"Kosovo u Interpolu kršenje međunarodnog prava"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije obavešteno od centrale Interpola u Lionu da je Priština ponovo aplicirala za članstvo, ali ostajemo pri argumentu da bi prijem Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nebojša Stefanović (Foto N1)

"Predstavnici prištinskih institucija očigledno nisu shvatili poruku velikog broja članica Interpola sa poslednje Generalne skupštine, tačnije da ne žele politizaciju ove profesionalne policijske organizacije i prijem takozvanog Kosova u Interpol", rekao je Stefanović za Tanjug.

Činjenica da su im falili glasovi skoro 40 država za njih evidentno nije jasan pokazatelj da nemaju podršku za kršenje međunarodnog prava i pravila Interpola, dodao je Stefanović.

Ministar navodi da, uprkos tome što je Srbija na poslednjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju uspela da spreči prijem takozvanog Kosova u Interpol, to za nas nije bio kraj ove pravne borbe.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je odmah po završetku zasedanja nastavilo da radi i iznosi svoje argumente državama članicama Interpola, jer smo očekivali da će predstavnici Prištine ponovo aplicirati za članstvo", objasnio je ministar.

Stefanović kaže da očekuje da dobije zvaničnu informaciju povodom apliciranja Prištine u zakonskom roku, tačnije narednih 30 dana kako predviđaju pravila Interpola.

"Svakako ostajemo pri našim argumentima da bi prijem takozvanog Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u Interpolu", dodao je ministar.

Kako je dodao, i "Korelova rezolucija", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, jasno i nedvosmisleno kaže da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što Kosovo nije.

Zato bi ponovno stavljanje na dnevni red zahteva Prištine predstavljalo novi pravni nonsens, ističe Stefanović.

"Moram da ponovim da bi eventualnim prijemom sigurno došlo do zloupotreba baza podataka Interpola od strane Prištine, što bi moglo dovesti do toga i da neki od terorista dođu do važnih i poverljivih informacija. Svakako, to može značiti i da se više hiljada pripadnika policije i vojske nađe na montiranim poternicama, što bi u potpunosti ograničilo njihovu slobodu kretanja", kaže on.

Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće borbu na sprečavanju prijema Kosova, kako bi zaštitili suverenitet naše države, međunarodno pravo, ali i profesionalnu policijsku organizaciju kakav je Interpol, zaključio je Stefanović.

Priština ponovo pokušava da uđe u Interpol, a pismo o tome generalnom sekretarijatu te međunarodne policijske organizacije poslali su premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i ministar policije Ekrem Mustafa.

Prištinski portal Kalko tvrdi da je imao uvidu u mejlove koje su Haradinaj i Mustafa poslali generalnom sekrearu Interpola Jirgenu Štoku.

Ostale vesti

 • U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima

  U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima

  Savez za Srbuju za Kosovo i Metohiju još nije definitivno odlučio hoće li učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. Među članicama ovog saveza postoje različita mišljenja, od kojih su neka za to da se izađe na izbore, do onih koji veruju da ne postoje demokratski uslovi za to, kaže za RTV Kim Nenad Radosavljević, koordinator ovog Saveza i predsednik Narodne pravde.

 • "Promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, konferencija posle izbora"

  Pre dve godine, postojao je mnogo veći prostor za dogovor Beograda i Prištine, ali nažalost nije iskorišćen, izjavio je austrijski diplomata Volfgang Petrič, koji smatra da je potrebno promeniti format dijaloga i da bi to mogla biti međunarodna konferencija, koja bi se desila posle izbora na Kosovu i u Srbiji.

 • Danas: Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje

  Danas: Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje

  Trampova administracija nesumnjivo želi da se postigne konačni sporazum o Kosovu pre američkih predsedničkih izbora u novembru 2020. godine, jer bi to bio „ogroman plus“ za Trampovu kampanju, ali za njegovu poziciju bilo bi još bolje da to bude učinjeno neposredno pre izbora, a ne u junu, kada će se na to i zaboraviti.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane