"Nadam se uspešnom toku i kraju dijaloga"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se nada da će dijalog Beograda i Prištine imati uspešan tok i uspešan kraj, ali da ne može konkretno da kaže kada će razgovori biti nastavljeni, a ni kada će biti okončani.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivica Dačić (Foto Tanjug)

"Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi", rekao je Dačić, ali je dodao da je najveća prepreka dijalogu i dogovoru vlast u Prištini, a ne međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanja novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije, on je rekao da je Beograd spreman da učestvuje u dijalogu u želji da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i albanskog i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Najnoviji potezi Prištine, kaže Dačić, govore da Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog.

On je rekao da je sa predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno i kako da svi zajedno pomognu da to bude jedna od tema u dijalogu.

Naveo je i da iskustvo uči da je bolje da se pregovara sto godina, nego da se ratuje jedan dan.

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn imao je istu poruku i kazao da je rat uvek najgore rešenje.

"Svi smo naučili iz istorije da se jedino zajednički može raditi", rekao je kardinal Šenborn, koji je danas predvodio svečanu liturgiju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane