SAD u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi ka EU

U saopštenju ambasade SAD u Prištini se navodi da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje u proces dijaloga.

Podeli ovaj članak sa:
  • Američke zastave u Prištini (Foto KosovaPress)

U saopštenju se navodi da je sveobuhvatni, obostrano koristan sporazum i da je u strateškom interesu Sjedinjenih Država.

“Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama”, stoji u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Ambasada SAD poziva Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji, regionalnom miru i stabilnosti na putu ka evropskim integracijama.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za momentalno vraćanje procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere”.

U saopštenju se navodi da je Kosovo uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU.

“Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takes, sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane