Novica Sovrlić potpredsednik Udruženja književnika Srbije

Pesnik Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, imenovan je za potpredsednika Udruženja književnika Srbije (UKS).

Podeli ovaj članak sa:
 • Novica Sovrlić (Foto Radio Gračanica)

Na konstitutivnoj sednici novog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, održanoj juče u Francuskoj 7 u Beogradu, jednoglasno je za predsednika izabran Milovan Vitezović, a za potpredsednike, pored Novice Sovrlića, izabran je i Selimir Radulović. Uz dva uzdržana glasa, za Vitezovićevog zamenika izabran je Miloš Janković.

Budući da ovdašnji književni stvaraoci pripadaju srpskom književnom korpusu, i da su po mišljenju Sovrlića neopravdano skrajnuti, njegova uloga u rukovodstvu UKS-a sigurno će na izvestan način omogućiti lakši pristup književnika sa ovih prostora, ali svakako i dobar put za afirmaciju mladih pisaca.

“Usudio bih se da citiram Slobodana Rakitića ‘da će srpska književnost na KiM tek sa protokom vremena dobiti na značaju’, a to bi moglo i da se tumači da i mi sami moramo da se malo izborimo za naš status, a imamo šta i da pokažemo i Srbiji i svetu”, kaže Sovrlić.

Kada su u pitanju sledeći koraci UKS-a, Sovrlić otkriva tek neke detalje.

„Sve ide ustaljenim tokom – sednice, sastanci… Ima mnogo toga što smo se dogovorili, što je pozitivno za naše pisce, i dosad su nas uvažavali, ali odsad će svakako malo više. Biće tih književnih timova koji će biti sastavljeni od pisaca sa ovih prostora...“

Inače, Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Najpre se zvalo Srpsko književničko društvo. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, a za predsednika je izabran Borisav Stanković. Posle Prvog svetskog rata ubrzo je obnovilo rad kao Udruženje srpskih književnika i vodio ga je Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije. Predsednik tog obnovljenog Udruženja bila je Isidora Sekulić.

Udruženje književnika Srbije i kasnije su vodili najistaknutiji srpski pisci – Ivo Andrić, Veljko Petrović, Jovan Popović, Dušan Matić, Risto Tošović, Dragan M. Jeremić, Zoran Gluščević, Ivan V. Lalić, Matija Bećković, Aleksandar Petrov, Miodrag Bulatović, Jovan Hristić, Slobodan Rakitić, Srba Ignjatović, a danas ga vodi Radomir Andrić. Svojevremeno je Udruženje književnika Srbije bilo među najaktivnijim članovima Saveza pisaca Jugoslavije.

Ovo udruženje danas broji više od 1.500 članova.

Novica Sovrlić je i predsednik Društva književnika Kosova i Metohije. Rođen je 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi i radi. Objavio je zbirke pesama „Zemlja stričeva“ (Prosveta, Beograd 1997), „Nisi ista“ (NIP Vranjske knjige), „Čitac“ (Gradac, Raška 2004) i „Gavranov poljubac“ (UKS-DKKiM, Beograd-K.Mitrovica 2016), kao i zbirku pripovedaka „Jelisavetin lakat“ (NIP Panorama, Priština-K. Mitrovica, 2010). Nedavno je predstavio i novu knjigu “Zlato Zvečana”.

Zastupljen je u više zbornika i antologija savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na poljski, češki, švedski, rumunski, engleski i francuski jezik.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i Zlatne značke KPZ Republike Srbije za doprinos u kulturi (2002). Poslednja u nizu nagrada, „Zlatni Orfej“ dodeljena mu je u maju 2017. godine, u Frankfurtu – njegova pesnička zbirka „Gavranov poljubac“ proglašena je za najbolje poetsko ostvarenje u okviru takmičarskog programa 22. majskih susreta pisaca iz dijaspore i Srbije.

Ostale vesti

 • ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  "Održite svoj identitet gde god da se nađete, šta god da vam se dešava. To je jedini način da opstanete i da trajete", poručila je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“, rediteljka, glumica, spisateljica i dramski edukator Radmila Knežević.

 • ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  “Mi nemamo kancelariju, nemamo telefon, nemamo svoj računar, nemamo radni prostor i sastajemo se po kafanama. Očigledno da nema razumevanja u društvu za jednu krovnu organizaciju književnika. To je sramota za jedno društvo i za jednu državu“, rekao je u emisiji „Život i umetnost“ na RTV Kim predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić.

 • Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  „Kada potičete sa Kosova i Metohije, vaš rad ostaje u senci vas i same informacije odakle dolazite. To je negde značajno u istoj ravni kao da je došlo neko mitološko biće koje je tu i postoji“, rekla je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“ grafičarka Milena Cvetković.

 • Blaga KiM: Velika Hoča

  Blaga KiM: Velika Hoča

  Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

 • Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici premijerno je izvedena predstava “Uspavana lepotica“, u režiji Radmile Knežević. Novogodišnju radost i raspoloženje ova mešavina više bajki doneće narednih dana i mališanima u Zubinom Potoku, Zvečanu, Partešu i Šilovu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane