KFOR izvodi vežbu širom Kosova, policija ukida odmore

"KFOR izvodi planirane vežbe širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", ovom porukom se NATO vojna misija na Kosovu obratila javnosti uz fotografije i video snimak svojih jedinica kako krstare putevima.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vojnici KFOR-a (Foto Tanjug)

Vidljivi su američki hameri, jedinice italijanskih Karabinjera, pripadnici ukrajinske vojske. Američke jedinice viđene su tako posle dužeg vremena i na Jarinju. Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

"Vežba se izvodi kako bi se održala spremnost i operativna sposobnost kojima se garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja“, saopštio je KFOR.

Ove nedelje je na Severu Kosova boravio i admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

"Vojnicima KFOR-a kojih je na Kosovu preko 4.000 mogu da se priključe i timovi za brzo reagovanje. Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno", naveo je on.

Septembra će na Kosovu da bude raspoređeno i preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija.

Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

Više meseci traju alarmantna upozorenja o mogućim nasilnim scenarijima na Severu Kosova.

Najdrastičnije najave više puta iznosio je predsednik Srbije i vrhovni komandant srpske vojske, Aleksandar Vučić, sa upozorenjima za Oluju na Severu.

Ugledni beogradski list Večernje novosti objavio je prethodno detalje akcije „Zlatna sablja“ o „otkidanju Severa“ .

U međuvremenu aktuelizovali su se i izjave i medijski napisi o podeli Kosova – i u Beogradu i u Prištini, a vladika raško-prizrenski Teodosije, nedavno je izašao sa apelom da se ne dozvole rešenja koja bi dovela do egzodusa Srba, protiveći se podeli.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, upozorio je na "opasne informacije koje cirkulišu Kosovom o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na Severu“.

"Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, neće“, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući juče u studiju Pinka.

Koha: Kosovska policija naredila prekid odmora

Operativnim nalogom Kosovska policija prekinula je odmor svojim uniformisanim članovima.

Portal Kallxo došao je u posed sadržaja pisma koje je svojim podređenima poslao direktor operative, Rašit Ćaljaj.

"Zbog operativnih angažmana do daljnjeg se suspenduju odobrenja za odmore za uniformisano osoblje sve do donošenja druge odluke,“ stoju u mejlu koji je uputio direktor operative, Rašit Ćaljaj.

Kallxo je zatražio pojašnjenje od Kancelarije za medije u policiji o tome koji su razlozi za ovu odluku, ali odgovor nije bio konkretan.

"Kosovska policija, u skladu sa svojim operativnim planiranjem, takođe preduzima planiranje svojih ljudskih resursa za efikasnije obavljanje službenih dužnosti,“ glasi odgovor policije.

Nisu objašnjeni razlozi zbog kojih je policiji dato da preduzme ovakav potez.

Ostale vesti

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

 • "Iza naslova" - film o (ne)bezbednosti novinara na Kosovu

  U Prištini je premijerno prikazan dokumentarni film u produkciji Insajdera iz Beograda o bezbednosti novinara na Kosovu i sistemu nekažnjivosti u kojem novinari rade. Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da trend napada na novinare opada, ali da je nekažnjivost tih napada i dalje najveći problem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane