Vesti
Politika

Rakić na protestu: Juče takse, danas aneksija, nećemo im dozovliti

Predsednik Srpske liste i gradonačlenik Severne Mitrovice u ostavci, kazao je na današnjem protestu u ovom delu grada,da ono što govore iz Prištine da bi ujedinjenjem Mitrovice bilo ekonomskog napretka, da je to laž.
Rakić na protestu: Juče takse, danas aneksija, nećemo im dozovliti
Goran Rakić (Foto arhiva Kim)

Okupljenima na protestu koji je održan ispred sedišta EU i Euleksa, Rakić je kazao da „ovo danas nije politički skup, već borba za bolje sutra i za našu decu.

„Juče takse, danas aneksija, odnosno okupacija Severne Mitrovice, sutra okupacija Zvečana, pa okupacija Trepče. Žele po nekim njihovim nerazumnim predlozima. To je laž. Gospodo iz EU zašto ćutite kada u Južnom delu Mitrovice ne živi nijedan Srbin?“, pitao je Rakić.

Rakić je poručio predstavnicima vlasti u Prištini da Srbi iz ovog grada neće dozvoliti da Priština upravljaja ovim gradom i životima građana.

„Sutra će izvršiti možda politički ili pravni napad na Trepču. Neće dozvoliti da naše majke imaju platu. Nećemo im dozvoliti, ostaćemo ovde na braniku naše otadžbine“,kazao je Rakić dodajući da Srbi u Mitrovici imaju podršku predsednika Srbije Aleksnadra Vučića.

Na kraju govora je poručio – „Odavde nema nazad, živela Srbija!“

Okupljenima se prethodno obratio i Milan Ivanović direktor KBC i nekadašnji predstavnik SVN severnog Kosova. On je kazao da je ovaj protest usmeren protiv nastojanja gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da vlada i severnim delom tog grada.

"Ovo je građanski protest, jedan od hiljadu koje smo održali zbog albanskog nasilja, tiranije, terora, ubistva Srba, a poslednjih nekoliko meseci zbog prištinskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije severne Kosovske Mitrovice", poručio je Ivanović.

Protest u Severnoj Mitrovici počeo je u podne, a na njemu su učestvovali i predstavnik Kancelarije za Kim Petar Petković, predstavnici Srpske liste, zaposleni u KBC, zaposleni u Trepči i drugim institucijama, kao i studenti.

Nakon govora na trgu, okupljeni su se uputili ka do glavnog ibarskog mostu koji razdvaja severni i južni deo grad u znak sećanja na one koji su dali svoj život braneći Severnu Mitrovicu.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020