Vesti
Politika

"Kompromis jedino moguće rešenje, nezavisnost nije na stolu"

Nije istina da je priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, rekla je za radio Bi-Bi-Si premijerka Brnabić i poručila da je Beograd spreman na kompromis.
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na početku posete Velikoj Britaniji da je kompromis po pitanju Kosova jedino moguće rešenje, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube, saopštila je pres-služba premijerke.

"Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije, da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje. Kao što znate, Kosovo je uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, svi naši najvažniji manastiri i crkve su tamo", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija nije baš najbolje odnosila prema Kosovu osamdesetih godina 20. veka, premijerka je odgovorila da to sve zavisi od toga na koji deo istorije se fokusiraju.

"Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje o uslovu priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova za članstvo u EU, odgovorila je da nije istina da je to uslov jer pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, tako da takozvana nezavisnot Kosova "apsolutno nije na stolu".

Ono što je na stolu, kako je dodala, je da treba doći do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte.

"Sa tim se potpuno slažem. Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu, da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji. Nama je kompromis u interesu i treba da se fokusiramo na sve ono što radimo od 2014. godine - nova radna mesta, veći kvalitet života za naše građane, transparentna i efikasnija javna uprava", navela je Brnabićeva.

Međutim, napomenula je, sve te reforme će biti uzalud ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

"Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi", zaključila je predsednica Vlade.

Premijerka je danas govorila na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" Škole za upravu "Blavatnik", Univerziteta u Oksfordu, a tokom dana će održati i predavanje u "Oksford junionu", najvećem debatnom udruženju na tom univerzitetu.Ostale vesti

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
  • 15.08.2020
Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020