Vesti
Politika

"Kompromis jedino moguće rešenje, nezavisnost nije na stolu"

Nije istina da je priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, rekla je za radio Bi-Bi-Si premijerka Brnabić i poručila da je Beograd spreman na kompromis.
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na početku posete Velikoj Britaniji da je kompromis po pitanju Kosova jedino moguće rešenje, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube, saopštila je pres-služba premijerke.

"Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije, da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje. Kao što znate, Kosovo je uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, svi naši najvažniji manastiri i crkve su tamo", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija nije baš najbolje odnosila prema Kosovu osamdesetih godina 20. veka, premijerka je odgovorila da to sve zavisi od toga na koji deo istorije se fokusiraju.

"Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje o uslovu priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova za članstvo u EU, odgovorila je da nije istina da je to uslov jer pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, tako da takozvana nezavisnot Kosova "apsolutno nije na stolu".

Ono što je na stolu, kako je dodala, je da treba doći do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte.

"Sa tim se potpuno slažem. Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu, da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji. Nama je kompromis u interesu i treba da se fokusiramo na sve ono što radimo od 2014. godine - nova radna mesta, veći kvalitet života za naše građane, transparentna i efikasnija javna uprava", navela je Brnabićeva.

Međutim, napomenula je, sve te reforme će biti uzalud ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

"Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi", zaključila je predsednica Vlade.

Premijerka je danas govorila na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" Škole za upravu "Blavatnik", Univerziteta u Oksfordu, a tokom dana će održati i predavanje u "Oksford junionu", najvećem debatnom udruženju na tom univerzitetu.Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021