• Ktitorska slava Visokih Dečana

  Oko hiljadu ljudi okupilo se danas u Visokim Dečanima da obeleži hramovnu i ktitorsku slavu Svetog kralja Stefana Dečanskog.

 • Sabor SPC: Kosovo nije samo političko pitanje

  Srpska pravoslavna crkva izrazila je zabrinutost da se "pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dela KiM iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dela nezavisnog Kosova".

 • Vanredno zasedanje Sabora SPC

  Prvi put nakon osam godina u Beogradskoj patrijaršiji danas će se okupiti arhijereji na jesenjem, vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, kojim će predsedavati prvi među jednakima, patrijarh Irinej.

 • Na Zadušnice Srbi posetili groblje u južnom delu Mitrovice

  Pravoslavni  vernici  iz severnog dela Kosovske Mitrovice  i ove godine na Mitrovdanske  zadušnice posetili su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Slika ista, oko 80 odsto spomenika porušeno. Uprkos obećanjima, nijedan spomenik nije obnovljen.

 • Danas je Sveta Petka

  Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Crkva u Lapljem Selu danas proslavlja svoju slavu.

 • U Pasjanu obeležen Dan Svete Bosiljke

  Svetu arhijersku liturgiju na dan prvog obeležavanja Svete mučenice Bosiljke, danas su u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu kraj Gnjilana, pred više od pet stotina vernika, služili episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i buenosaireski Kiril sa sveštenstvom i monaštvom.

 • "Crkva bila i ostala oslonac narodu"

  Patrijarh srpski Irinej boravi na Kosovu i Metohiji, zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodosnojnicima pravoslavne crkve. Nakon Pećke Patrijaršije, posetili su manastir Visoke Dečane.

 • Gnjilane: Obeležena gradska slava

  Više od dve stotine vernika iz Kosovskog Pomoravlja i okoline okupilo se u sabornom hramu Svetog Nikole u Gnjilanu, da bi prisustvovali prazničnoj liturgiji koja je služena povodom gradske slave Pokrov Presvete Bogorodice.

 • Danas je Miholjdan

  Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik svetog Kirjaka u narodu poznatiji i kao Miholjdan. U Velikoj Hoči ovaj praznik proslavlja se i kao seoska slava.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane