“Venac” ujedinio folkloraše za lečenje Dragana Tripkovića

U organizaciji nacionalnog ansambla “Venac”, sinoć je u Gračanici održan humanitarni Svetosavski koncert. Prihod sa koncerta, na kome je učestvovalo preko 300 mladih igrača, namenjen je lečenju Dragana Tripkovića iz Plemetine.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa Svetosavskog koncerta (Foto Gračanica online)

Preko tri stotine mladih folkloraša sa centralnog Кosova večeras su podigli Gračanicu na noge. Gromkim aplauzima i suzama, publika je propratila svaki korak, svaku pesmu mladih iz kulturmo-umetničkih društava sa centralnog Кosova i Metohije. Aplauzi oduševljenja i suze radosnice na licima posetilaca u Domu kulture u Gračanici, jer su deca i mladi pokazali kako se bori za ovo parče krvlju natopljene zemlje. Pokazali su igrom i pesmom da za srpski narod na kosovsko-metohijskim postorima ima budućnosti. Ali, mladi su sinoć uradili i više od toga. Oni su starije učili humanosti, jer je sav prihod sa večerašnjeg koncerta namenjen za lečenje Dragana Tripkovića iz Plemetine, kome je potrebna transplantacija bubrega.
Svaki pokret mladih folkloraša budno su pratili članovi renomiranog Nacionalnog ansambla “Venac”, pomažući svojim naslednicima da se publici predstave u što boljem svetlu. Negde iz prikrajka, sve je posmatrao i šef “Venca”, Cile Mitić.

“Deca su divna. Trajaće folklor u Gračanici”, rekao je posle koncerta.
I zaista, mladi folkloraši su pokazali da će “Venac” nastaviti da postoji zahvaljujući upravo njima, mladima iz svih krajeva Кosova i Metohije, koji su od malih nogu odlučili da će da rade na negovanju srpske tradicije, kao što to i “Venac” radi već punih 55 godina. Direktorka “Venca” Snežana Jovanović nije krila zadovoljstvo i nije mogla da sakrije radost, ali nije ni želela da priča mnogo.

“Pustimo da ova deca na bini pokažu šta znaju, a ja im se u ime “Venca” najtoplije zahvaljujem. Srećna sam i što je sala prepuna. Potrebno nam je jedinstvo, i te kako. Nadam se da će ovaj koncert tome doprineti, kao što se nadam da ćemo pomoći Draganu Tripkoviću da ozdravi i bude još mnogo godina sa svojom porodicom”, rekla je Snežana Jovanović, citirajući reči blaženo počivšeg Partrijarha Pavla: “Budimo ljudi”.
Mladi iz Donje Brnjice, Babinog Mosta, Lapljeg Sela, Lepine, Badovca, Ugljara, Gračanice i okolnih sela, pokazali su večeras svoje igračko i pevačko umeće. КUD “Branko Medenica”, КUD “Simonida”, КUD “Slavuj”, КUD “Кosovka devojka” i pet dečijih i omladinskih grupa ansambla “Venac”, ponosno su prikazali nošnju iz različitih delova Srbije. Preplitale su se igre iz Metohije, okoline Niša, Vranjanska svita, igre iz Prištine. Sa mladim igračima, publika je prošetala, od istočne Srbije, preko Кruševca do Šar planine, uživala u umilnim glasovima Miljane Slavić i Tamare Кapetanović.

Ali, kada se sa bine gračaničkog Doma kulture zaorila poznata pesma “Hej crven cvete, prerasla te trava, pet godinica nisam tebe brala”, u sali je prvo nastao tajac, a onda se zaorio gromoglasan aplauz, upućen Sofiji Ivić iz Čaglavice, koja ima tek neki mesec više od pet godinica. Zapevala je Sofija pred preko 400 ljudi, ne računajući učesnike, kao iskusna prava pevačica, obučena u srpsku narodnu nošnju. I nije imala tremu, glas joj nije zadrhtao. Malo su je zbunili aplauzi doduše, nije bila sigurna da li je negde pogrešila. Nisi pogrešila, Sofija, divna si, samo nastavi, poručili su joj njeni učitelji pevanja i igranja. I nastavila je još glasnije:

“Ti nedaj da ti odem,
Bez krsta i bez slave,
Ti nedaj Vidovdane,
Da ime mi nestane”.

I na kraju koncerta, svi učesnici na bini, a pridružili su im se i stariji, već proslavljeni igrači “Venca”, publika na nogama i svi zajedno, kao da su vežbali godinama, pesmom su poslali poruku nade za opstanak, nade za bolju budućnost, nade za oporavak Dragana Tripkovića:

“Sini jarko sunce sa Кosova,
Ne damo te zemljo Dušanova…
Dok je Peći i dok je Dečana,
Gračanice i Gazimestana,
Ne damo te, vaskrslo Кosovo
najsvetije polje Srbinovo.“

Svetosavski humanitarni koncert, organizovao je Nacionalni ansambl pesama i igara Кosova i Metohije “Venac”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Privremenim organom opštine Priština i Domom kulture Gračanica i preduzećem Jvni prevoz.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane