Broj vesti u arhivi za Novembar 2022: 608
Povodom stupanja na snagu mera kosovske vlade o postepenoj preregistraciji vozila, oglasio se Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode i poručio je da su Evropska unija i Kvinta oduvek bile jasne da Kosovo ima pravo da postupno ukida KM tablice.
 • 01.11.2022
Srbija je posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim državama podigli na viši nivo, a saradnja unapredila u svim oblastima, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom.
 • 01.11.2022

Humanitarna organizacija „Svi za Kosmet“ donirala je 1.550 kompleta školskog pribora školarcima na Kosovu i Metohiji i to u 33 različita mesta. Ukupna vrednost akcije je oko 38.750 evra, a pomoć za više školskih i predškolskih ustanova tek sledi, saopšteno je iz ove organizacije.

 • 01.11.2022

Na području Merdara i u okolini Raške primećeni su nepoznati dronovi koji su osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije, nezvanično je potvrđeno RTS-u.

 • 01.11.2022
Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića koje je bilo najavljeno za danas je odloženo, potvrdila je za RTV Kim advokatica jedne od optuženih u ovom postupku, Jovana Filipović. Očekuje se da se suđenje nastavi u petak 4. oktobra.
 • 01.11.2022
Predsednik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević rekao je da ne može da zamisli situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi decu i da Srbi stoje sa strane i to samo zato što imaju KM oznake. "Sa tim oznakama mogu da putuju svuda u svetu sem na KiM zbog hira jednog čoveka iz Prištine", istakao je Radojević.
 • 01.11.2022
Milan Mihailović Pop, bivši pripadnik srpske Žandarmerije, uhapšen je 19. oktobra, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, pod sumnjom da je pripadao kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.
 • 01.11.2022
Iako je jesen počela pre više od mesec dana temperature su i dalje gotovo letnje. Prvog novembra očekuje nas sunčano i toplo vreme sa temperaturom do 25 stepeni.
 • 01.11.2022

Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest"  održaće se od 5. do 7. decembra 2022. godine u Domu kulture "Gračanica", saopšteno je medijima.

 • 01.11.2022
Portparol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović, kazao je večeras za KoSSev da im je u međuvremenu iz Prištine dostavljen dopis, odnosno odluka o primeni procesa preregistracije kroz više vaza.
 • 01.11.2022

Iako je od danas počela da se primenjuje odluka Vlade o preregistraciji koja za početak podrazumeva uručivanje opomena vozačima sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici je situacija mirna a na ulicama se najviše mogu videti upravo automobili sa registarskim oznakama KM. Građani sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala kažu da neće ispoštovati odluku institucija u Prištini i da će, ako treba, pružiti otpor.

 • 01.11.2022
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da prevazilaženje spora oko preregistracije vozila neće doprineti rešavanju ključnih pitanja između Beograda i Prištine. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da je međunarodna zajednica tražila od Prištine potpuno odlaganje primene odluke o preregistraciji vozila, a ne delimično odlaganje ili njenu primenu u fazama. 
 • 01.11.2022

Novi komandant Kfora italijanski general Anđelo Mikele Ristuća posetio je juče manastir Visoki Dečani.

 • 01.11.2022

Na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis UČК što je uznemirilo i ovu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 • 01.11.2022
Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković poručila je da "de fakto" živi u kućnom pritvoru u Beogradu jer u javnost izlazi jedino na ročišta po tužbama "kontroverznog biznismena sa Kosova Milana Radoičića" i, kako je rekla, "njegovog prijatelja, Bojana Dimića, inače visokog funkcionera BIA". Trajković je saopštila da je "iz istorije mog progona očigledno da postoji nivo koordinacije i saradnje malignih aktera iz srpskog i kosovsko-albanskog sistema".
 • 01.11.2022
Možemo da napravimo kompromis u vezi sa određenim standardima pre ulaska u Evropsku uniju (EU), kao što smo uradili sa nekim zemljama koje su imale prelazne aranžmane za određene oblasti, ali kada je reč o vladavini prava, apsolutno toga ne može biti, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, govoreći o Srbiji.
 • 02.11.2022
Vesti i izjave o preletanju dronova sa Kosova u Srbiju, te podizanja Migova 29 od strane Vojske Srbije imaju za cilj isključivo podizanje tenzija i ulivanje straha kod već uplašenih građana, pre svega na severu Kosova, ističu direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi i istraživač u oblasti bezbednosti iz NVO Humani centar Veroljub Petronić.
 • 02.11.2022
Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije, koje je iz Prištine na sever Kosova poslao Aljbin Kurti, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma i novo dizanje tenzija, ocenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 • 02.11.2022
Portparol Kfora pukovnik Karmelo Vitale kazao za RTV Kim da Kfor nema podatke o medijskim objavama o dronovima, koji navodno sa područja Kosova preleću na teritoriju centralne Srbije i duž kopnene zone bezbednosti.
 • 02.11.2022
Policajci iz Regionalne direkcije Sever neće sprovoditi odluku Vlade Kosova o preregistracii, jer je, kako je naveo direktor Nenad Đurić, uperena protiv srpske zajednice. Članovi ove direkcije sastali su se danas sa rukovodstvom Srpske liste.
 • 02.11.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija uspela da pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope odloži na neko vreme.

 • 02.11.2022
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da ne postoji nikakva opasnost u vezi sa preregistracijom vozila na Kosovu i Metohiji, nego je u toku "velika predstava" u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da predavanje nadležnosti vlastima u Prištini, o kojima se dogovorio, predstavi kao otimanje na silu.
 • 02.11.2022
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer objavio je da SAD osuđuju paljenje i uništavanje imovine, kao i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da dobiju RKS tablice. Ujedno je ponovio zahtev za produženje roka za preregistraciju vozila.
 • 02.11.2022
Žena je čuvar Gore, njene tradicije, postojanog i čvrstog braka koji je odbranio indentitet ove zajednice od asimilacije, saglasni su učesnici tribine "Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u izolovanim sredinama" koja je sinoć održana u Domu kulture "Gračanica".
 • 02.11.2022
"Ministarstvo zdravlja osuđuje nasilje nad staricom i nehumano ponašanje medicinskih sestara, koje se dogodilo u Domu za stare „Orenda” u Peći" navedeno je u saopštenju za medije.
 • 02.11.2022

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, u partnerstvu sa Vladom Japana, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Inovacionim centrom Kosovo (ICK) objavili su imena preduzeća koja će učestvovati na BOOST x Kosovo.

 • 02.11.2022
Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo da je uhapšena još jedna osoba pod sumnjom da je izvršila krivično delo "pomaganje u izvršenju krivičnog dela silovanja" u vezi sa slučajem silovanja jedanaestogodišnjakinje u junu 2022. godine.
 • 02.11.2022
Nakon mestimične jutarnje magle, pred nama je još jedan pretežno vedar dan sa dužim sunčanim intervalima.
 • 02.11.2022

Kosovo i Metohija je „srpsko i ne može srpskije biti“, a pripada i svim Albancima koji su tamo rađali svoju decu i sahranjivali svoje roditelje, kazao je poslanik i potpredsednik Narodne stranke, Siniša Kovačević. Tvrdi da rešavanje kosovskog pitanja „čeka pametnije Srbe i Albance“.

 • 02.11.2022
Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali ne može da pusti jedinu ruku koja je drži iznad provalije po tom pitanju, a to je Rusija, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On smatra da je vitalni interes Evropske unije da Srbija bude njena članica, ali da istovremeno zapadne zemlje aktuelnom politikom guraju Beograd ka Moskvi, zbog čega srpska diplomatija mora da bude "veleslalom".
 • 02.11.2022
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da se zahtev za zamenu nelegalnih registarskih tablica automobila, koje Srbija izdaje građanima Kosova, više ne može posmatrati kao pitanje o kome se može pregovarati u dijalogu Kosova i Srbije.
 • 02.11.2022
Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić najoštrije osuđuje pretnje kojima je izložena Rada Trajković i zahteva od nadležnih organa da joj omoguće zaštitu i bezbednost.
 • 02.11.2022
Visoki predstavnik EU Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova pozvali su države članice da sprovedu nezavisne, nepristrasne i efikasne istrage zločina nad novinarima i izrazili očekivanje da će i zemlje kandidati za članstvo u EU usvojiti evropske standarde za poboljšanje bezbednosti novinara.
 • 02.11.2022
Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da ne može da kaže čiji su dronovi, ali da dolaze sa teritorije KiM. Ukazuje da je više bespilotnih letelica uočeno, bila su različita kretanja, ali migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova. Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, istakao je ministar Vučević. Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove, rekao je Vučević.
 • 02.11.2022
Promocija knjiga „Grad bola“ i „Valcer odbačenih“ autora Metija Кamberija biće održana u četvrtak 03. novembra 2022. godine u 14 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture "Gračanica". 
 • 02.11.2022
Automobil marke Hjundai (Hyundai) registarskih oznaka RKS u vlasništvu muškarca kosovskog državaljanina iz srpske zajednice zapaljen je noćas u Zubinom Potoku, saopštila je Kosovska policija. 
 • 02.11.2022

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je da nije tačno da su na području Merdara i u okolini Raške primećeni dronovi koji su osmatrali kasarne i položaj Vojske Srbije.

 • 02.11.2022
Jedinice Vojske Srbije su u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 • 02.11.2022

Komandant borbenog tima 116. pešadijske brigade pukovnik Kristofer Samulski predao je dužnost pukovniku Krisu Mejbisu, komandantu borbenog tima 76. brigade i ujedno novom zapovedniku KFOR-ove Regionalne komande „Istok“ i baze Bondstil.

 • 02.11.2022
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv protiv okrivljenog inicijala D.A. za koga "postoji osnovana sumnja da je u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa" tokom rata na Kosovu, "tačnije od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline", te "pljačkanju imovine i paljenju kuća Albanaca", a tereti se i za ubistvo, saopšteno je medijima.
 • 02.11.2022