Ahmeti o tri uslova Federike Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini iznela je na nedavnom sastanku u Briselu sa prištinskom delegacijom tri zahteva, među kojima su i ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, kao i okončanje dijaloga u prvoj polovini ove godine, izjavio je jedan od koordinatora prištinskog tima Špend Ahmeti.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fedrika Mogerini (Foto Kim arhiva)

Špend Ahmeti je za portal Metro gazeta rekao da je, kao treću stvar, Federika Mogerini zatražila da sporazum sadrži evropske vrednosti i da ne predviđa etničke podele.

Što se tiče ukidanja taksi, Ahmeti smatra da se "nisu stekli uslovi" za ukidanje ili suspenziju te mere.

Dodao je da su sada "usredsređeni na funkcionalizaciju delegacije, a da se potom može razgovarati o svakoj temi, uključujući i trgovinu sa Srbijom".

Povodom drugog zahteva Federike Mogerini i okončanju dijaloga ubrzanim tempom u prvoj polovini godine, Ahmeti je rekao da na to gleda malo drugačije i da je važno pregovore završiti na pravi način.

"Smatramo da je Kosovu što je pre moguće potreban sporazum koji će na najbolji način rešiti sva otvorena pitanja sa Srbijom", istakao je Ahmeti.

O tome kakav bi sporazum trebalo da bude, Ahmeti se saglasio da bi on trebalo da sadrži evropske vrednosti, "bez podele po etničkim linijama ili etničke teritorijalne autonomije".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane