Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim krugovima.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sveti arhijerejski Sabor SPC (Foto tv Hram)

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori lista "Danas".

Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru.

Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.

Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom „potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM“, SPC nije objavila njihova žitija – biografije.

Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

 

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane