Vesti
Politika

Simić: Priština ne želi da Srbi žive dostojno 21. veka

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su problemi sa distribucijom lekova i hrane na Kosovu zasad pod kontrolom.
Simić: Priština ne želi da Srbi žive dostojno 21. veka
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Igor Simić za Prvi program Radio Beograda ocenjuje da skoro dva meseca od uvođenja taksa od 100 odsto od strane vlasti u Prištini, jasno je da je Priština spremna na sve.

"Vlastodršci u Prištini nisu birali način kako da otežaju život Srbima na Kosovu".

Tako su takse koje su uvedene, a to na terenu znači blokadu distribucije srpskih proizvoda Srbima na Kosovu, pokazale da oni ne prezaju ni od čega, da su spremni da urade bilo šta, dodaje Simić.

Simić kaže da Priština očekuje da će te ekonomske sankcije značiti povlačenje Srba sa prostora Kosova.

Napominje da je situacija svakim danom sve teža.

"Ono što nama ide u prilog, pre svega Srbima na severu pokrajine, to je, s jedne strane, kreativnost srpskog naroda i sa druge strane, administrativna linija koja, za sada, onemogućava nastavak humanitarne krize na ovim prostorima", navodi potpredsednik Srpske liste.

Simić naročito ističe soldirnost građana iz centralne Srbije.

"Ogroman broj Srba iz centralne Srbije, ne samo u institucijama već i privatno se organizuje i dolazi na prostor Kosova. Naša deca su imala prilike da pozdrave i prime novogodišnje paketiće od svojih vršnjaka širom centralne Srbije
i to je ono što ovim ljudima daje podstrek da istraju u pravednoj borbi za svoj opstanak", dodaje Simić.

Igor Simić ukazuje da od trenutka kada je kosovska vlast uvela takse, poslanici Srpske liste ne učestvuju u radu kosovske skupštine.

"Jednostavno, nismo želeli svojim prisustvom da im omogućimo da kažu:
"Eto, to je demokratija, nas 110 glasa ’za’, ovih devet glasa ’protiv’", kaže Simić.

Prema njegoim rečima, ne postoji želja vlasti u Prištini da Srbi imaju život dostajan čoveka u 21. veku.

"Za ovih godinu i po dana smo probali više puta da i verbalno i raznim poltičkim pritiscima i akcijama sačuvamo srpski korups na Kosovu, da zaštitimo Srbe i njihova prava koja su proklamovana prištinskim propisima. Međutim, to je zaista Sizofov posao, jer ne postoji želja vlasti u Prištini da Srbi imaju život dostajan čoveka u 21. veku", navodi Simić.

Simić pozvao na mir i uzdržanost

"Situacija je takva da smo mi sa građanima, a ne unutar institucija,
kako bi pokušali da probleme sa kojima se suočavaju, vezano za distribuciju srpskih proizvoda, lekova i hrane, svedemo na najmanju moguću meru. Naravno uz nas je država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, kao i ministarstva i građani, i za sada u tome uspevamo", dodaje potpredsednik Srpske liste.

Igor Simić poziva Srbe da ne nasedaju na svakodnevne provokacije.

"Kao politički predstavnik Srba, da apelujem na mir, uzdržanost i da apelujem na međunarodne predstavnike da ispune svoj mandat koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 – da obezbede mir i bezbednost za sve građane".

"Sa druge strane, pozivam i Srbe da ne nasedaju na provokacije koje su svakodnevne. Isto tako pozivam Srbe na Kosovu na budnost. Zbog svega što se desilo u prethodnoj godini, zbog brojnih jednostranih poteza Prištine, trebalo bi povesti računa o tome šta radimo, gde radimo,kako radimo i šta možemo da učinimo da bi zaštitili sebe i članove svojih porodica", zaključuje Simić.Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020