Vesti
Kultura

NPP: Revolucija u Berlinu

Izvođenjem predstave "Dantonova smrt" na sceni Monbižu teatra u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.
NPP: Revolucija u Berlinu
Predstava ''Dantonova smrt'' u Monbižu teatru u Berlinu (Foto NPP)

Pred oko 200 gledalaca na otvorenoj sceni koja se nalazi blizu Monbižu parka i Ostrva muzeja u Berlinu, ekipa ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine odigrala je komad koji je po tekstu Georga Bihnera režirao dugogodišnji saradnik ovog teatra Maurisi Fare.

„Prirodno je da nastavljamo našu saradnju nastupom NPP u Berlinu. Nemačka publika je zahvaljujući ovoj predstavi u prilici da iskusi jedinstvenu pozorišnu trilogiju koja je za ovo leto pripremljena po delima Getea, Širela i Bihnera“, rekao je reditelj predstave Maurisi Fare.

Direktor Narodnog pozorišta iz Prištine Predrag Radonjić je izrazio zahvalnost domaćinima i zadovoljstvo posetom Berlinu.

„Mislim da je za našu kulturu veoma bitno predstavljanje u svetu. To ima poseban značaj kada su u pitanju srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji koje rade u otežanim uslovima“, rekao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Glumci NPP iskoristili su posetu Berlinu da bi razmenili iskustva sa svojim nemačkim kolegama.

„Ovo je izuzetan teatar, glumci su sjajni, navežbani, publika ih voli. Iako je njihov izraz nešto drugačiji od našeg, njihovo davanje na sceni i razmena energije sa gledaocima su za svako poštovanje“, rekao je glumac Igor Damnjanović.

U nedelju, 12. avgusta, anasambl NPP-a predstavio se publici u zamku Švante nadomak Berlina delovima monologa iz predstave „Dantonova smrt“ i spletom tradicionalnih srpskih pesama sa Kosova i Metohije.

Ekipi NPP ovo je bio drugi boravak u Berlinu u poslednje tri godine. U leto 2015. godine u Monbižu teatru izvedena je skraćena verzija komada „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020