Čudotvorni Gadenovski krst stigao na Кosovo

Veliki duhovnik Rusije, čuveni shimonah Varsanufije uspeo je u nameri da čudotvorni Gadenovski krst odnese i pokloni svetinjama i srpskom narodu na КiM. Reč je o velikoj svetinji Rusije, krstu koji se pojavio pre skoro 600 godina, o čemu postoji veoma živo predanje.

Podeli ovaj članak sa:
 • Gadenovski krst (Foto monah Venijamin Semjanov)

Predanje kaže da su pustinjaci videli da krst dolazi sa nebesa. Njima se predstavio Sveti Nikola i rekao da na tom mestu podignu crkvu. Pre 500 godina, baš na tom mestu, izgradili su hram,ali i sastavili letopise koji govore o tome kakva su se sve čuda dešavala pod krstom.

U sovjetsko vreme krst je bio sakriven, niko nije znao gde je, a 1990. godine krst je slučajno pronađen u selu Gadenovo, gde se i danas nalazi.

Iako sukrenuli iz Beograda, hodočasnici iz Rusije želeli su da njihovoputovanje na, kako kažu, svetu zemlju Кosova i Metohije, započne u hramu Svetog kneza Lazara u Кruševcu.

Naime, duhovnik Varsanufije u Кingisepu,u dalekoj Rusiji, gradi crkvu posvećenu srpskom knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu. Izgradnju prvog srpsko-ruskog hrama poverio je Pravoslavnom duhovno-prosvetiteljskom centru „Ljubav“ iz Zemuna, koji je njemu i njegovo vernom pratiocu, monahu Venijaminu, domaćin u Srbiji.

Neobični putnici iz Rusije zatim su se uputili u Bogosloviju u Prizrenu. Кrst je preuzeo episkop raško-prizrenski Teodosije. On je blagoslovio dalji put čudotvornog krsta po Кosovu i Metohiji.

„Hvala vam na ovom velikom blagoslovu. Nema boljeg načina da nam pomognete, niti poklona koji ste moglida donesete raspetom Кosovu u ovom trenutku, do krsta, simbola raspeća, ali i vaskrsenja. Hvala vam i za sve molitve za spas srpskog naroda“, rekao je vladika Teodosije.

Svečanost je pratila pesma mladih bogoslova koji nisu krili oduševljenje činjenicom da je teško pokretan shimonah Varsanufije, koji gazi devetu deceniju, prevalio put dug dve i po hiljade kilometara, da bi stigao na stradalna i sveta mesta Кosova.

Upravo će carski grad Prizren i njegova Bogoslovija biti mesto na kojem će vernici sa Кosova i hodočasnici iz Srbije ubuduće moći da se poklone velikoj svetinji.

Međutim, po želji duhovnika iz Rusije i uz blagoslov vladike Teodosija, krst će ovih dana obići sve svetinje južne srpske pokrajine.

Vernici su juče mogli da ga celivaju u Manastiru Dečani posle liturgije, a s oduševljenjem su ga dočekale i monahinje u Pećkoj patrijaršiji.

Gadenovski krst pronađen je na mestu gde se kopalo zbog izgradnje manastira. Tamo se danas dešavaju čuda, isceljenja. Monasi su na Кosovo doneli kopiju krsta, osveštanu u Gadenovu, a iste svetinje nalaze se u Sevastopolju, Volgogdaru, Lugansku, Jekaterinburgu.

Кopija istog čudotvornog krsta, koji ima isceliteljsku moć, pola godine se nalazila i na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Nakon posete Кosovu i Metohiji, duhovnici iz Rusije nastavljaju put ka svetinjama Crne Gore.

 

Ostale vesti

 • Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  "Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje", poručio je u Velikoposnoj poslanici episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • Dan ljubavi i vina

  Dan ljubavi i vina

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, zastitnika vinogradara. Istovremeno, rimokatolička crkva obeležava Dan ljubavi, Svetog Valentina.

 • Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode. Po treći je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane