Vesti
Politika

Za strane brendove na Kosovu taksa 100 odsto

Danas je stupila na snagu Odluka Vlade Kosova, da se za uvoz međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini plaća taksa od 100 odsto.
Za strane brendove na Kosovu taksa 100 odsto
Ilustracija (Foto ahiva Kim)

Vlada Kosova je tu odluku donela 28. decembra prošle godine. Njome je, pored uvođenja takse za sve proizvode iz ove dve zemlje, taksa uvedena i za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Prethodno je Vlada Kosova na sednici od 21. novembra, kada je uvela uvoznu taksu od 100 odsto, izuzela međunarodne brendove, koji se proizvode u ove dve zemlje, plaćanja takse.

Od plaćanja takse su tada izuzeti međunarodni brendovi Koka kola, Ytong-blokovi, Rouch-Bravo, Henkel-Persil, Dukat, Tuborg, Gorenje, Meggle i bezalkoholna pića, Jaffa.

Agencija Beta saznaje da je povod za takvu odluku činjenica da se u dokumentima za izvoz robe na Kosovo i kod međunarodnih brendova kao zemlja uvoza ne označava Kosovo ili Republika Kosova, već Kosovo i Metohija, Kosovo UNMIK ili Kosova 1244.

Takva dokumentacija je bila razlog zašto i pre uvođenja ove takse za međunarodne brendove na Kosovo nije dozvoljen uvoz ovih proizvoda i zašto je sa prelaza Merdare vraćeno 14 šlepera sa Koka kolom.

Ministar trgovine i industrije Kosova, Endrit Šalja je na sednici Vlade kada je uvedena taksa i za međunarodne brendove izjavio kako su oni sa tim proizvođačima razgovarali da se međunarodnim brendovima snabdevaju iz Makedonije, Mađarske i drugih zemalja gde se oni proizvode.Ostale vesti

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020