Vesti
Hronika

Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata

Tužilac Specijalnog tužilaštva Džek Smit mogao bi ubrzo da podigne prve optužnice protiv počinilaca ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, ali u Hagu ne žele da otkriju datum kada bi se to dogodilo.
Smit fokusiran na brzo sprovođenje mandata
Ilustracija (Foto Insajder)

"Gospodin Smit je posetio Kosovo da bi se sastao sa ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, drugim zvaničnicima Ministarstva pravde i međunarodnim zvaničnicima. Fokusiran je na brzo sprovođenje svog mandata. U međuvremenu, mi ne komentarišemo moguće vreme podnošenja optužbi ", rekao je prištinskim medijima portparol Specijalnog tužilaštva Kristofer Benet.

Džek Smit je u utorak prvi put posetio Kosovo u svojstvu specijalnog tužioca, a najava o brzom sprovođenju mandata, prema tumačenjima u Prištini, implicira da neće odlagati podizanje prve optužnice.

Sastanci koje je Džek Smit imao u Prištini bili su van domašaja medija i zatvoreni za javnost.

Smit je izabran na funkciju specijalnog tužioca nakon procedure koju je organizovala Evropska unija, te je imenovan od strane šefa misije Euleks Aleksandre Papadopulo. Na dužnost je stupio 11. septembra ove godine.

Smit je američki tužilac sa prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasledio je Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima, koji je napustio dužnost krajem marta meseca, kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Specijalno tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.Ostale vesti

Preminuo slikar Zoran Furunović
Jedan od najpoznatijih savremenih srpskih i kosovsko-metohijskih slikara Zoran Furunović, preminuo je u 67. godini u Beogradu.
  • 24.02.2020
Fizički napad u severnom delu Mitrovice
Kosovska policija saopštila je danas da je jedno lice povređeno u severnom delu Mitrovice kada su ga u subotu ujutro napale nepoznate osobe.
  • 23.02.2020
Preminuo Zoran Modli, čuveni radijski novinar
Radio Laguna je objavila da je preminuo radio novinar i nekadašnji pilot Zoran Modli (71).
  • 23.02.2020
Pljačka u Banjskoj kod Zvečana, kradljivci odneli više od 2.000 evra
Iz porodičnog doma Srbina u selu Banjska nadomak Zvečana nestalo je više od dve hiljade evra u novcu i zlatni nakit čija je vrednost oko 200 evra, potvrdio je za Kosovo Onlajn portparol Kosovske policije za region Sever Branislav Radović.
  • 22.02.2020
KM:Saslušan napadač na srpskog mladića
Pripadnici Kosovske policije otkrili su danas maloletnog Albanca E.M. (2003), koji je prošle godine na glavnom ibarskom mostu u Severnoj Mitrovici, nožem napao maloletnog Srbina D.B. i tom prilikom mu naneo teške telesne povrede.
  • 21.02.2020
Vinka Radosavljević osuđena uslovno zbog korišćenja službenog automobila
Osnovni sud u Mitrovici osudio je na šestomesečnu uslovnu kaznu zatvora, načelnicu pećkog okruga, Vinku Radosavljević, zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe 2018. godine kada je vršila funkciju savetnice u Ministarstvu lokalne samouprave u kosovskoj vladi, prenosi Zakletva za pravdu. 
  • 20.02.2020