Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu

Na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo 1647 lica. U ovoj godini je izvršena pretraga na četrnaest lokacija, ali su samo dve bile sa rezultatima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj.

Podeli ovaj članak sa:
  • Instalacija Missing (nestali) u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Komisija je danas podnela godišnji izveštaj, a njegovi rezultati su dobri, kaže Đetaj iako nije bilo previše uspeha kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Pokušavamo sve što je moguće da se uradi. Četrnaest lokacija je bilo proverenih, međutim, nažalost samo na dve je bilo rezultata“, dodajući da je završena identifikacija pojedinih posmrtnih ostataka.

Pitanje nestalih lica nije se ni ove godine našlo na dnevnom redu pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se vode u Briselu. Ipak, Đetaj veruje da će se i ova tema naći na stolu pregovarača.

„Očekujem da se među ostalim pitanjima nađe i pitanje nestalih na stolu tokom dijaloga“, kazao je Đetaj.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica je pohvalio saradnju sa srpskim udruženjima na Kosovu, istakavši da je jedan od članova Komisije i Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

Takođe je pohvalio i odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o dodeli novčane pomoći za udruženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane