Drecun: Prikupićemo dokaze za zločine OVK na KiM

Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM razgovarala je s predstavnicima Vlade, parlamenta i službi bezbednosti.

Podeli ovaj članak sa:
  • Milovan Drecun (Foto Serbia.com)

Na sastanku je predstavljena "struktura tzv. Oslobodilačke vojske Kosova po dubini i direktna veza predstavnika OVK sa zločinima koji su se desili u zonama njihove odgovornosti".

Predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza o zločinima koji su počinili pripadnici OVK nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM tokom 1998, 1999, 2000. godine, Milovan Drecun, rekao je novinarima da je dokumantacija prikupljana iz domaćih i stranih izvora, ali da je još rano za njeno publikovanje.

"Ne želimo da materijal dođe do novinara pre nego do tužilaca. Kada budemo pokrili zločine na celoj teritoriji, sistematizaciju tih zločina, to ćemo sve publikovati", rekao je Drecun.

Radna grupa bavi se prikupljanjem podataka o zločinima OVK u dve od sedam oblasti u kojima je ta organizacija imala svoja uporišta.

Podatke do kojih dođe dostavljaće nadležnim organima na dalje postupanje, a u radu na raspolaganju ima i dokumenta i izjave svedoka koji imaju oznaku poverljivosti.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da su obrađene zone Dukađin i Drenica, kao i da je prikupljeno više do 3.500 dokumenata iz različitih izvora od kojih neka nose oznaku poverljivosti.

"U ove dve zone obrađeno je 650 događaja i još se 152 lica iz ovih zona vodi kao nestalo. Mi smo ta lica našli u određenim objektima, zatvorima, prema izjavama onih koji su zločine počinili, da su oni bili ti koji su ih zatvarali i brinuli o njima. Tih lica više nema, to je dovoljno za tužilaštvo", kaže predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Prema njegovim rečima, rad će nastaviti u ostalih pet zona odgovornosti OVK, ali da treba imati na umu da je proces prikupljanja informacija veoma obiman i složen.

Drecun je naveo da rezultati dosadašnjeg rada Radne grupe još neće izaći u javnost, zbog osetljivosti materijala i mogućnosti da neko kompromituje prikupljene informacije.

Kako kaže, uspostavljena je komunikacija sa Specijalnim tužilaštvom, a budući da to tužilaštvo želi da procesuira odgovorne po komandnoj odgovornosti Radna grupa je priložila odgovarajuću dokumentaciju o strukturi OVK.

"Očekujemo da nam kažu koje će događaje da procesuiraju da bismo dalje mogli da im ustupamo deo po deo dokumentacije koja će im biti od pomoći, ali nećemo da napravimo grešku koja je napravljena u Haškom tribunalu gde četvrtina materijala nije dostupna našim organima i državi, te zato originalnu dokumentaciju ostavljamo u svojoj bazi i možemo je dati samo na uvid", istakao je Drecun.

Kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim institucijama, on kaže da je kao predsednik Radne grupe poslao dopise kojim traži dokumente od kancelarije UN, UNMIK-a i NATO komande, ali da je stepen saradnje nedovoljan.

"UNMIK nam je rekao da je dokumentacija predata Euleksu, a Euleks nije pozitivno odgovorio na moj zahtev, kao ni Kfor, jer smatraju da to nije njihov mandat", rekao je Drecun.

Dodao je da je evidentno da je od dolaska međunarodnih snaga na KiM bilo zataškivanja, ali da to neće sprečiti Radnu grupu da "sklopi sliku" o zločinima.

Odalović se nadovezao i rekao da je više do 50.000 takozvanih mirovnjaka došlo na KiM posle Kumanovskog sporazuma, kao i više hiljada policajaca.

"Bilo je strahovito mnogo međunarodnih predstavnika u vreme najtežih zločina nad Srbima i zato apelujem da se te arhive otvore", rekao je Odalović.

Na današnjem sastanku učestvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić i drugi.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane