Rikalo: U Prištini vlada atmosfera ko će koga da prevari

Poslednjih 20 godina u Prištini je vladao mehanizam „kako Amerikanci kažu“, ali je on poslednja dva meseca nestao, kaže Nenad Rikalo za RTS. Ističe da u Prištini vlada atmosfera ko će koga da prevari, pri čemu je Haradinajeva struja dobila veliku popularnost na taksama, dok Tačijev PDK vodi koliko-toliko politiku usklađenu sa SAD. Borićemo se na sve moguće načine, svim političkim sredstvima da odbranimo interes Brezovice, „Trepče“, Gazivoda, Srba u enklavama, poručio je Rikalo.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nenad Rikalo (Foto Tanjug)

Nenad Rikalo iz Srpske liste juče je razrešen sa mesta ministra u kosovskoj vladi. Javnost je za odluku o razrešenju saznala iz objave Ramuša Haradinaja na Fejsbuku, dok je Rikalo obavešten SMS porukom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Rikalo je rekao da nije dobio nikakav zvaničan dokument, ocenivši to nečuvenim. Na pitanje šta je pisalo u poruci koju je dobio, Rikalo je rekao da je to bila kurtoazna poruka u kojoj se navodi da je Haradinaj odlučio da ga smeni, da je bio zadovoljan njegovim radom i da se nada budućoj saradnji.

Rikalo je naveo i da je Srpska lista od marta prošle godine u ostavci i da nije dozvolila da interes srpskog naroda ne bude na prvom mestu.

„Ova smena od strane Haradinaja je dokaz da za Srbe nema mesta u Prištini. On je na Fejsbuku napisao da se zalaže za rad sa svim zajednicama, da taksa od 100 odsto nije protiv Srba. Nije problem to što on kaže, ali rezultati pokazuju da nema mesta za Srbe na Kosovu i oni svakog dana odlukama kao što je ova o ‘Trepči’ pokazuju da života nama tamo nema,“ rekao je Rikalo.

Ukazuje da je Priština shvatila da se nalazi u nezgodnoj poziciji u pregovorima i onda je donela niz mera kako bi zagorčala život srpskom pregovaračkom timu i naterala međunarodnu zajednicu na ustupke.

Najvidiljivija je taksa od 100 odsto, ali Rikalo ukazuje i na to da je sinoć usvojen zakon kojim se propisuje šta se sve može a šta ne može u pregovorima.

„Uslovili su međunarodnu zajednicu i buduća rešenja time da pregovarački tim i skupština moraju da imaju završnu reč, što je van svih dogovora i tokova briselskog dijaloga,“ naveo je Rikalo.

Nestao mehanizam „kako Amerikanci kažu“

Nenad Rikalo je rekao i da situacija u Prištini ne odgovara onome što se vidi u medijima.

„Stanje u Prištini se u medijima prikazuje drugačije. U Prištini je atmosfera ko će koga da prevari. Struja Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja dobila je veliku popularnost na taksama, jer je šovinistički nacionalizam izuzetno izražen, tu je i PDK koja vodi koliko-toliko politiku usklađenu sa međunarodnom zajednicom i SAD. Između njih vlada situacija ko će koga da prevari. Ako Haradinaj ukine takse, PDK dobija poene i ide se na izbore. Ako ostanu takse, taj proces možda još potraje,“ objašnjava Rikalo.

Poslednjih 20 godina u Prištini je vladao mehanizam „kako Amerikanci kažu“, naveo je Rikalo i dodao da je poslednja dva meseca taj mehanizam nestao.

„Deo struktura ne sluša više tu poruku. To je opasno po bezbednost Kosova i živote svih ljudi. Ne prezaju da donose odluke koje direktno utiču na živote i Srba i Albanaca. Takse će onog trenutka biti ukinute kada pritisak međunarodne zajednice bude na takvom nivou da oni moraju to da urade,“ ističe Rikalo.

Srpska lista je od samog početka postavila jasan cilj, a to je interes i opstanak srpskog naroda na Kosmetu.

„Borićemo se na sve moguće načine, svim političkim sredstvima da odbranimo interes Brezovice, ‘Trepče’, Gazivoda, Srba u svim enklavama,“ rekao je Rikalo.

Istakao je da je teško boriti se u tom sistemu za interes svog naroda. „Ali vas osećaj da se borite za viši interes hrani da opstanete u toj borbi,“ zaključio je Nenad Rikalo.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane