Vesti
Drugi pišu

Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim krugovima.
Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje
Sveti arhijerejski Sabor SPC (Foto tv Hram)

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori lista "Danas".

Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru.

Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.

Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom „potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM“, SPC nije objavila njihova žitija – biografije.

Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

 Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020