Broj vesti u arhivi za Februar 2022: 522
Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa za Evropsku uniju ocenio je u emisiji "Iza vesti" N1 da je cilj posete specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara priprema za pregovore Beograda i Prištine, koji treba da počnu odmah nakon završetka izbornog procesa u Srbiji.
 • 03.02.2022
U poslednja 24 sata na području opštine Gračanica na kovid-19 je testirano 55 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 29.
 • 03.02.2022
U većinski albanskim sredinama na kovid-19 je pozitivno 2.110 građana od 9.451, koliko je testirano, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
 • 03.02.2022
Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu još jedno lice je preminulo od posledica korona virusa, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
 • 03.02.2022
Prema najnovijim podacima, od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 59 pacijenata, pa je ukupan broj preminulih povećan na 13.807, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 
 • 03.02.2022
Učenici osnovnih i srednjih škola, po svemu sudeći, u februaru će imati još jedan neplanirani raspust.
 • 03.02.2022
Vlada Kosova je zbog naglog povećanja novozaraženih koronavirusom usvojila oštrije antikovid mere, koje su stupile na snagu 22. januara i još uvek su na snazi. Primena ovih mera onemogućava kretanje svima koji nisu do sada primili tri doze vakcine, a među njima su brojni studenti Univerziteta u Prištini koji dolaze da pohađaju nastavu iz centralne Srbije i regiona.
 • 03.02.2022

Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) je 1. februara zvanično otvorio kancelariju u Prištini. „Glavni cilj je da budemo više prisutni u centralnim institucijama“, kazao je za RTV Kim izvršni direktor ove organizacije Dušan Radaković.

 • 03.02.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

 • 03.02.2022
Očekuje se da će specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, posetiti Kosovo naredne nedelje, saznaje Gazeta Ekspres od svojih izvora. Britanska ambasada nije potvrdila dnevni red posete, ističući da Pič putuje u region kako bi "saslušao prioritete i brige svih strana”.
 • 03.02.2022
Sa izuzetkom opština gde su u većini kosovski Srbi, a u kojima je politička konkurencija bila ograničena, na lokalnim izborima koji su na Kosovu održani u oktobru i novembru 2021. veliki broj učesnika je ponudio biračima istinski izbor. Proces je bio dobro organizovan, a osnovne slobode su poštovane tokom kampanje, rečeno je na predstavljanju konačnog izveštaja Izborne posmatračke misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu. 
 • 03.02.2022
Najboljjii teniser sveta Novak Đoković najavio je, prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem,  da će za desetak dana objaviti svoju verziju događaja u Australiji, odakle je deportovan uoči početka Australian opena jer nije vakcinisan protiv korona virusa.
 • 03.02.2022
Premijerka Ana Brnabić rekla je da je nezadovoljna time što Srbi sa Kosova i Metohije nisu mogli da glasaju na referendumu i pozvala pozvala specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da učine sve da se omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na izborima u Srbiji.
 • 03.02.2022
"Status kvo je neodrživ. Podstičemo konstruktivan, fleksibilan i hitan angažman svih u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima, usredsređenog na uzajamno priznavanje. Niko ne traži od kosovskih lidera da kompromituju suverenitet Kosova, ustupe njegov teritorijalni integritet ili krše njegov Ustav. To je svetinja", nakon što su visoke izaslanike ispratili u Beograd, oglasila se sinoć i ambasada SAD iz Prištine.
 • 03.02.2022
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je na sastanku sa predstavnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom uverenje da će izbori 3. aprila biti organizovani i na teritoriji Кosova i Metohije i zamolio da EU i SAD iskoriste svoj autoritet kako bi izvršili uticaj na prištinske vlasti da to omoguće.
 • 03.02.2022
Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavili su na konferenciji za novinare da su i u Beogradu i u Prištini rekli da sve dogovoreno mora da bude ispunjeno.
 • 03.02.2022
Pravoslavno gradsko groblje u naselju Piskote u Đakovici očišćeno je u susret zadušnicima angažovanjem PO Opštine Đakovica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 • 03.02.2022

Za danas se prognozira pretežno oblačno vreme, mestimično sa snežnim padavinama, ali samo u jutarnjim satima.

 • 03.02.2022
Broj zaraženih korona virusom raste na dnevnom nivou, a kapaciteti crvenih zona u bolnicama širom Srbije popunjeni su 70 do 90 odsto, upozorio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Predrag Sazdanović i najavio da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv kovida.
 • 03.02.2022
Na padinama Kopaonika, u selu Belo Brdo u opštini Leposavić, će u nedelju, 6. februara od 11.00 časova biti organizovan četvrti po redu "Trofej Nebeskih Stolica".
 • 03.02.2022
Odbor za upravljanje pandemijom je predložio ublažavanje aktuelnih mera protiv korona virusa. Policijski čas bi mogao da bude pomeren za period od ponoći do 5 sati ujutro, dok bi rad ugostiteljskih objekata bio produžen do 23 časa. Dozvolio bi se ulazak na Kosovo licima sa dve primljene vakcine i bez potrebe za PCR testom.
 • 03.02.2022
Mir i stabilnost su najviši državni interes, a Srbije je spremna za nastavak dijaloga s Kosovom, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u razgovoru sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
 • 03.02.2022
Evidentno je da Priština blokira svaki dogovor i da ne ispunjava nijedan jedini sporazum, uključujući i Briselski sporazum kada je reč o Zajednici srpskih opština, rekao je Nebojša Čović za RTS. Ocenio je da bi se, ukoliko se nastavi blokada Briselskog sporazuma, trebalo vratiti na nešto što svi podržavaju, a to je Rezolucija 1244.
 • 03.02.2022
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji objavila je na Tviteru da je važno da stanovnici na Kosovu sa pravom glasa u Srbiji mogu da učestvuju na izborima koje je Beograd najavio za april.
 • 04.02.2022
Pokušaj hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića predstavlja nastavak progona političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji na koje Priština ne može da kontroliše, ocenila je Srpska lista.
 • 04.02.2022
Osnivač legendarne jugoslovenske rok grupe "Buldožer" Marko Brecelj umro je danas u Kopru 71. godini nakon teške bolesti, objavili su slovenački mediji.
 • 04.02.2022
Dokazni postupak za zločine počinjene 1999. godine na imanju Zlaš kod Prištine je okončan u Haškom sudu za Kosovo. Na redu je iznošenje odbrane optuženog bivšeg pripanika OVK-a Saljiha Mustafe. U pripremi je i suđenje bivšem komandantu OKV, bivšem predsedniku i premijeru Kosova Hašimu Tačiju.
 • 04.02.2022
Kosovski policijski inspektorat (KPI) preporučio je suspenziju trojice policajaca koji su bili na radnom mestu na prelazu Brnjak, a nisu uhapsili Milana Radoičića.
 • 04.02.2022
I dok se u Srbiji odluka o četvrtoj, odnosno drugoj buster dozi vakcine protiv korona virusa očekuje u narednih 10 do 14 dana, u Nemačkoj je ona već preporučena za posebno ugrožene grupe stanovništva. Kosovski Srbi su, međutim, sve manje i manje zainteresovani za vakcinaciju, iako su lekari potvrdili da nema kolektivnog imuniteta, a da se smanjenje broja obolelih očekuje tek početkom sledećeg meseca.
 • 04.02.2022
Prištinski medij Kallxo prenosi da je Milan Radoičić pobegao Kosovskoj policiji, nakon što je pri ulasku na Kosovo na prelazu Brnjak, ustanovljeno da se nalazi na poternici.
 • 04.02.2022
U Hagu je održana još jedna statusna konferencija u procesu koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova vodi protiv nekadašnjih visokih političkih funkcionera Kosova, među kojima je i nekadašnji predsednik Hašim Tači, po optužbama za zločine počinjene u vreme dok su bili u vrhu Oslobodilačke vojske Kosova.
 • 04.02.2022
Nebo će tokom dana biti pretežno vedro. Sunce će doneti i nešto višu dnevnu maksimalnu temperaturu, pa se u najtoplijem delu dana očekuje šest stepeni Celzijusa.
 • 04.02.2022
Prethodnog dana u zdravstvenim institucijama na teritoriji opštine Gračanica na koronavirus je testirano 20 osoba, a infekcija je potvrđena kod devet lica. Nažalost, od posledica kovida jedno lice je preminulo, saopšteno je iz Kriznog štaba.
 • 04.02.2022
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Branko Ružić doneo je odluku o izmeni Kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole na osnovu čega će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. febrauar.
 • 04.02.2022
Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka. U borbi sa ovom bolešću pandemija koronavirusa je donela nove momente, sa jedne strane, uvećana je svest pojedinaca i društva o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, na šta lekari u novom pristupu lečenja stavljaju akcenat, dok se pacijenti, sa druge strane, usled pritiska na zdravstvene sisteme, suočavaju sa novim poteškoćama za efikasno i pravovremeno lečenje. 
 • 04.02.2022
Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu ove nedelje započeli su "restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve" – istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera.
 • 04.02.2022
Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 9.253 uzorka, a infekcija je potvrđena kod 1.853 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
 • 04.02.2022
Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 31.407 osoba, od kojih je 14.519 pozitivno.
 • 04.02.2022
Potrpedsednik Srpske liste Milan Radoičić kaže da nema nikakve veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret, te da je o njima saznao iz medija.
 • 04.02.2022

Policija Kosova saopštila je detalje o slučaju Milana Radoičića. Kako se navodi Radoičić je sa još jednim licem 03.02. pokušao da uđe na teritoriju Kosova, preko prelaza Brnjak. Carinski službenici su zatražili da se vozilo parkira kako bi obavili kontrolu, ali su se lica odvezla u pravcu centralne Srbije, što kako se ističe, policijski službenici nisu mogli da spreče.

 • 04.02.2022