Patrijarh: Trajno rešenju za Kosovo je prihvatanje etničkog čišćenja

Patrijarh srpski Irijen pozvao je u Božićnoj poslanici na posebnu brigu prema srpskom narodu na Kosovu. “Pitanje Кosova i Metohije, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo”, naveo je patrijarh u poslanici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Patrijarh Irinej u Gračanici (Foto arhiva Kim)

“Svakodnevno slušamo o „napretku i razvoju ljudskog društva“ i o „posebnoj brizi za ljudska prava“. Međutim, dok mi, kao i narodi koji nas okružuju, imamo pravo na različite životne izbore, našoj braći na Кosovu i Metohiji oduzimaju čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka”, kaže patrijarh.

Zato smatramo, dodaje on, da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na Кosovu i Metohiji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta.

“Govoriti o trajnijem rešenju problema na Кosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet”, stoji u poslanici srpskog patrijarha.

Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na Кosovu i Metohiji spremni smo da pružimo i pružamo i svim narodima koji žive ili na Кosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Republike Srbije.

“Ali ta sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Кosovo! To najbolje dokazuju događaji naših dana: varvarsko lišavanje srpskog naroda na Кosovu i u Metohiji namirnicâ, lekova i drugih stvari neophodnih za život uvođenjem već zloglasnih „taksi”, stalne pretnje, hapšenja i mnogo šta drugo, a najnovije je osnivanje takozvane kosovske vojske, u cilju daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra tako i onih severno od te srpske reke”.

Istakao je da je za SPC pitanje Кosova i Metohije, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, drevnih svetinja, bez kojih, kako ističe, ne bismo bili ono što jesmo.

“Naše svetinje nisu samo kulturno-istorijski spomenici već imaju dublji smisao postojanja, prvenstveno kao mesta liturgijskog sabiranja našeg naroda, i to ne samo onog sa Кosova i Metohije već i iz svih krajeva Srbije i sveta gde Srbi žive”.

Patrijarh se nada da će “radost novorođenog Bogomladenca pomoći da zajedno pronađemo put i iziđemo iz bespuća”, te je pozdravio Srbe koji žive na Kosovu rečima: „Ne boj se, malo stado!“ (Lk 12, 32). „Jer sve što je rođeno od Boga pobeđuje svet; i ovo je pobeda koja pobedi svet – vera vaša“ (1 Jn 5, 4).

Patrijarh je naveo da je pođenje sina Božjeg je za hrišćane centralni, ključni, najvažniji događaj svetske istorije i njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogled na svet. Bog Otac nam danas daruje svoga sina, a mi sa ljubavlju u blagodarnosti taj dar primamo, navodi se u Božićnoj poslanici srpskog patrijarha Irineja.

Hristos se rodi!

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane