Gračanica: Znamo da više nema živih…

Sa skupa u Gračanici koji je održan povodom Međunarodnog dana nestalih upućen je apel međunarodnoj zajednici da “preduzme sve mere kako bi sudbina ovih lica bila rasvetljena".

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa današnjeg skupa (Foto Kim)

Skupu je prisustvovalo stotinak ljudi. Okupljeni su nosili transparente sa slikama nestalih i uramljene fotografije svojih najmilijih.

“Zahtevamo od međunarodne zajednice da radi svoj posao, da radi na ekshumacji, identifkaciji i predaji tela. Mi znamo da više nema živih, ali neka se potrude da nađu lokcije i daju tela da ih sahranimo onako kako dolikuje“, rekao je koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Milorad Trifunović.

Predsednica Udruženja porodica nestalih Silvana Marinković poručila je da zločinci treba da budu izvedeni pred lice pravde.

“I posle dve decenije naša borba za istinu i pravdu i dalje se nastavlja. Obraćanje svim nadležnim intitucijama u vezi pitanja nestalih nije urodilo plodom. Smatram da će možda političari moći da reše ovo teško pitanje“, navela je Marinkovićeva.

Porodice i nakon 20 godina veruju da će pravda biti zadovoljena.

“Verujem da će pravda biti zadovoljena, ali dokle da čekamo. Ne znam gde mu je grob, palim mu sveću ali mi ona ispada iz ruke, bol je velika“, rekla je Svetlana Nedeljković iz Poneša kojoj je kidnapovan brat 17. jula 1999. godine.

“Nikakve informacije nemamo, meni je majka nestala na kućnom pragu, starica od 70 godina. Šta će biti, videćemo“, rekla je Bisa Stanković kojoj su kidnapovali majku u selu Klobukaru kod Novog Brda.

Na skupu su govorli i gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović i sekretar eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić.

“Međunarođne institucije, bezbednosne službe, poltička elita dužne su da ulože dodatne napore da se sudbina vaših najmilijih sazna. Najmračnija stranica naše zajedničke istorije ne može biti zatvorena dok se to ne desi. Na nam je uvek i da na svakom mestu to zahtevamo“, kazao je Srđan Popović.

“Reči su Jevanđelja da najpre ištemo pravdu carstava nebeskoga, a da će nam se ostale sve dati. Ona istinska pravda je u rukama Božijim i nije na nama da sudimo kada će ta pravda doći na videlo“, kazao je otac Sava.

Na Kosovu se i dalje traga za ukupno 1648 osoba, među kojima 540 Srba i drugih nealbanaca.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica u Prištini će biti održan spomen marš koji će se završiti polaganjem cveća u 16:48 kod spomenika posvećenog nestalima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Južnoamerički savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih (FEDEFAM) je 1981. pokrenuo inicijativu, a UN su je prihvatile, da se 30. avgust obeležava kao Međunarodni dan nestalih.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane