Benet: Mnogo dezinformacija o saslušanjima u Hagu

Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine ,ne želi ni da potvrdi, niti da demantuje najave advokata oficira OVK da će oni danas doputovati u Hag i da će početi njihova saslušanja pred ovim tužilaštvom.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto srbijadanas.rs)

Portparol Specijalizovanog tužilaštva Kristofer Benet u izjavi za Tanjug upozorava da u medijima ima puno dezinformacija i da izjave kosovskim medijima o pozivima za saslušanje ne potiču iz Tužilaštva.

"Tužilaštvo ne komentariše operativna pitanja i ne daje informacije o statusu istrage", naglasio je Benet.

Ukazao je da je Specijalizovano tužilaštvo ovlašćeno, između ostalog, da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije i dokaze, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka.

Prema informacijama sa Kosova, prva grupa bivših pripadnika OVK danas, posebnim avionom iz Prištine, ide za Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog tužilaštva.

Kada je u pitanju obaveznost pojavljivanja pozvanih u Hag, portparol tužilaštva upućuje na Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji kaže da je "svako lice koje se nalazi na Kosovu i koje bude pozvano u svojstvu svedoka – dužno da se odazove na poziv i svedoči, osim ako je drugačije predviđeno ovim Zakonom ili Pravilnikom o postupku i dokazima Specijalizovanih veća".

Taj zakon propisuje i da ako se svedok, koji je uredno pozvan, ne pojavi ili ne opravda svoj izostanak ili ako bez dozvole ili valjanog razloga napusti mesto gde bi trebalo da bude ispitan, može "biti primoran da se pojavi" i može biti novčano kažnjen do 250 evra za svako neodazivanje na poziv.

Ista novčana kazna predviđena je i ako svedok odbije da svedoči bez zakonitog opravdanja, a ako i nakon kažnjavanja odbija da svedoči, on bi mogao da bude uhapšen.

"Ovo lišavanje slobode traje onoliko dugo koliko svedok odbija da svedoči ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se ne okonča krivični postupak, ali ne duže od mesec dana", navodi se u Zakonu Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Ostale vesti

 • Nove krađe u Novom Brdu

  Nove krađe u Novom Brdu

  Nepoznati počinioci su u noći između subote i nedelje ukrali porodici Novice Savića iz sela Izvor u novobrdskoj opštini kravu i tele. Šteta se procenjuje na oko dve hiljade evra. Istoj familiji, pre pet godina na sličan način ukradene su dve krave muzare, a do sada počinioci nisu pronađeni.

 • U Devet Jugovića kod Prištine tuča i oružje

  U Devet Jugovića kod Prištine tuča i oružje

  Kosovska policija saopštila je kasno sinoć da je juče popodne u selu Devet Jugovića, kojem je sada promenjen naziv u Bardoš, kod Prištine došlo do svađe, a potom i do tuče zmeđu dva Albanca i jednog Srbina. Prema šturim informacijama Kosovske policije, spor je rezultirao „sukobom lica koja su bila naoružana“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane