"Razmenu teritorija teško mogu da zamislim"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je, u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine, da je obojici predsednika obećao punu podršku Austrije i da se nada "skorom daljem napretku".

Podeli ovaj članak sa:
  • Sebastijan Kurc (Foto vecer.mk)

On je u intervjuu sarajevskom listu Dnevni avaz upitan da li veruje da bi do kraja godine mogao da bude postignut dogovor Beograda i Prištine o statusu Kosova i da li bi Austrija prihvatila razmenu teritorija u tom slučaju.

"Mi podržavamo svaki dogovor koji za rezultat ima jaču saradnju između zemalja Zapadnog Balkana i više stabilnosti u regionu... Razmenu teritorija samo teško mogu da zamislim, jer region sigurno ne čini stabilnijim ako i mnogo godina posle oružanog konflikta još pokušavamo da pomeramo granice", poručio je Kurc.

Sebastijan Kurc je naveo da za Austriju zapadni Balkan nije samo težište aktuelnog predsedavanja Savetom Evropske unije nego je već godinama i suštinski deo austrijske spoljne i evropske politike.

"Želimo da u ovom, za nas važnom regionu zauzmemo aktivnu ulogu i da se za vreme predsedavanja odlučno založimo za napredak u stvarima vezanim za EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Kurc.

Kurc je rekao da je Zapadni Balkan među pet prioriteta Austrije tokom šestomesečnog vođstva EU.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane