„Vojska Kosova ne znači rat“

"Vojska ne podrazumeva rat, već mir i stabilnost. Nemojte gledati na vojsku kao na povod za rat", poručio je danas mladim Srbima u Čaglavici, član Komisije za nadgledanje Bezbednosnih snaga Kosova i poslanik Redžep Seljimi.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa debate o BSK (Foto Kim)

Trojica poslanika, članova Komisije za nadgledanje Bezbednosnih snaga Kosova, pokušali su danas na javnoj debati u Medija centru u Čaglavici da ubede mlade Srbe pristupe ovim snagama, ali i da ih razuvere da one ne predstavljaju nikakvu opasnost.

„Kada Kosovo bude imalo svoju vojsku na višem nivou to ne podrazumeva da ćemo imati rat. Vojska Kosova ili BSK je jedna profesionalna multietnička snaga koja podrazumeva očuvanje mira i stabilnosti. S toga ja bih tražio od vas da, pošto ste mladi, nemojte videti vojsku i rat zajedno, pogotovu rat sa susedima. Vi znate da u Ustavu piše da Kosovo nema teritorijalne pretenzije i istovremeno neće biti snaga koja će biti agresor. Kosovo je snaga svih građana. Ja razumem da je nedostajala komunkacija do sada i kada bi imali više komunikacije taj procenat bi bio u padu i ne bi bila većina srpske zajednice protiv već bi još više tražili da postanu članovi tih snaga“, kazao je poslanik Redžep Seljimi.

Njegov kolega iz Komisije za nadgledanje BSK, Hadži Šalja, sličnog je mišljenja.

„BSK će uvek podrška i u službi svih građana Kosova i niti će ih napasti niti će biti napadnuta od druge zajednice koje deluju na Kosovu. Mi smo imali pripadnike srpske zajednice, imamo ih i danas iako smo imali puno pritisaka i zbog Beograda su napustili ali još uvek imamo pripadnika BSK“, kazao je Šalja.

Prema istražvanju Demokratskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, koji je organizovao ovu debatu, najviše uticaja na odlazak Srba iz BSK imaju krimanalne grupe na severu. Zbog toga, poslanik Redžep Seljimi smatra da bi upravo to trebalo da bude veći motiv Srbima da se pridruže BSK. Seljimi takođe kao jednu od prepreka vidi i Srpsku listu.

„To su naše kolege. Govorim o nekoliko poslanika Srpske liste. Ja sam ubeđen da oni ne predstavljaju volju Srba građana Republike Kosovo. Ja bih voleo da bilo koji poslanik predstavlja volju svojih glasača, konkretno ja bih voleo da u parlamentu govorim sa direktnim predstavnicima interesa građana Republike Kosovo“, kaže Seljimi.

Iako je povod za javnu raspravu bio nedavno usvojeni setu zakona o BSK, članovi ove Komisije su najmanje govorili o njima. Nakon insistiranja novinara da objasne detalje nedavno usvojenih zakona, poslanici su kazali da će BSK imati četiri lanca komande, 5.000 aktivnih i 3000 rezervnih vojnika.

Objašnjavajući detalje tri usvojena zakona, poslanik Fatmir Dželjilji je kazao da ti jedan od zakona predviđa formiranje ministarstva odbrane i imenovanje ministra, drugi zakon se odnosi BSK i treći na službu u Bezbednosnim snagama.

„Suština ovih zakona je omogućavanje razvijanja BSK u tom vremenskom periodu od 8 do 10 godina. Nemoguće je da se za jedan mesec stvaraju BSK u tom smislu da imaju kapaciteta da bi bile u stanju da odbrane zemlju“.

Na pitanje novinara, da li bi ovakve javne debate o BSK smeli da održe na severu Kosova i da li će tamo biti formiran poseban garnizon, poslanik Hadži Šalja je rekao:

„I danas smo spremni da idemo gde god postoji potreba za javne debate u vezi sa ovim zakonom. Bez obzira da li je to Mitrovica ili Zvečan ili ovde. Bili smo u Prizrenu prošle nedelje, nije nama problem. Što se tiče garnizona, garnizon postoji već u Mitrovici, dovoljan je za taj deo“.

Međutim, nakon završetka dvočasovne debate sa poslanicima Skupštine Kosova, mladi Srbi koji su bili prisutni rekli su nam da nisu zadovoljni onim što su čuli i da ih nisu ubedili da pristupe Bezbednosnim snagma Kosova.

„Mislim da prvo treba obezbediti bolje uslove ljudima ovde za život pa tek onda pričati o nekom ulasku u vojsku ili slične stvari. Ja lično mislim da mnogi mladi ljudi nisu tog mišljenja i ako neko ide ipak ide zbog novca. Ja u ovom trenutku nisam ni za kakva vojna delovanja, nama je toga preko glava. Nama treba mir i stabilnost, imamo ovde međunarodne snage koje su dogovorene Rezolucijom 1244“, kazao je Petar Đorđević iz Gračanice.

Nemanja Živković iz Ugljara smatra da je problem oko BSK to što bi se, kako kaže, odnosi između Srbije i Kosova dodatno poljuljali.

„Moraju prvo ti odnosi da se reše jer bi moglo da dođe do rata, što ni ja niti bilo ko ovde ne bi voleo, ali ako bi došlo do rata, a recimo sam ja u Vojsci Srbije a moj brat u Vojsci Kosova došlo bi do toga da udari brat na brata što se ranije dešavalo u prethodnim ratovima“.

Članovi Komisije za nadgledanje BSK rekli su tokom ovog skupa da su svesni pritisaka na srpsku zajednicu kada je u pitanju pristupanje u BSK i da je do sada oko pedest pripadnika napustilo službu, ali da ih još uvek ima. Takođe su istakli da postoji oko 300 zahteva za članstvo Srba u ovim snagama i da su pojedini kadeti trenutno na obuci u Makedoniji i Turskoj.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane