Vesti
Politika

Đurićevo otvoreno pismo

Podršku predsedniku Srbije Vučiću danas je, u vidu otovrenog pisma upućenog vladiki Teodosiju, dao i Marko Đurić. Ovo pismo je, kao i prethodna koje su uputili predstavnici Srpske liste, prosleđeno i medijima.
Đurićevo otvoreno pismo
Đurić i vladika Teodosije (Foto Kim arhiva)

Đurić je kazao da su netačne tvrdnje vladike Teodosija da je predsednik Srbije zastrašivao narod na Kosovu.

“Takve reči, duboko sam uveren, nisu ni pravedne ni istinite. Posebno verujem da nije dobro što dolaze sa Vaše strane. Vređate i govorite i o nedostojnosti. Vaše reči pune strasti teške su i nedostojne”, napisao je Đurić vladiki.

U pismu je kritikovao i igumana Visokih Dečana oca Savu, istakavši da je “nedeljama unazad javno širio lažne tvrdnje o dogovorenom monstruoznom nasilnom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine”.

Iako, kako navodi, brani pravo da vladika iznosi svoje mišljenje, Đurić dodaje da ne misli da je dobro i primereno da se, kako kaže, svakodnevnom političkom kampanjom iz krugova pojedinaca u Eparhiji narušava životno neophodno narodno jedinstvo i sloga i poverenje u državu.

“Neće nam biti bolje niti ćemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje, istaknuti na stub srama, izjednačeni direktno sa Judom Iskariotskim i "ohrabreni" Lazarevim kletvama”.

“Kako ćemo ubediti Srbe na Kosovu i Metohiji da ostaju na svojim ognjištima i čuvaju srpstvo i Srbiju ako istovremeno tvrdimo da ta ista Srbija želi da ih protera i pobije? “, pita Đurić, dodajući da bi trebalo da se držimo složno.

Poručuje da “Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija”, koja, kako kaže, plaća i pomaže rad eparhije i svakog sela i opstanak “ svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji”.

Na kraju je poručio da će Vučić nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu.

 Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020