Petrović: Treći put zaustavljeni članovi SLS-a na Merdaru

Savetniku u ministarstvu rada i socijalnog staranja u kosovskoj vladi Nebojši Jakovljeviću zabranjen je prelazak preko administrativnog prelaza Merdare, potvrdio je za RTV Kim predsednik SLS-a Slobodan Petrović.

Podeli ovaj članak sa:
 • Merdare (Foto arhiva KIM)

Jakovljević se na Merdaru nalazi od 4 sata jutros.

„Krenuo je jutros u 4 sata sa svojim detetom kako bi stigao u Beograd na kontrolu, koja je zakazana za 10 sati, i dok ovo pričamo, on je još tamo, već više od 10 sati. Postupak je isti kao što su i ranije radili, navodno je to informativni razgovor sa njim, detalje još ne znamo. Očekujem da se to brzo reši i da će on biti u prilici da vam da bliže infomacije“, naveo je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Slobodan Petrović.

Ovo nije prvi put da su članovi SLS zaustavljeni na Merdaru. Prvo je to bio sam predsednik stranke Petrović, zatim potpredsednik i zamenik ministra za rad u Vladi Kosova Boban Stanković.

„Već treći put javno tražimo razlog od predsednika Srbije, premijerke, šefa BIA, šta je razlog i zbog čega se to radi ljudima, pogotovo onima koji nisu deo Srpske liste. Da budem potpuno jasan, nisu samo članovi SLS-a zaustavljani, već i drugi koji su van Srpske liste“, kazao je Petrović i dodao da je to politički pritisak i maltretiranje ljudi koji su neistomišljenici sa Srpskom listom.

„Ovo što se konkretno sada događa sa gospodinom Jakovljevićem je potvda da još jednom žele da pokažu silu i moć, na jedan način koji nije primeren ni jednoj normalnoj stuaciji“, zaključio je Petrović.

Haradinaj: Srbija protiv evropskog duha saradnje i zajedničkih vrednosti

Povodom Jakovljevićevog zadržavanja na Merdaru oglasio se i premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je izrazio zabrinutost. U saopštenju koje je medijima dostavljeno iz njegovog kabineta, između ostalog se navodi:

“Ovaj čin nije jedini i nije izolovan slučaj, već je to deo orkestrirane kampanje srpskih vlasti, čiji je cilj direktno ugrožavanje bezbednosti naše zemlje“.

Haradinaj ističe, da je Kosovo posvećeno dijalogu koji će omogućiti postizanje konačnog sporazuma sa „susednom državom“, te da je „svaki akt u suprotnosti sa ovim duhom neprihvatljiv“.

Vlada Kosova „oštro osuđuje“ ovakav „oblik pritiska i pretnji od strane Srbije za građane Kosova iz srpske zajednica“.

Haradinaj je pozvao zvaničnike EU i međunarodnu zajednicu, da izvrše pritisak na Beograd „radi momentalnog prestanka sa takvim kontinuiranim postupcima protiv građana Kosova, koji jasno pokazuju put koji je Srbija izabrala protiv slobodnog kretanja, evropskog duha saradnje, kao i zajedničkih vrednosti“.

Ostale vesti

 • KM: Obeležena godišnjica kidnapovanja rudara kopa Belaćevac

  KM: Obeležena godišnjica kidnapovanja rudara kopa Belaćevac

  Polaganjem venaca na spomenik "Istina" u Kosovskoj Mitrovici, članovi porodica i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, obeležili su danas 21 godinu od prvog masovnog kidnapovanja Srba na KiM - otmice radnika površinskog kopa "Belaćevac" kod Obilića.

 • Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor

  Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor

  Sud u Prištini produžio je za još dva meseca pritvor Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, osumnjičenima za umešanost u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

 • Još nema pismene odluke o produžetku pritvora policajcima

  Još nema pismene odluke o produžetku pritvora policajcima

  Uprkos informaciji koja je objavljena u albanskim medijima da je odbijena žalba o produženju pritvora za 11 Srba, pripadnika kosovske granične policije, koji su uhapšeni u akciji na severu Kosova, advokat jednog od pritvorenih, Dejan A. Vasić kaže za RTV Kim da branioci još nisu primii pismenu odluku o tome.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane