Kocijančič: Dijalog vodi Mogerini, SAD samo partner

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitanja, uključujući i Zapadni Balkan".

Podeli ovaj članak sa:
  • Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

Maja Kocijančič je u izjavi za Gazetu ekspres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najvišem nivou, ali je dodala da je situacija "zamrznuta" nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije.

Kocijančič je još jednom podsetila da je Mogerinijeva pozvala Prištinu da ukine nametnute uvećane takse i dodala da EU očekuje da se Beograd i Priština "brzo vrate u dijalog s obzirom na njegov značaj".

"Evropska unija očekuje da se Srbija i Kosovo posvete i ubrzaju dijalog, imajući u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU i konkretne koristi za građane", navela je Kocijančič.

Rekla je da postizanje sveobuhvatnog pravnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa u kontekstu dijaloga između Prištine i Beograda zahteva klimu koja doprinosi "dobrosusedskim odnosima, gde se prošli ugovori poštuju i sprovode i gde su akcije i izjave u skladu sa ukupnim insteresima i strateškim ciljevima za region".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane