• Todorović: Malina je zahtevna i osetljiva biljka

  Marko Todorović, profesor istorije iz Gračanice bavi se uzgajanjem malina već šest godina. U njegovom malinjaku ima dve sorte ovog bobičastog voća - Vilamet i Miker. Do berbe sve poslove obavlja sam, a kada nastupi sezona saklupljanja i prodaje pomažu mu porodica i prijatelji.

 • "Zemlja nam daje koliko je hranimo"

  Lepina je selo sa oko 90 domaćinstava u blizini Lipljana. Njeni stanovnici se pretežno bave poljoprivredom, a u polju rade skoro isključivo stariji članovi porodica. Mladi napuštaju ovaj kraj zbog nedostatka posla i loših uslova za život.

 • Pijaca u Gračanici: Cene rastu, a ponuda prosečna

  Utorak i petak su dani kada se na Zelenoj pijaci u Gračanici mogu kupiti sveže voće i povrće, hrana i piće. Osim domaće, ima i robe iz uvoza koja uglavnom stiže iz Albanije i Makedonije. Prodavci kažu da su cene pristupačne, dok je za kupce sve skupo i nedovoljno kvalitetno.

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Gračanica: U cvetnim lejama harmonija različitih nijansi

  Proleće je period godine kada ljubitelji cveća uređuju svoja dvorišta i balkone. Posao sa cvećem je 2013. godine, kao mali eksperiment, započeo Aleksandar Ilić sa svojom porodicom, a onda je proizvodnja iz godine u godinu rasla. Rasadnik "Ekogarden" svake godine proizvede više od tridesetak različitih vrsta cvetnica.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane