Vesti
Hronika

Potraga za navodnim grobnicama u Ugljaru

Već dva dana ekipe forenzičara iz Prištine uz asistenciju Kosovske policije na nekoliko lokacija na teritoriji opštine Gračanica istražuju mesta na kojima bi navodno mogla biti pokopana tela Albanaca koji su stradali tokom ratnih dešavanja 1998. i 1999. godine.
Potraga za navodnim grobnicama u Ugljaru
Istražitelji u Ugljaru (Foto rtg.rs)

“Inspektori opštine Gračanice su primetili da se radi o nekim iskopavanjima. Dobili smo informaciju direktno iz kancelarije premijera da UNMIK finansira iskopavanja posmrtnih ostataka. Niko iz opštine Gračanica nije obavešten o ovim iskopavanjima, s tim što smo saznali da je policija KPS-a bila obaveštena i njeno prisustvo tamo je neophodno”, kaže Miloš Aritonović direktor odeljena inspekcije opštine Gračanica.

Meštani Ugljara ovaj postupak tumače kao još jedan u nizu pritisaka na Srbe da napuste ovu sredinu.

“Narod je stvarno uznemiren. Niko nas o ničemu nije obavestio, ne znamo ni šta tačno traže. Nelogična je stvar da se tu nalaze neki leševi kada je taj autoput rađen pre nekoliko godina, da ima nečega već bi se to našlo”, kaže Jovica Mitrović, meštanin Ugljara.

“To je još jedan dodatni vid zastrašivanja i pritiska na Srbe i na meštane Ugljara. Ja sam siguran da tu nema ničega”, kaže Tihomir Simić takođe meštanin Ugljara.

Indikativno je to da o ovim radovima niko nije obavestio ni opštinu Gračanica, ni lokalno stanovništvo u sredinama u kojima se traže takozvane masovne grobnice.

Kako RTV Gračnica nezvanično saznaje, ekipe forenzičara iz Prištine, sutra će istraživati lokacije u rudarskom naselju Kišnica, nedaleko od Gračanice.Ostale vesti

Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
  • 19.07.2020
KM: Porodično nasilje i krađa novca
Kosovska policija tokom poslednja 24 sata registrovala je slučaj porodičnog nasilja, kao i krađu novca u severnom delu Mitrovice.
  • 19.07.2020
Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.
  • 18.07.2020