Vesti
Kultura

NPP: Revolucija u Berlinu

Izvođenjem predstave "Dantonova smrt" na sceni Monbižu teatra u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.
NPP: Revolucija u Berlinu
Predstava ''Dantonova smrt'' u Monbižu teatru u Berlinu (Foto NPP)

Pred oko 200 gledalaca na otvorenoj sceni koja se nalazi blizu Monbižu parka i Ostrva muzeja u Berlinu, ekipa ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine odigrala je komad koji je po tekstu Georga Bihnera režirao dugogodišnji saradnik ovog teatra Maurisi Fare.

„Prirodno je da nastavljamo našu saradnju nastupom NPP u Berlinu. Nemačka publika je zahvaljujući ovoj predstavi u prilici da iskusi jedinstvenu pozorišnu trilogiju koja je za ovo leto pripremljena po delima Getea, Širela i Bihnera“, rekao je reditelj predstave Maurisi Fare.

Direktor Narodnog pozorišta iz Prištine Predrag Radonjić je izrazio zahvalnost domaćinima i zadovoljstvo posetom Berlinu.

„Mislim da je za našu kulturu veoma bitno predstavljanje u svetu. To ima poseban značaj kada su u pitanju srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji koje rade u otežanim uslovima“, rekao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Glumci NPP iskoristili su posetu Berlinu da bi razmenili iskustva sa svojim nemačkim kolegama.

„Ovo je izuzetan teatar, glumci su sjajni, navežbani, publika ih voli. Iako je njihov izraz nešto drugačiji od našeg, njihovo davanje na sceni i razmena energije sa gledaocima su za svako poštovanje“, rekao je glumac Igor Damnjanović.

U nedelju, 12. avgusta, anasambl NPP-a predstavio se publici u zamku Švante nadomak Berlina delovima monologa iz predstave „Dantonova smrt“ i spletom tradicionalnih srpskih pesama sa Kosova i Metohije.

Ekipi NPP ovo je bio drugi boravak u Berlinu u poslednje tri godine. U leto 2015. godine u Monbižu teatru izvedena je skraćena verzija komada „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020