"Kompromis jedino moguće rešenje, nezavisnost nije na stolu"

Nije istina da je priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, rekla je za radio Bi-Bi-Si premijerka Brnabić i poručila da je Beograd spreman na kompromis.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na početku posete Velikoj Britaniji da je kompromis po pitanju Kosova jedino moguće rešenje, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube, saopštila je pres-služba premijerke.

"Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije, da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje. Kao što znate, Kosovo je uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, svi naši najvažniji manastiri i crkve su tamo", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija nije baš najbolje odnosila prema Kosovu osamdesetih godina 20. veka, premijerka je odgovorila da to sve zavisi od toga na koji deo istorije se fokusiraju.

"Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje o uslovu priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova za članstvo u EU, odgovorila je da nije istina da je to uslov jer pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, tako da takozvana nezavisnot Kosova "apsolutno nije na stolu".

Ono što je na stolu, kako je dodala, je da treba doći do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte.

"Sa tim se potpuno slažem. Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu, da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji. Nama je kompromis u interesu i treba da se fokusiramo na sve ono što radimo od 2014. godine - nova radna mesta, veći kvalitet života za naše građane, transparentna i efikasnija javna uprava", navela je Brnabićeva.

Međutim, napomenula je, sve te reforme će biti uzalud ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

"Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi", zaključila je predsednica Vlade.

Premijerka je danas govorila na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" Škole za upravu "Blavatnik", Univerziteta u Oksfordu, a tokom dana će održati i predavanje u "Oksford junionu", najvećem debatnom udruženju na tom univerzitetu.

Ostale vesti

 • Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.

 • Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Najznačajnija tema bilateralnog susreta, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražila nemačka kancelarka Angela Merkel, biće dijalog Beograda i Prištine nakon vakuuma nastalog pošto je raspuštena kosovska vlada, piše današnji “Blic”.

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane