"Uspavana lepotica" za kraj jubilarne godine

„Cilj dečjih predstava je da se najmlađa publika uvede u svet glume“, kazala je pred premijeru predstave „Uspavana lepotica“, rediteljka Radmila Knežević. Za Narodno pozorište Priština ovo je bila velika godina, u kojoj je ostvaren veliki napredak, kaže njegov direktor Predrag Radonjić.

Podeli ovaj članak sa:
 • Članovi NPP-a pred premijeru (Foto Kim)

Jubilarnu sedamdesetu godinu, Narodno pozorište Priština, sada sa sedištem u Gračanici, završava premijerom dečije predstave „Uspavana lepotica“.

Iako nosi ime poznate bajke Šarla Peroa, ovu priču je napisala rediteljka Radmila Knežević, a u njoj će po prvi put imati priliku da zaigra i nova generacija glumaca uz nešto starije koleginice.

Glavnu ulogu u predstavi čija je premijera zakazana za nešto manje od sat vremena tumači Jelena Orlović. Na konferenciji za novinare ova glumica je kazala da je „predstava veoma poučna“ i da je „princeza svaka devojčica koja ima dobru dušu“.

Nikola Đorđević koji tumači lik princa je kazao da mu je posebno drago što će igrati za mališane na Kosovu.

„Biće mi najveći doživljaj zato što ćemo njih usrećiti“, očekuje Nikola.

I za rediteljku Radmilu Knežević je velika čast što je napravila još jednu predstavu za decu.

„Cilj dečijih predstava je da se najmlađa populacija uvede u svet glume“, kaže rediteljka.

Ova predstava je rađena u koprodukciji sa Domom kulture Gračanica, a biće izvedena u 13 sati.

“Uspavana lepotica“ predstavlja početak saradnje Narodnog pozorišta u Prištini i Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je na konferenciji.

“Ceo ovaj rad je bio za mene jako značajan. Prvi put radim u Gračanici. Na ovaj način započinjemo saradnju Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice gde ja predajem dramu i scenske igre i Narodnog pozorišta u Prištini. Ja se nadam da će ta sardnja biti plodotvorna i u svakoj predstavi jednako lepa, kao što je zamene bila ova“, kazala je profesorka Vera Obradović.

Inače, ovom predstavom Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici završava ovu, jubilarnu, 70 godinu svog postojanja.

"Za pozorište je ova godina bila velika, u njoj je ostvaren veliki napredak i napravljen veliki iskorak", rekao je direktor Predrag Radonjić, podsetivši da je u ovoj godini pozorište imalo tri premijere koje su rađene sa velikim srpskim rediteljima.

“Ove godine smo uspeli da ostavimo godišnji plan i program. Imali smo značajano uvećan broj igranih predstava na Kosovu i Metohiji, kao i gostovanja u drugim sredinama u Srbiji, regionu. Išli smo čak i do Berlina i bili na nekoliko festivala. Možemo da budemo ponosni na ovu godinu“, zaključio je Radonjić.  

Ostale vesti

 • Književni okršaj za hrabre pesnike

  Književni okršaj za hrabre pesnike

  Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.

 • Ulična poezija

  Ulična poezija

  Učenici Građevinsko-saobraćajne škole i njihova profesorka srpskog jezika, Marija Кaradžić danas su na ulicama Gračanice, povodom Svetskog dana poezije, recitovali stihove i prolaznicima  delili prigodne poklone.

 • Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.

 • Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Sirinićka župa je, uz Sredačku župu, Goru, Opolje i Prizrenski Podgor, jedna od župa u okolini Prizrena. Nalazi se u kotlini gornjeg toka reke Lepenac, severoistočno od Šar planine. Specifična je po mnogo čemu, između ostalog, i po govoru.

 • ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane