"Srbi na severu neće povlačiti jednostrane poteze"

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da Srbi sa severa KiM, iako osećaju nelagodnost zbog neodgovornih izjava pojedinaca, neće povlačiti jednostrane poteze koji bi mogli biti povod za reakciju Prištine ili međunarodne zajednice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Igor Simić (Foto N1)

Simić je u izjavi Tanjugu ukazao da je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića donelo olakšanje za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

"Te poruke koje je predsednik izneo u pismu za nas su vrlo značajne, to da Srbija neće dozvoliti da se bilo šta loše desi Srbima i neće posmatrati da bilo ko koristi nasilje za sticanje političkih poena", naglasio je Simić.

Simić je rekao da su predstavnici Srba u stalnom kontaktu sa predstavnicima države Srbije i da može u ovom trenutku reći da Srpska lista, srpski narod na KiM, neće povlačiti nijedan potez koji bi Albancima, ali i međunarodnoj zajednici dao povod za nekakvu reakciju.

"Ono što sada možemo da vidimo na terenu je situacija koju su stvorili pojedinci svojim izjavama, manjinski predstavnici srpskog naroda i određeni crkveni predstavnici. Oni su svojim neodgovornim izjavama dali povod i alibi Albancima da juče zveckaju oklopnim vozilima na severu Kosova i Metohije. To je nešto što nije dobro i što potvrđuje još jednom koliko je potrebno da što pre pronađemo rešenje koje će uvažiti interese i Srbije i srpskog naroda u celini", objasnio je Simić.

Upitan za stanje oko Gazivoda i prisustva Kfor-a oko jezera i hidroelektrane, Simić je izrazio nadu da neće doći ni do kakve akcije.

"Kfor ima jasan mandat dat Rezolucijom 1244, a to je da očuva mir i bezbednost svih građana na prostoru KiM. Oni su u redovnom kontaktu sa predstavnicima Vojske Srbije, tako da se nadam da neće doći do nekakve akcije", naglasio je Simić.

Ponavlja da Srbi neće preduzeti akciju koja bi dala povod za bilo kakve intervencije Prištine i međunarodnih predstavnika.

"S druge strane, čak i ako do toga, ne daj Bože dođe, mi ćemo se ponašati mirno, civilizovano i dostojanstveno, kao što je predsednik Vučić zahtevao od nas", podvukao je.

Upitan za spekulacije o podeli KiM, Simić je poručio da su to spekulacije koje dolaze iz Prištine.

"Ne želim da ih komentarišem. Potrebno je doneti rešenje, postići kompromis.Kompromis nije da Beograd mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost. Kompromis znači uvažiti interes obe strane i da obe strane budu po malo zadovoljne i po malo nezadovoljne", ukazao je Simić.

Na pitanje da li će Priština ispuniti svoje obaveze u vezi sa Zajednicom srpskih opština, za šta ističe danas rok, kaže da realno ne očekuje ništa.

"Jedno je što govore u medijima, a drugo su aktivnosti na terenu. Da su hteli da ispune taj dogovor, imali su pet i po godina da to urade", uveren je Simić.

Igor Simić odbacuje i spekulacije da bi Srbi na severu mogli preduzeti jednostrane korake zbog nepoštovanja dogovora oko ZSO.

"Mi nećemo povući nijedan potez koji će dati povod Albancima i Prištini, međunarodnim predstavnicima da koriste nasilje protiv Srba na severu Kosova i Metohije. Mi ćemo biti u dosluhu sa svojom državom Srbijom. Nećemo uraditi bilo šta što bi se moglo protumačiti kao jednostran potez Srba na KiM", zaključio je Simić.

Ostale vesti

 • Les: Ako SAD preuzmu dijalog na stolu i korekcija granica

  Les: Ako SAD preuzmu dijalog na stolu i korekcija granica

  Ukoliko SAD, kao što izgleda, preuzmu vodeću ulogu u pregovaračkom procesu oko rešenja kosovskog problema, njihova polazna tačka će biti ideja Srbije o korekciji granica, a na drugim silama je teret da private ili odbiju američku poziciju, kaže Timoti Les, bivši britanski diplomata na Balkanu.

 • Tanasković: Matematički male šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko

  Tanasković: Matematički male šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko

  Ambicija da Albanci na Kosovu i Metohiji preuzmu srpske svetinje nije nova. Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da je to odraz ideje kosovskih Albanaca da stvore novi sintetički kulturni identitet. Ocenjuje da su šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko danas i matematički manje nego pre dve godine.

 • U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima

  U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima

  Savez za Srbuju za Kosovo i Metohiju još nije definitivno odlučio hoće li učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. Među članicama ovog saveza postoje različita mišljenja, od kojih su neka za to da se izađe na izbore, do onih koji veruju da ne postoje demokratski uslovi za to, kaže za RTV Kim Nenad Radosavljević, koordinator ovog Saveza i predsednik Narodne pravde.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane