• Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Sedamnaest meseci nakon integrisanja provosuđa na severu Kosova različita su mišljenja o uspešnosti tog dela Briselskog sporazuma. Uprkos, otežanim uslovima, sudstvo funkcioniše, složili su se učesnici konferencije "Integradija pravosuđa na severu" koju je u Prištini organizovao "Aktiv".

 • „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  NVO „Mlada aktivna Gračanica“ od nedavno je počela sa besplatnim časovima engleskog jezika. Jedan od ciljeva je, kako kažu, da se mladima olakša komunikacija sa komšijama Albancima. Međutim, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović smatra da bi im učenje drugih jezika, poput albanskog u znatnoj meri olakšalo život.

 • “Ne sme biti političkog uticaja na Komisiju za istinu i pomirenje”

  Komisija za istinu i pomirenje neće biti zamena za dijalog, ali će mu doprineti, kazao je u Gračanici predsedavajući Pripremnog tima Ardijan Arifaj. Na sastanku koji je održan sa predstavnicima civilnog društva poručeno je da Komisija ne sme biti pod političkim uticajem, ali da mora imati podršku centralnih institucija i svih strana na Kosovu.

 • Internet alat za osobe sa invaliditetom

  NVO “Centar za orijentaciju društva Kosovo” (COD Kosovo) predstavila je na tribini u prostorijama Socijalnog inkubatora u Gračanici internet portal invalidnost.info, putem koga osobe invaliditetom i njihove porodice mogu dobiti osnovne informacije o načinu na koji mogu da ostvare svoja prava.

 • “Dogovor!?”: Nasilje nad ženama je društveni problem

  Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tokom prošle godine u policijskoj stanici u Gračanici je prijavljeno oko 30 slučajeva. Taj broj je mnogo veći na severu Kosova, pokazuju statistički podaci. „Nasilje muškaraca nad ženama je toliko u porastu, da je to društveni problem“, kaže Tijana Simić Lavali iz organizacije „Žensko pravo“.

 • Gračanica: Potrebe posebne, a zakon zbunjuje i posla nema

  Osobe sa invaliditetom na Kosovu teško dobijaju posao. Iako zakon obavezuje poslodavce da ih upošljavaju, on se ne poštuje, a problemi postoje i u samom tekstu zakona, odnosno njegovim verzijama na srpskom i albanskom jeziku.

 • Prizrenska bogoslovija živi uprkos svim nedaćama

  Osma generacija učenika u obnovljenoj Bogosloviji u Prizrenu svedoči da ovo mesto srpske duhovnosti živi uprkos svim nedaćama koje su je zadesile. Čitav, obnovljeni kompleks, sa internatom i bibliotekom, pruža odlične uslove za obrazovanje bogoslova, a činjenica da su ovu školu završili, a kasnije u njoj i predavali mnogi srpski patrijarsi, učenike čini još ponosnijima.

 • Na severu Kosova u porastu nasilje nad ženama

  Koordinatorka za porodično nasilje u kosovskom tužilaštvu Nataša Radović kaže da je na severu Kosova u prva dva meseca ove godine registrovano 60 slučajeva porodičnog nasilja i da su žrtve uglavnom žene.

 • “Žene su najvažniji deo društva”

  Uoči 20. godišnjice od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1325 o ženama, miru i bezbednosti predstavnici međunarodnih misija na Kosovu održali su javnu tribinu o “unapređenju agende za žene, mir i bezbednost na Kosovu”.

 • Slovo o jeziku: goranski govor

  Goranski govor je bio predmet proučavanja mnogih naučnika. Među brojnim istraživačima i lingvistima još uvek postoji niz nesuglasja kad je u pitanju govor Gore i njegovo poreklo.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane