"Odsustvo volje za liberalizacijom je diskriminacija građana"

Ministarka za evropske integracije Kosova, Durata Hodža izjavila je da pitanje liberalizacije viza za građane Kosova nije na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Evropskog saveta i da to predstavlja diskriminaciju građana Kosova iako je Kosovo ispunilo svih 95 kriterijuma.

Podeli ovaj članak sa:
  • Durata Hodža (Foro Ministarstvo za evropske integracije)

"Mi nemamo zvaničnih informacija da li će ili neće biti na dnevnom redu, ali to što smo videli je da je objavljena agenda sastanka od 6. decembra i tu nema liberalizacije, odnosno tačke o liberalizaciji viza za Kosovo. To je za žaljenje jer smo mi završili naš posao i sada je na EU da završi svoj deo dogovora", kazala je Hodža u izjavi za portal ekonomiaonline.com.

Prema njenom mišljenju, sporazumom je bilo utvrđeno da je to tehnički proces i kada se ispune uslovi onda sledi liberalizacija viza, ali je sada jasno da nema političke volje zemalja članica EU da se ide napred, iako je ostao samo poslednji korak.

Kosovska ministarka je kazala da su liberalizaciju viza dobile zemlje koje su imale daleko manje kriterijuma od Kosova, koje je u celosti ispunilo 95 kriterijuma.

Ona smatra da to nedvosmisleno govori o dvostrukim standardima EU.

"Mi smo završili naše zadatke, trebalo bi da budemo i samokritični, ali ne i u procesu evropskih integracija. Trebalo bi da smo samokritični u vezi sa reformama u kojima bi trebalo da smo brži. To se odnosi na mnoge sektore, na vladavinu zakona, ali ne i na proces liberalizacije viza, jer smo u celosti ispunili svih 95 kriterijuma i u tome nema mesta ni za kakvu sumnju", kazala je ona.

Hodža ocenjuje da nedostatak političke volje EU, zbog koje građani Kosova ostaju izolovani, predstavlja njihovu diskriminaciju.

"Ona je nerazumna, nepravična i jasno je da je možemo smatrati diskiriminacijom građana Kosova i nastavak njihove izolacije. Mi pozivamo zemlje članice EU da što pre donesu odluku i da se građani Kosova mogu slobodno kretati", kazala je Hodža.

Ona je odbacila mogućnost da je uvođenje taksi na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine moglo uticati na ovakav stav zemalja EU, ističući da se radi o dva različita procesa.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane