Vesti
Hronika

Pretnje deportacijom monasima sa Kosova

Nakon pokušaja obnove boravišne dozvole jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa Kosova, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
Pretnje deportacijom monasima sa Kosova
Liturgija u Pećkoj patrijaršiji (Foto SPC)

U saopštenju Eparhije navodi se da je M. Š., godinama monah u jednom od manastira Eparhije raško-prizrenske, pokušao prekjuče da obnovi boravišnu dozvolu na KiM.

Došao je na poziv MUP-a Kosova na fotografisanje u policiju u Prištini pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola (treća po redu). Prema ranijem dogovoru, trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od pet godina (redovne važe deset godina).

Međutim, kada je došao, posle par sati čekanja, pojavila su se dva policajca, odveli ga iza zgrade policije do automobila. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijen i to pre pre mesec dana i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

Kada je M. Š. pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, pitao je za razlog odbijanja i policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinacione uprave (tj. dokumente koje Republika Srbija izdaje za Srbe koji žive na Kosovu), i da je u međuvremenu kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova propisalo da se sa takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka. Ipak, rečeno mu je da dođe sledećeg jutra, da se vidi sa šefom kancelarije za migracije i strance pri MUP-u.

Tako je i bilo. M. Š. je došao juče (9. novembra 2018) ujutro očekujući da će nesporazum biti razrešen, međutim, ovog puta je dobio i pismenu potvrdu (rešenje) da je njegov zahtev odbijen. Dat mu je novi rok od osam dana za žalbu uz obećanje da do rešenja žalbe neće biti deportovan van Kosova. O ovom slučaju odmah je obaveštena Eparhija raško-prizrenska i preko naših advokata Eparhija je u kontaktu sa misijom OEBS-a koja posreduje u ovom problemu.

Poruka da se obaveste i druga sveštena lica

Posebno je zabrinjavajuće da je monahu M. Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovani van Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na Kosovu, osim ako imaju prebivalište van Kosova.

Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo ove dokumente i pasoše koordinacione uprave (koji nisu u bezviznom režimu kao redovni dokumenti Republike Srbije).

Građani se redovno suočavaju sa problemom dobijanja viza jer im u stranim ambasadama u Prištini traže kosovske pasoše, a kada se pojave u beogradskim ambasadama, kažu im da nisu ovlašćeni da izdaju vize za građane Srbije.

Prema najnovijim kosovskim pravilima, stranci treba da apliciraju minimum pet godina da bi dobili privremena dokumenta.

M. Š. je već treću godinu redovno produžavao boravak, ali je odjednom suočen sa situacijom da su se pravila promenila.

Ovo je inače do sada sedma promena koju kosovske institucije uvode od kada su obećali da će barem za crkvena lica (u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5) po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovskometohijskim manastirima.

Eparhija ocenjuje da je ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima "krajnje diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje našeg stanovništva. S druge strane, nadležne institucije Republike Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima".

Eparhija raško-prizrenska mišljenja je da ovo pitanje hitno treba da se uključi i u dnevni red predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku i da se ovaj problem uključi u izveštaj specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za Kosovo.

Kancelarija za KiM: Pritisak na našu crkvu i sveštenstvo

"Restriktivno ponašanje kosovskih institucija prema srpskoj monaškoj zajednici jeste atak na slobodu veroispovesi", saopštila je Kancelarija za KiM.

Navodi se da Priština odnosom prema srpskim monasima sama daje argumente protiv članstva Kosova u Unesku, jer o kulturnim i verskim spomenicima se ne stara tako što se maltretiranju izlažu oni koji svetinje štite i održavaju živim.

"Naša crkva i sveštenstvo će, kao i do sada, imati svu podršku države Srbije i srpskih političkih struktura u pokrajini u nastojanjima da odbrani naše nacionalno blago na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

Srpska lista zahteva reakciju međunarodnih misija na Kosovu

"Neprimereni pritisci na monaštvo naše crkve na Kosovu i Metohiji, sakriveni kroz birokratske procedure, predstavljaju grubo kršenje verskih prava i napad na slobodu veroispovesti koje dolazi od strane kosovskih institucija", saopštila je Srpska lista.

Navodi se da će Srpska lista, kao i do sada, zahtevati u svim razgovorima najhitniju reakciju međunarodnih misija na Kosovu zbog institucionalnog nasilja nad monaštvom, koje pogađa čitav srpski narod.

"Istovremeno u saradnji sa našim državnim organima nastojaćemo da se o ovom problemu govori i u Briselu, ali i na svakom drugom mestu kako bi se zaustavilo ovo bezumlje Prištine. Ne moramo naglasiti da je ovakvo delovanje protivno svim dogovorima o slobodi kretanja ali i protivno fundamentalnim ljudskim pravima koja garantuju čak i pravni akti koje su donele kosovske institucije", stoji u saopštenju.Ostale vesti

Preminuo slikar Zoran Furunović
Jedan od najpoznatijih savremenih srpskih i kosovsko-metohijskih slikara Zoran Furunović, preminuo je u 67. godini u Beogradu.
  • 24.02.2020
Fizički napad u severnom delu Mitrovice
Kosovska policija saopštila je danas da je jedno lice povređeno u severnom delu Mitrovice kada su ga u subotu ujutro napale nepoznate osobe.
  • 23.02.2020
Preminuo Zoran Modli, čuveni radijski novinar
Radio Laguna je objavila da je preminuo radio novinar i nekadašnji pilot Zoran Modli (71).
  • 23.02.2020
Pljačka u Banjskoj kod Zvečana, kradljivci odneli više od 2.000 evra
Iz porodičnog doma Srbina u selu Banjska nadomak Zvečana nestalo je više od dve hiljade evra u novcu i zlatni nakit čija je vrednost oko 200 evra, potvrdio je za Kosovo Onlajn portparol Kosovske policije za region Sever Branislav Radović.
  • 22.02.2020
KM:Saslušan napadač na srpskog mladića
Pripadnici Kosovske policije otkrili su danas maloletnog Albanca E.M. (2003), koji je prošle godine na glavnom ibarskom mostu u Severnoj Mitrovici, nožem napao maloletnog Srbina D.B. i tom prilikom mu naneo teške telesne povrede.
  • 21.02.2020
Vinka Radosavljević osuđena uslovno zbog korišćenja službenog automobila
Osnovni sud u Mitrovici osudio je na šestomesečnu uslovnu kaznu zatvora, načelnicu pećkog okruga, Vinku Radosavljević, zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe 2018. godine kada je vršila funkciju savetnice u Ministarstvu lokalne samouprave u kosovskoj vladi, prenosi Zakletva za pravdu. 
  • 20.02.2020