Broj vesti u arhivi za Decembar 2021: 556
Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović je razgovarao sa predstavnikom EU Zoranom Kovačevićem o eventualnom početku rada deponije "Savina stena", a zatim je zajedno sa direktorom JKSP "Zvečan" Nenadom Radovanovićem i Srđanom Vučinićem iz JKP "Standard Mitrovica" obišao regionalnu deponiju.
 • 23.12.2021

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je devet novih slučajeva infekcije koronavirusom od testirana 142 uzorka, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

 • 23.12.2021
Građani koji su se iz centralne Srbije uputili ka Kosovu, na administrativnom prelazu Merdare čekaće više od dva sata, jer je kolona vozila duža od jednog kilometra, saopšteno je iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
 • 23.12.2021
Iako kosovski lideri stalno ističu prijateljske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i osećaju posebnu vrstu zahvalnosti za pomoć u sticanju nezavisnosti od Srbije, izgleda da se predstavnici institucija u Prištini ne odnose baš prijateljski prema Amerikancima koji žele da dobiju privremeni ili stalni boravak na Kosovu. To pokazuje slučaj Kejleba Vaua (Caleb Waugh) iz Kalifornije koji je prijavio boravište na Kosovu.
 • 23.12.2021
Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Prizrenu je podiglo optužnicu protiv okrivljenih S.Š. i N.B, zbog osnovane sumnje da su u svojstvu službenih lica  počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 414. stav 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Kosova (KZRK).
 • 23.12.2021

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, u većinski albanskim sredinama na kovid-19 testirana su 1.983 uzorka, a potvrđena su 4 nova slučaja.

 • 23.12.2021
Pripadnici Kosovske policije nisu pronašli eksplozivnu napravu na autobuskoj stanici u Prištini, prenosi Zakletva za pravdu. Potvrda stiže nakon što je izvršen uviđaj.
 • 23.12.2021
U Srbiji je preminulo još 30 lica od posledica kovida, saopšteno je na sajtu covid19.rs.
 • 23.12.2021
"S obzirom da se energetska kriza na Kosovu već produbila, a drugi faktori, kao što su preopterećenja elektroenergetskog sistema i trend naglog rasta potrošnje, su učinili da se planirana ograničenja električne energije za sve potrošače nastave i narednih dana, dok ne pristignu dalja uputstva od KOSTT-a", navodi se u saopštenju KEDS-a.
 • 23.12.2021
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, vidno raspoložen da odgovara na novinarska pitanja, na zajedničkoj konferenciji sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini govorio o brojnim temama. Ocenio je da Kosovo nije problem, da je "Slobodni (Otvoreni) Balkan" finta, da Srbija može ratovati 15 minuta i da u sukobu sa Srbijom postoji standard po pitanju broja nestalih jer uvek, kako je rekao, "fali oko dve hiljade ljudi". Kritikovao je i EU i razvijene zapadne demokratije što se Zapadnim Balkanom bave "ljudi druge i treće kategorije".
 • 23.12.2021
Zbirka pesama "Po njoj prašnjav sneg", autorke Milice Mitić Кostić će biti promovisana u petak, 24. decembra 2021. godine sa početkom od 18.00 časova u čitaonici "Darinka Jevrić" Doma kulture "Gračanica".
 • 23.12.2021
Sinoć je u velikoj sali Doma kulture Gračanica održan trinaesti festival "Starosrpska pesma Kosova i Metohije". Publici su se predstavili interpretatori etno muzike iz Kosovskog Pomoravlja, Sirinićke župe, Velike Hoče, Prekovca kod Novog Brda i Gračanice.
 • 23.12.2021
Kosovska policija u Prištini obaveštena je danas da je na autobuskoj stanici u ovom gradu postavljena eksplozivna naprava.
 • 23.12.2021
Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa srpskim medijima na Kosovu u 2021. godini uručeno je Ljubiši Karadžiću, direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Goran Rakić, dobitnik “Crnog božura” za najlošiju saradnju sa novinarima nije došao da preuzme svoje priznanje.
 • 23.12.2021
"U Prištini ne postoji ni minimum spremnosti za saradnju i povezivanje koje za cilj ima bolji život svakog građanina", navodi Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagujući na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani o incijativi "Otvoreni Balkan".
 • 23.12.2021
Na drugom redovnom zasedanju Skupštine opštine Severna Mitrovica glasanjem odbornika povučene su odluke koje su usvojene 3. juna ove godine, a koje se tiču korišćenja opštinske imovine za izgradnju poslovnog centra i javne garaže.
 • 23.12.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas su tokom sastanka istakli odlične odnose i mogućnosti za produbljivanje bilateralne saradnje, kako navode, dve prijateljske zemlje.
 • 23.12.2021
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o kulturnom nasleđu kojim se regulišu pitanja u vezi sa nastankom, čuvanjem i zaštitom kulturnih dobara, nadležnostima i radom ustanova zaštite kulturnog nasleđa i obavezama i pravima vlasnika i držaoca.
 • 23.12.2021

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo 26 osoba od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

 • 24.12.2021
Zabrinuti zbog reakcija, komentara na društvenim mrežama i jezika neodgovornih komentatora prema Bajramu Ćerkinaju, predstavniku Resursnog centra za nestala lica, iz Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju na povećan oprez i izbegavanje govora mržnje i omalovažavanja rođaka nestalih osoba.
 • 24.12.2021

Ministarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli, tvrdi da na energetsku krizu na Kosovu utiče "činjenica da Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u elektroenergetskim sistemima u regionu".

 • 24.12.2021
Nova varijanta korona virusa, omikron, znatno drugačije deluje od prethodnih i otvara novu dimenziju pandemije, upozorio je predsednik nemačkog Instituta Robert Koh Lotar Viler.
 • 24.12.2021
Na Kosovu će tokom predstojećih praznika biti pojačane kontrole saobraćaja. Kosovska policija neće tolerisati kršenje policijskog časa, niti vožnju pod dejstvom alkohola. Automehaničari i vulkanizeri su spremni da u svako doba vozačima izađu u susret.
 • 24.12.2021
Kabinet kosovske Vlade je na jučerašnjoj sednici usvojio Nacrt zakona o registraciji domaćinstva i stanovnika.
 • 24.12.2021
Apelacioni sud je potvrdio optužnicu protiv bivše kosovske ministarke za evropske integracije Durate Hodže, šefa nabavke ovog ministarstva Fitima Mustafe i trojice bivših sekretara: Demuša Šaše, Nuhija Osmanija i Kuštrima Cukaja.
 • 24.12.2021
Demokratska partija Kosova (PDK) zatražila je od Vlade Kosova da proglasi vanredno stanje u oblasti energetike, jer smatraju da izvršna vlast "ne uspeva da upravlja energetskom krizom".
 • 24.12.2021
U centru Štrpca, ispred zgrade Opštine, danas je održan protest građana i članova porodice uhapšenih u akciji "Brezovica" koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.
 • 24.12.2021
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da kosovska policija radi na obnavljanju dosijea pripadnika kriminalne grupe Zvonka Veselinovića i da će članovi te grupe biti uhapšeni.
 • 24.12.2021

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je obolelo još 13 osoba od kovida-19. Nema smrtnih slučajeva.

 • 24.12.2021
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj je rekao da je Kurtijeva vlada najgora u istoriji Kosova, a da se policijski čas nigde u svetu ne preporučuje u slučaju pandemije.
 • 24.12.2021
U Kragujevcu je od posledica korona virusa preminuo prof. dr Ivan Čukalović, bivši sudija i potpredsednik Ustavnog suda Kosova i profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Sahrana će se obaviti sutra 25.12.2021. na pravoslavnom groblju u Sredskoj kod Prizrena.
 • 24.12.2021
U naredna dva dana će se zadržati sunčano vreme sa povremenim naoblačenjima. Nakon relativno hladnih jutara, maksimalne dnevne temeperature će se u najtoplijem delu dana približiti desetom podeoku na Celzijusovoj skali. Tokom vikenda se ne očekuju padavine.
 • 24.12.2021
List "Jedinstvo" obeležio je danas 77 godina, od kako je 25. decembra 1944. u Prištini, iz štampe izašao prvi broj ovog jedinog štampanog glasila na srpskom jeziku. Na svečanosti koja je tim povodom priređena u redakciji lista u Kosovskoj Mitrovici, nagrada za novinarsku hrabrost "Mirko Čupić" za 2021. godinu uručena je uredniku portala Iskra i novinaru lista Kurir Zoranu Šaponjiću.
 • 24.12.2021

Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

 • 24.12.2021
Na više prelaza na Kosovu i danas, drugi dan zaredom, beleže se duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru i na Beloj Zemlji. Na Jarinju čekanja i do sat vremena.
 • 24.12.2021
Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i pojedine pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić, praznik Hristovog rođenja.
 • 25.12.2021
Akcija u Zubinom Potoku je sprovedena zbog sumnje na ilegalne aktivnosti u vezi sa kriptovalutama, potvrdio je ovog popodneva kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja. Svečlja, međutim, sumnja da je u vezi sa ovom akcijom na severu, kao i sa onom u oktobru, došlo do curenja zvaničnih podataka.
 • 25.12.2021
Pripadnici Uprave za istragu privrednog kriminala i korupcije u Gnjilanu priveli su dve osobe u Novom Brdu zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje dokumenata.
 • 25.12.2021

Većina tabloida u sredu 22. decembra je prenela vest da je „otkriveno“ postojanje specijalne jedinice KFOR-a, čiji je zadatak obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, sa veoma senzacionalnim naslovima. Većina tekstova se poziva na mesečni vojni časopis KFOR-a “The Chronicle”, koji u svojim izdanjima promoviše razne aktivnosti jedinica ove misije. Sa druge strane se postavlja logično pitanje, da li ova međunarodna misija preko svog časopisa otkriva svoje „tajne adute“, i predstavlja ih široj javnosti, što tvrde pojedini tabloidi.

 • 25.12.2021
Kosovska vlada usvojila je nacrt odluke o "hitnim merama u snabdevanju energijom". Ovim nacrtom odluke nije predviđeno preduzimanje konkretnih mera, već je predviđeno formiranje Tehničkog odbora u okviru Ministarstva ekonomije u cilju identifikovanja i iznošenja preporuka za mere, saopštila je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.
 • 25.12.2021