Brnabić: Međunarodna zajednica i EU osetljivi prema PR

Pitanje Kosova ne sme se ostaviti kao zamrznuti konflikt, jer utiče na napredak Srbije, istakla je premijerka Ana Brnabić i ukazala na osetljivost međunarodne zajednice i EU prema Prištini.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić rekla je da aktuelna situacija pokazuje osetljivst EU i da je u razgovoru sa predstavnikom jedne velike zemlje koja je partner Prištini upitala "kako toleriše sve što se dešava na Kosovu".

"Kao odgovor sam dobila ’pa to je mlada demokratija’. To meni sve govori o tome koliko je veliki prostor i koliko su dupli standardi u tom slučaju", rekla je premijerka gostujući na televiziji Hepi.

Brnabićeva je priznala da su SAD tražile da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da je to Beograd otvoreno odbio.

"Dok god oni lobiraju za dodatna priznanja, potpuni je fer plej da mi lobiramo da zemlje povuku priznanje", podvukla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da, nažalost, mora da razgovara sa Ramušom Haradinajem, koji je optužen za najstravičnije zločine, a oslobođen je samo zato što su svedoci ubijeni.

"Moramo da razgovaram sa njim zbog regionalne stabilnosti i naše budućnosti. Za budućnost Srbije je važno da imamo regionalnu stabilnost. Srbija je jedina zemlja u regionu koja je prošla kroz mere fiskalne konsolidacije, ima stabilnu ekonomiju, budžet, kojoj javni dug opada, koja ima stabilnu valutu i koja ima perspektivu ekonomskog rasta", ukazala je premijerka.

Ako nemamo regionalnu stabinost, rekla je Brnabićeva, nećemo moći da ispunimo sve ono što danas možemo merama fiskalne konsolidacije, ozbiljnih strukturnih reformi koje je pokrenuo Aleksandar Vučić.

Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost

Brnabićeva je rekla da ljudi moraju da razumeju da je zamrznuti konflikt zamrznuta nestabilnost.

"Nećemo moći da iskoristimo sve naše potencijale i svu zdravu osnovu koju imamo ako imamo zamrznuti konflikt. Nećemo moći da idemo tako brzo napred koliko bismo mogli", navela je Brnabićiva.

Premijerka je rekla da je za većinu zemalja u svetu pitanje Kosova bila zatvorena tema, a danas to više nije slučaj, pa čak ni za SAD, Nemačku.

"Kako ćemo ga zatvoriti, da li ćemo uspeti, drugo je pitanje. Da li smo uspeli da stavimo tu temu na agendu – apsolutno i to nešto što je za mnoge zemlje bilo završeno pitanje. Otvoren je jedan prostor za razgovore, a da li ćemo mi uspeti, biti dovoljno pametni i hrabri, da uspemo da dobijemo nešto za sebe iz svega toga je ono što se trudimo sada da uradimo", istakla Brnabićeva.

Kada su u pitanju odnosi sa Republikom Srpskom, premijerka je rekla da će nastaviti politiku koju je pokrenuo Aleksandar Vučić dok je vodio vladu – politiku dela, a ne reči. Istakla je da je do sada Srpskoj upućena pomoć u vrednosti od oko 22 miliona evra.

Naglasila je i da joj je velika čast što je dobila orden RS, ne samo za nju lično, već za ceo tim koji je radio na dobrim odnosima Srbije i Srpske.

Ostale vesti

 • Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su apsolutno netačne tvrdnje prištinskih zvaničnika da su se skoro svi učesnici rasprave na sednici Izvršnog komiteta Interpola založili da se zahtev razmatra na Generalnoj skupštini i da predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta i to u trenutku dok sednica još traje.

 • U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U novoj emisiji Sporazum koja je večeras na programu od 21 čas u intervjuu sa dopisnikom Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista Augustinom Paljokajem govorimo o mogućnostima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u svetlu nedavno održanih evropskih izbora.

 • Koha: Generalna skupština Interpola glasaće o Kosovu

  Koha: Generalna skupština Interpola glasaće o Kosovu

  Izvršni komitet Interpola raspravljao je o zahtevu Kosova za članstvo u ovoj instituciji i odlučio da odobri zahtev kosovske policije za glasanje na Generalnoj skupštini Interpola, koja je će se ove godine održati u Čileu, prenosi Koha.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane