" />

Gardijan: Kontroverze oko džamije, poklona Turske Prištini

Turska kao poklon Kosovu planira da u Prištini izgradi džamiju po ugledu na džamiju Selimija iz 16. veka u turskom gradu Jedrene, piše britanski "Gardijan".

Podeli ovaj članak sa:
  • Tači, Erdogan i Trnava (Foto AFP)

List dodaje da u javnosti postoje kontroverze po pitanju izgleda džamije. Navodi se da je prošlo šest godina otkako su islamske verske vođe i tamošnji zvaničnici položili kamen temeljac nove glavne džamije u Prištini - kamenu ploču koja je sada skrivena ispod korova na parkingu.

Sada, uprkos odbacivanjima nacrta koje su napravile arhitekte po ugledu na mnogobrojne džamije Otomanske imperije, početak izgradnje te džamije planiran je za proleće ove godine u delu Prištine koji se zove Dardanija.

"Gardijan" napominje da je Turska uložila ogromne investicije na području Kosova, podsećajući na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz 2013. koji je kazao da je "Turska Kosovo, a Kosovo Turska", što je, kako se navodi, okarakterisano kao "neootomanizam".

Kontroverze su, kako se navodi, nastale još kada je nekadašnji gradonačelnik Prištine Isa Mustafa postavio kamen temeljac za izgradnju džamije u Prištini koja, na kraju, ipak nije izgrađena.

Iako osnove protivljenja izgradnji džamija širom Evrope leže u strahu od islama, kada je reč o Kosovu, to nije slučaj, navodi "Gardijan" i dodaje da se lokalni stanovnici protive jer taj potez vide kao oštar uticaj Turske, dok se drugi plaše vraćanja vere u sekularni, postsocijalistički okvir.

Među najglasnijim protivnicima ovog projekta nalaze se lokalne arhitekte.

Razvoj projekta prati turski Direktorat za religijska pitanja (Diyanet), koji je do sada nadgledao izgradnju desetina drugih džamija širom islamskog sveta u poslednjim godinama, što neki opisuju kao oruđe u igri moći koju Turska igra, navodi "Gardijan".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane