Vesti
Hronika

Advokat Jokanović: Ni Radoičić, ni Srbija nisu umešani u ubistvo Ivanovića

„Ono što je u Srbiji učinjeno do sada ukazuje na isključivu nevinost Milana Radoičića i ni na kakavu njegovu umešanost", kaže njegov advokat Živojin Jokanović.  "Počinioci će biti pronađeni ako su Srbi ili Albanci, ali ako je međunarodna misija, teško".
Advokat Jokanović: Ni Radoičić, ni Srbija nisu umešani u ubistvo Ivanovića
Živojin Jokanović (Foto Kim)

Jokanović, koga je Radoičić angažovao kao branioca ukoliko se nađe pred kosovskim organima za ubistvo Olivera Ivanovića, kaže za RTV Kim da je istraga u Srbiji učinila dosta. „Istražen je on, njegovo kretanje, ponašanje“, kazao je u emisiji „Dogovor!?“.

Iza Ivanovićevog ubistva ne stoji država Srbija, tvrdi advokat.

„Srbija nijednog razloga nije imala da na bilo koji način ukloni Olivera Ivanovića. Nikakvog razloga za to nije bilo. Ako je reč o političkom uticaju, minoran je. On je bio uticajan za Mitrovicu, eventualno za Kosovo. Na nivou Srbije nije značio, osim kao čovek, on nije značio nikakvu opasnost nijednoj političkoj stranci“.

Prema njegovom uverenju, srpskog političara nisu ubili ni kriminalci.

„Oliver Ivanović nije ušao u svet kriminala u kakvom se pominju mnogi funkcioneri, bivši ili sadašnji. Znači, ni kriminalna grupa, ni politička, nije imala razloga. Milan Radoičić je sticajem okolnosti imao nekakvu ulogu u Mitrovačkoj regiji, lokalnoj vlasti, u partiji se tamo afirmiše i tako.. To je njegovo pravo. Milan Radoičić nikada nije imao nikakve ni sukobe, ni prijateljstvo sa Oliverom Ivanovićem. Obojicu nezavisno znam. Sa Milanom sam imao jedan kontakt i imam njegovo punomoćje, ako dođe pod progon (zakona)“.

„Ako je počinilac albanska strana ili ne daj bože srpska, biće rasvetljeno ubistvo, ako je (neko) treći, teško“, kaže advokat.

Na pitanje, ko bi mogao biti treći, Jokanović odgovara:

„Onaj koji je režirao suđenje Oliveru Ivanoviću. A to je međunarodna misija. Ko ih je podstakao ne znam, ali je režija bila njihova. Optuženje je bilo njihovo, činjenice su bile njihove. Pa, držaše ga dosta dugo u pritvoru. Predugo za onakvo optuženje. Oliver Ivanović je optužen za nešto što je bio apsurd“, naveo je advokat koji je pratio proces suđenja lideru SPD-a.

Prijatelj pokojnog Ivanovića, Miodrag Milićević, inače direktor NVO Aktiv, očekuje da se ubistvo razreši i da se odgovorni kazne.

„Želim duboko da verujem da će počinioci biti privedeni. Što pre, tim bolje. Ali, na moju ili našu veliku žalost, a pogotovu na veliku žalost njegove porodice, istraga se umesto na mestu gde treba da vodi, preselila u tabloide, preselila se u javnost i kosovsku i srpsku. Jako je puno spekulacija i proizvoljnih informacija, a siguran sam i zlonamernih, koje su do sada plasirane“.

Oliver, kaže on, to ne zaslužuje.

„Poznavajući ga poslednjih osamnaest godina, tačnije devetnaest godina, siguran sam da nije zaslužio ovako tragičan kraj. Bilo bi još tragičinije da njegovo ubistvo ostane nerasvetljeno“, kazao je Milićević u emisiji "Dogovor!?" RTV Kim.

Istragu o ubistvu Olivera Ivanovića vode i kosovski i srpski istražni organi. Uhapšena su trojica Srba koji su, prema dostupni podacima iz istrage, posredno povezana sa samim događajem i oni se nalaze u pritvoru.

Specijalna kosovska policija je krajem novembra pokušala da uhapsi i Milana Radoičića, ali ga nije pronašla u Kosovskoj Mitrovici. On se trenutno nalazi u bekstvu, a Kosovsko tužilašvo i dalje traži njegovo hapšenje.

Ukoliko ga uhapse ili se sam preda, braniće ga advokat Živojin Jokanović.Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020