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu pojasnio je dodatnim informacijama svoju ulogu u renoviranju Kulturnog centra u Mitrovici povodom nedavnih tekstova u medijima u kojima se preispituje "zabrinjavajuće istrajna podrška" predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem "neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca iz II svetskog rata".
 • 16.02.2022
Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, izjavio je da je to područje u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i podrške obe stranke SAD.
 • 16.02.2022
Memorandum o izgradnji sportske hale u selu Gornja Bitinja, koja će se nalaziti na placu isturenog objekta OŠ ”Staja Marković” u opštini Štrpce, danas su potpisali ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić i gradonačelnik ove lokalne samouprave Dalibor Jevtić.
 • 16.02.2022
Promene vazdušnog pritiska stvaraju uslove za nestabilno vreme sa povremenim padavinama.
 • 16.02.2022
Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala, tvrdi da je međunarodnoj zajednici postalo jasno da aprilski izbori u Srbiji, kako navodi, neće biti održani na Kosovu kao što je to bilo ranije.
 • 16.02.2022
Dobrotvorno društvo „Dostinik“ Niš organizovalo je krajem prošle godine literarni konkurs pod nazivom „Dostinikov dukat“. Konačni rezultati saopšteni su na Sretenje, a među dobitnicima su se našli učenici iz svih krajeva Kosova.
 • 16.02.2022
Misija OEBS-a na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog toga što su verski objekti i dalje meta incidenata koji uključuju krađu i oštećenje imovine.
 • 16.02.2022
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljaj Svečlja podelio je prve boravišne dozvole sa rokom važenja od pet godina državljanima Albanije, saopšteno je iz ovog ministarstva.
 • 16.02.2022
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je podiglo optužnicu u Osnovnom sudu u istom gradu protiv 20 lica koja se terete za krijumčarenje migranata.
 • 16.02.2022
Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem povodom godišnjice zločina u Livadicama kod Podujeva kada je prilikom napada na autobus "Niš ekspresa" poginulo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba i apelovala na međunarodne misije na Kosovu da ponovo otvore istragu za ovaj slučaj. 
 • 16.02.2022
Crveni krst Srbije je podelio humanitarne pakete u Goraždevcu i povratničkim sredinama u Peći.
 • 16.02.2022

U poslednja 24 sata, u centralnoj Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 58 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 14.611, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 • 16.02.2022
Američka privredna komora (APK) na Kosovu je zabrinuta zbog ocene koju je Kosovo dobilo u Indeksu ekonomske slobode Heritidž fondacije za 2022. godinu, gde je ukupna ocena Kosova ispod regionalnog proseka.
 • 16.02.2022
Sledećeg vikenda počinju utakmice zajedničke lige Kosova i  Albanija u odbojci.
 • 16.02.2022
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je za Srbiju održavanje izbora 3. aprila na KiM od presudnog značaja, kao i da uskraćivanje prava Srbima da glasaju na tim izborima može imati nesagledive posledice.
 • 17.02.2022

"Kosovo nema pun međunarodno javni kapacitet kao jedna država sa svim funkcijama. Uzajamno priznanje nije neophodno za sveobuhvatni sporazum. Za sveobuhvatni sporazum potrebno je da se prizna pravno postojanje, ne `takozvane Srbije` ili `takozvanog Kosova` ili `lažne države`, nego upravo onako kako su Vučić i Hoti potpisali u Vašingtonu – da se radi o pregovorima predstavnika `Republike Srbije i Republike Kosova` To je tzv. faktičko priznanje postojanja, ali ne i priznanje punog međunarodno javnog kapaciteta", ocenjuje u intervjuu za KoSSev i Radio Kontakt Plus, direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić. Govorio je povodom četrnaeste godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 • 17.02.2022
Prema poslednjim podacima Kriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica na kovid-19 testirana je 21 osoba, a infekcija je potvrđena kod četiri lica. 
 • 17.02.2022
U većinski albanskim sredinama na Kosovu, od 3.820 testiranih uzoraka 411 je pozitivno na kovid-19. Zabeleženo je pet smrtnih slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
 • 17.02.2022
Na godišnjicu jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti i u Gračanici su zabeležene provokacije i to uglavnom od strane ljudi koji su automobilima prolazili kroz ovo mesto.
 • 17.02.2022
U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 55 osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 14.666, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
 • 17.02.2022
Na dan kada se slavi 14 godina jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u severnom delu Кosovske Mitrovice se oko 13.30 časova više lica provezlo centrom grada u vozilu sa kosovskim registarskim oznakama i zastavom OVK na haubi. Oni su kamenicama gađali nekoliko automobila, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 • 17.02.2022